VIDEO. Crâncenele bătălii cu rușii povestite de „Marte”, comandantul batalionului ucrainean de tancuri „Pumnul de fier”. „Aveau mare avantaj numeric, peste 4/1, dar erau copii neantrenați de 19, 20 de ani”/ „I-am așteptat să vină și le-am lovit primul și ultimul vehicul al coloanei”

0
2106
"Marte", comandantul batalionului de tancuri ucrainean "Pumnul de Fier", prezent pe front din prima zi a invaziei lansate de Rusia

O descriere a crâncenelor bătălii cu tancuri dintre ucraineni și ruși a fost făcută de „Marte”, comandant al batalionului de blindate „Pumnul de Fier” din forțele Kievului, într-un interviu video acordat canalului de YouTube „Ubutusuv”. Povestea ofițerului conține o mulțime de detalii foarte interesante, observații personale și explicații detaliate inclusiv asupra caracteristicilor tehnice ale tancurilor folosite de cele două tabere și motivele pentru care rușii, deși superiori numeric „cu mai mult de 4 la 1”, n-au reușit să câștige.

„Marte” și batalionul său sunt pe front din prima zi a invaziei, adică din 24 februarie, și au luat parte, până acum, ca unitate a Brigăzii 53 Mecanizate a forțelor armate ucrainene, la bătălii crâncene purtate în principal în regiunea Donbass. Ofițerul povestește că nimeni, nici de la ruși, nici de la ucraineni, n-a fost cu adevărat pregătit pentru drama luptei reale.

Rușii, în special, sunt foarte slab instruiți și lipsiți de motivație, ceea ce le anulează copleșitoarea superioritate numerică și tehnologică. „Marte” relatează că opera pe un tanc T-64 (model vechi), dar a avut câștig de cauză în fața unor unități de tancuri rusești T-90 (cele mai moderne din armata lui Putin) pur și simplu pentru că echipajele s-au speriat și au abandonat vehiculele la cea mai mică defecțiune. În timp, ucrainenii au capturat astfel numeroase trofee, folosindu-le apoi ei înșiși cu mare succes împotriva foștilor proprietari.

Luptele pentru ocuparea unui oraș și, apoi, pentru apărarea acestuia de contraatacul rusesc sunt descrise de „Marte” cu lux de amănunte. El explică de ce nu îi place deloc să intre cu tancul în localități pentru bătălii urbane și povestește cum ucrainenii au dezvoltat tactici speciale pentru a-i pune pe fugă pe ruși și a le captura intactă tehnica de luptă.

Autorul interviului a făcut o scurtă introducere pe canalul său de YouTube unde a postat filmul: „«Am înghesuit 4 tancuri, 3 BMP-uri și APC-uri» – «Marte», ofițer al Forțelor Armate ale Ucrainei. Vitalii luptă într-unul dintre batalioanele de tancuri ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Din 24 februarie 2022, el și subordonații săi au fost în permanență la muncă. Tancurile ucrainene din unitatea – «Pumnul de fier», unde servește Marte, resping în mod constant atacurile ocupanților ruși și atacă ele însele pozițiile agresorului rus. Una dintre cele mai grele bătălii cu tancuri ale lui Vitalii a avut loc la Velikonovoselivka, în regiunea Donețk. Soldații noștri i-au alungat pe ocupanți de acolo și au reușit să captureze o mulțime de trofee militare”.

„Rușii își abandonează foarte repede vehiculele, chiar și după probleme tehnice foarte mici. Un tanc cu echipaj bine instruit este mai bun decât o companie întreagă. Rușii au tancuri noi, modele din 2019 și 2020, dar le-au abandonat din cauza slabei instruiri”

Un rezumat în engleză al interviului luat în limba ucraineană a fost făcut de un utilizator Twitter. Citiți mai jos traducerea textului aparținându-i lui StepanS.

„Am tradus un interviu cu un comandant de batalion de tancuri ucrainean care luptă în zona Donețk Sud/Vuhledar, cu câteva informații interesante. Deși nu se specifică acest lucru, presupun că batalionul său face parte din Brigada 53 Mecanizată, deoarece este singura unitate care se afla în acea zonă la începutul conflictului, cu un batalion de tancuri. Creditul pentru interviu este @UButusov pe Youtube.

Începutul războiului și bătălia de la Volnovaha: Pozițiile ucrainene au fost bombardate de artileria (rusă – n. red.) de calibrul 152 mm pe 21 februarie, pentru a calibra ținta de tragere pe locația forțelor aflate în defensivă. Batalionul blindat ucrainean a fost dislocat la Volnovaha în seara zilei de 24 februarie și acolo au început luptele.

Inamicul avea un mare avantaj numeric, „mai mult de 1:4”. A venit ordinul de retragere, dar s-au înregistrat pierderi grele în rândurile ucrainenilor, până la 7 tancuri și un comandant de companie. El (Marte – n. red.) comentează că echipamentul era pregătit, dar antrenamentul nu pregătea mental soldații pentru realitățile bătăliei.

Ofițerul ucrainean spune că au provocat și ei pierderi rușilor și au capturat un tanc rusesc trăgând în apropierea lui, iar echipajul l-a abandonat. 

2/ Marte dă informații diverse despre tancuri: au mecanici care au căpătat experiență în Africa. Spune că și-ar fi dorit ca T-64 (model de tanc sovietic mai vechi aflat în dotarea armatei ucrainene – n. red.) să fie mai bine blindat. Explică faptul că este mai lent decât T-72, dar este mai bun pe teren accidentat și trage mai repede. De asemenea, are 3 moduri de tragere, ceea ce înseamnă că, dacă apare o problemă cu încărcătorul automat, tot vei putea trage.

3/ Moralul soldaților ruși: rușii din vehicule nu erau pregătiți pentru război și erau „copii” neantrenați de 19, 20 și 33 de ani. Ei își abandonează foarte repede vehiculele. Chiar și după probleme tehnice foarte mici, le abandonează imediat.

El spune că instruirea este foarte importantă în cazul tancurilor și că un tanc cu echipaj bine instruit este mai bun decât o companie întreagă (cu echipaje nepregătite – n. red.). Rușii au tancuri noi, modele din 2019 și 2020, dar le-au abandonat din cauza slabei instruiri.

4/ Bătăliile din sud: ofițerul ucrainean spune că motivul pentru care rușii au cucerit atât de repede sudul țării a fost supremația numerică și de artilerie mare. Ucrainenii au decis să se retragă, în loc să se mențină pe poziții, pentru a-și păstra forțele.

Marte relatează și despre brutalitatea tanchiștilor ruși, care ucid civili și distrug proprietăți în mod intenționat.

5/ Asaltul asupra localității Velika Novosilka: un pluton dintre tancurile sale a primit ordin să recucerească orașul capturat de ruși. Blindatele ucrainene au avut sprijinul artileriei, al unei drone care efectua recunoașteri și al unui pluton de infanterie înarmat cu lansatoare de rachete antitanc Javelin și NLAW (furnizate de americani și britanici – n. red.).

Sarcina lor era să acopere infanteria în timpul asaltului și apoi să ia poziții defensive. Cu toate acestea, el spune că lupta urbană este dificilă pentru tancuri, deoarece trebuie să îți descoperi în mod constant părțile laterale atunci când virezi pe la colțurile străzilor.

Opoziția lor în zonă a fost „o mulțime” de tancuri rusești moderne, inclusiv o companie de tancuri T-90. Ofițerul spune că a pierdut comunicarea cu colegii săi de pe celelalte tancuri în timpul asaltului. În oraș se aflau aproximativ 50 de ruși și separatiști cu vehicule.

Marte relatează cum a distrus o casă în care se aflau ruși și a tras într-un tanc care dădea colțul în fața sa, provocându-i o explozie a muniției. Apoi, tancul său a lovit un al doilea T-72 în timp ce acesta încerca să fugă și lansa „ceață” (grenade fumigene).

6/ Apărarea orașului Velika Novosilka: rușii au trimis coloane blindate de-a lungul unui drum, pentru a recaptura orașul. Geniștii ucraineni au plasat mine pe șosea, iar tancurile ucrainene au primit ordin să nu tragă până când primul vehicul rusesc nu explodează. Apoi urmau să distrugă ultimul vehicul din coloana rușilor.

Marte a amplasat câte un tanc de fiecare parte a drumului, iar un al treilea tanc în spatele lui, efectuând foc indirect de la 4-5 km distanță. Coloana invadatorilor era formată din kadâroviți analfabeți, care nu știau să scrie și își trăgeau Z-urile pe dos.

În mod surprinzător, ucrainenii nu au țintit vehiculele, ci câmpul din față, pentru a-i face pe soldați să iasă din ele. Apoi au trecut la secerarea inamicilor cu mitralierele, în timp ce celelalte două tancuri distrugeau vehiculele avariate.

Două zile mai târziu, ucrainenii au recuperat vehiculele rămase intacte. Au capturat 4 tancuri separatiste noi, 3 BMP 3 și BTR-uri (tipuri de transportoare și vehicule blindate ușoare de tip sovietic – n. red.). Batalionul a dat o parte dintre acestea altor unități, dar în prezent utilizează efectiv împotriva rușilor 3 dintre tancurile capturate.

7/ Rolul artileriei: Marte spune că nu au avut pierderi de vehicule, dar au avut pierderi de personal din cauza artileriei inamice. El subliniază că nimeni care se afla într-un vehicul nu a fost rănit.

În prezent, spune comandantul batalionului de tancuri ucrainean, unitatea sa se află în defensivă și așteaptă mai mult personal instruit, deoarece acesta nu poate fi instruit pe front. El spune că ucrainenii își cunosc propriul pământ și îi vor da afară pe ruși de pe el“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ponta îl laudă pe Iohannis pentru salvarea infractorilor: „A reușit ce n-am reușit nici eu cu Crin de «marțea neagră», nici Dragnea cu OUG 13”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

* SUA și UE vor impune plafonul de 63 de dolari pentru barilul de petrol rusesc. Toată lumea e încântată, mai puțin Moscova: prețurile carburanților ar urma să scadă masiv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here