Rusia s-a întors oficial la sistemul de propagandă și îndoctrinare a poporului folosite de regimul sovietic între 1920 și 1990. Pe 9 mai, la aniversarea a 77 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, s-a dat ordin ca invazia Ucrainei să fie celebrată până la nivel de grădiniță în cel mai pur stil stalinist, cu scene de-a dreptul grotești și până de curând de neimaginat în Secolul XXI.
Filmulețele postate pe Twitter și Telegram cu serbările din sistemul de învățământ rusesc petrecute pe 9 mai sunt pur și simplu șocante. Copii îmbrăcați în uniforme, cărând după ei tancuri și avioane de carton, mărșăluiesc alături de educatoare costumate, de asemenea, în uniforme sovietice model Al Doilea Război Mondial. Pe tancurile și avioanele de hârtie se pot vedea litera Z și steaua roșie sovietică.
În timp ce băiețeii sunt costumați în uniforme de soldați, fetițele – cărora o educatoare îmbrăcată militar le arată cum trebuie să mărșăluiască – sunt toate costumate în infirmiere.
Evident comandată „de sus”, tematica atinge mai multe mesaje subliminale. Litera Z și steaua sovietică puse una lângă alta leagă participarea Rusiei sovietice la Al Doilea Război Mondial de invazia Ucrainei.
We need live babies to make into dead soldiers. pic.twitter.com/5DqCvSbQsN
— Darth Putin (@DarthPutinKGB) May 8, 2022
Și îmbrăcarea educatorilor și a copiilor în uniforme sovietice este de natură să arate revendicarea trecutului imperial. Îndoctrinarea copiilor, care învață de la grădiniță că e bine să porți războaie, este o altă țintă a acestei propagande în care Putin afirmă explicit că Occidentul este nazist și dușmanul Rusiei.
Rușii consideră conflictul cu nemții, din Al Doilea Război Mondial, ca fiind Marele Război pentru Apărarea Patriei, deși în primii doi ani ai conflagrației, 1939-1941, Uniunea Sovietică și Germania au fost aliate, cotropind împreună Europa. Germania lui Hitler a atacat și ocupat Polonia, Franța, Olanda, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Iugoslavia și Grecia, în timp ce Uniunea Sovietică a lui Stalin a atacat și ocupat (total sau parțial) Polonia, Letonia, Estonia, Lituania, Finlanda și România.
Relațiile dintre Germania și Uniunea Sovietică s-au răcit după ce Hitler a început să-l bănuiască pe Stalin că punea la cale un atac-surpriză asupra Europei ocupate deja de Wehrmacht. Istoricul Liddle Hart, unul dintre cei mai buni analiști ai Celui de-Al Doilea Război Mondial (pe care l-a trăit în calitate de expert militar și editorialist pentru presa britanică), avea să spună că momentul în care Hitler s-a decis să atace URSS a fost atunci când Stalin a ocupat mai mult decât conveniseră din România. Dictatorul german a căpătat convingerea că rușii pregăteau un atac-surpriză asupra României și ocuparea câmpurilor petrolifere din Valea Prahovei, ceea ce ar fi însemnat automat înfrângerea armatei naziste rămase fără combustibil.
viitorii soldati ai uniunii sovietice tb invatati de pe acum cu tancurile din carton si placaj