VIDEO. Filmul gravului incident din Marea Neagră, unde aviația rusă a deschis focul asupra unei nave britanice în apele teritoriale ucrainene

0
4484

Forțele militare ruse au deschis focul asupra unui distrugător britanic care traversa apele teritoriale al Ucrainei în Marea Neagră, relevă imagini video și rapoarte publicate joi de BBC, dar și de Rusia. Incidentul, extrem de grav, s-a petrecut miercuri, fiind anunțat mai întâi de ruși, în timp ce britanicii au negat inițial, încercând să-l minimalizeze.

După cum relevă documentele și imaginile video, distrugătorul britanic HMS Defender a părăsit portul Odessa, din Ucraina, cu destinația Georgia. Nava a pornit pe o rută aflată în sudul Peninsulei Crimeea, care aparține de drept Ucrainei.

Rusia a anexat însă această parte a teritoriului ucrainean în 2014. Deși nu e recunoscută oficial de nimeni în lume, rușii insistă că Peninsula Crimeea le aparține acum și au transformat-o într-un uriaș arsenal militar – un fel de “portavion terestru” de unde pot amenința tot flancul estic al NATO.

De aici a plecat, dealtfel, și incidentul deosebit de grav – primul de acest fel după foarte mult timp între Rusia și NATO. În timp ce Moscova pretinde că HMS Defender a intrat în apele sale teritoriale, Marea Britanie afirmă că, aflându-se în apele teritoriale ale Crimeei, se afla de fapt în zonă ucraineană.

Harta incidentului făcută de BBC

Ruta respectivă e una de tranzit și folosită în mod regulat la nivel internațional.

Jonathan Beale, corespondent BBC, se afla chiarla bordul navei atacate când a avut loc incidentul.
Rușii au deschis focul, trâgând proiectile în fața distrugătorului, pentru a-l sili să schimbe direcția.

În primă instanță, Londra a negat incidentul, afirmând că probabil rușii făceau exerciții de tir și că nu s-ar fi tras asupra navei. Însă armata rusă a susținut contrariul, iar imaginile video și relatările jurnalistului BBC confirmă confruntarea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Ofensiva Moscovei: Cozmin Gușă încearcă să construiască o mișcare care să scoată România din Uniunea Europeană!

* O uriașă escrocherie: „uniunea ziariștilor” cu pensii speciale. Gen. Pavel Abraham, col. Dogaru, baronul Morega, pușcăriașul Roșca Stănescu, caraghiosul Brătianu-„Cartof” iau 50% în plus la pensie. Schema a fost pusă la cale de Doru Dinu Glăvan de la Radioul public

Radu Moraru, dement: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

* O toxină AUR: Ovidiu Hurduzeu. Își făcea vacațele la Moscova, acum face propagandă pro-Rusia, anti-Occident, anti-vaccinare

* „Sărmăluță” și Mustăciosu au pierdut procesul cu TVR: emisiunea-trompetă a PSD nu revine la ora 21.00

* Tudorel Toader a tras toate sforile ca să-și bage fiul lector la Universitatea „Cuza” din Iași, pe care o conduce. I-a inventat chiar și o carte!

* Mineriada din 13-15 iunie 1990. Cum a clonat regimul FSN un post de radio. Ziaristul care avea în birou un poster uriaș cu Ion Iliescu

* Thriller la Euro 2020: Germania – Ungaria 2-2! Nemții au fost la 6 minute de eliminare, deși au jucat toate meciurile la München!

* Dramatism în „grupa morții”: timp de 90 de minute, Portugalia a migrat pe toate locurile, de la 1 la 4! În 13 minute era eliminată, în alte 17 era lider

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here