sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaVIDEO. Un nou complex antiaerian rusesc S-400, în valoare de 1,2 miliarde...

VIDEO. Un nou complex antiaerian rusesc S-400, în valoare de 1,2 miliarde dolari, a fost distrus de ucraineni! De data aceasta, atacul a venit în zona Belgorod

-

Ucrainenii au reușit în noaptea trecută să distrugă al doilea complex antiaerian rusesc S-400 din ultima lună! Performanța este de-a dreptul incredibilă, acestea sunt cele mai avansate sisteme pe care le au rușii în dotarea armatei lor și valorează 1,2 miliarde de dolari bucata!

Atacul a fost lansat în noaptea de marți spre miercuri, cu dronele, și sistemul S-400 Triumf a fost lovit în zona Belgorod, pe teritoriul Rusiei, la granița de nord a Ucrainei. Canalele de Telegram rusești au raportat cel puțin 20 de explozii în zona unde se afla sistemul antiaerian.

Precedentul sistem S-400 Triumf a fost distrus pe 14 septembrie, în Crimeea, cu rachete – cel mai probabil, Storm Shadow.

Dincolo de paguba făcută și de lovitura de imagine primită prin distrugerea acestui complex antiaerian, pierderea sistemului S-400 Triumf mai are și alte implicații. În jurul acestora este construită apărarea antiaeriană a regiunilor respective, iar pierderea lor duce la colapsul întregii defensive.

- Advertisement -

Acest lucru s-a văzut luna trecută, când după distrugerea sistemului S-400 au venit în Crimeea mai multe lovituri devastatoare cu rachete la care rușii n-au avut cu ce să răspundă. Au fost lovite o navă de luptă, un submarin – ambele aflate în docurile uscate de la Sevastopol, la reparații – și chiar clădirea cel mai bine apărată din peninsulă, cartierul general al Flotei Mării Negre.

În urma ultimei lovituri au murit mai multe zeci de ofițeri ruși. S-a crezut inițial că a fost ucis și comandantul flotei, dar la vreo săptămână după aceea rușii au prezentat imagini cu amiralul. Nu e clar dacă acesta este mort sau încă în viață.

- Advertisement -

Distrugerea celui de-al doilea sistem S-400 Triumf, din Belgorod, provoacă de această dată o gaură în centrul apărării antiaeriene rusești dinspre propriul teritoriu. Nu se știe, deocamdată, ce vizează ucrainenii prin eliminarea acestui sistem și care sunt următoarele ținte.

Pentru Rusia, demonstrația că aceste sisteme sunt atât de vulnerabile mai are o importanță de ordin economic. Moscova le prezenta ca pe niște ansamble antiaeriene (care conțin baterii de rachete antiaeriene, radare, puncte de comandă și control etc) infailibile și le vindea pentru sume uriașe unor țări interesate, precum Turcia și India. Numai că acum s-a confirmat că aceste sisteme S-400 nu sunt deloc atât de formidabile.

Primele semne că rușii sunt depășiți la acest capitol au venit în urmă cu 6-7 ani, în timpul războiului civil din Siria, când aviația israeliană a reușit să se strecoare nedetectată de bateriile rusești S-300 și S-400, lovind în repetate rânduri aeroportul din Damasc și alte obiective siriene. În cel puțin un caz au fost distruse inclusiv sistemele antiaeriene.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Șoc la „Gazeta Sporturilor”: redactorul-șef Cătălin Țepelin – concediat de patronii elvețieni de la Ringier! Jurnaliștii, în frunte cu Cătălin Tolontan, l-au aplaudat la plecare

* Pleacă Tolontan de la Ringier? Ruptură totală: „Libertatea” și „Gazeta Sporturilor” au deschis edițiile online cu protestul jurnaliștilor față de imixtiunea patronilor în politica editorială

FMI, din nou la București! Delegația a atras atenția Guvernului Ciolacu că România are probleme financiare majore, iar cheltuielile bugetare nu vor scădea prin măsurile anunțate până acum

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

Judecătorii au câștigat deja un miliard de euro de la statul român, din procese pe care tot ei le-au judecat. Urmează alte 3,2 miliarde euro – peste 1% din PIB-ul României!

VIDEO. George Simion devine agresiv când e întrebat „de ce ține cu rușii”. Derbedeu și la Festivalul „Micul de Aur”

EDITORIAL CARTIANU. România văzută prin portbagajul lui Buzatu

Planul Rusiei de a destabiliza Europa printr-o nouă criză a refugiaților, după modelul celei siriene din 2015. De data asta, ținta sunt țările africane din Sahel

* Tot echipajul unui submarin nuclear de atac chinezesc a murit după ce nava a rămas blocată într-o capcană pregătită pentru submarinele americane și britanice!

Capturat de un PSD-ist din „gașca Firea”, rugby-ul ne face de râs în lume: 8-82 cu Irlanda, 0-76 cu Africa de Sud, 0-84 cu Scoția. Suntem cea mai slabă echipă de la Cupa Mondială

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -