VIDEO. Catastrofă la Mecca: peste 1.000 de musulmani, veniți în pelerinaj, au murit din cauza căldurii extreme. Cadavrele zac pe străzi

3
945
În multe cazuri, morții zac ore bune pe străzile pline de gunoaie din Mecca, înainte să fie ridicați de autoritățile copleșite

Nenorocire teribilă la Mecca, unde până acum peste 1.000 de musulmani veniți în pelerinaj au murit deja din cauza caniculei extreme – temperaturile au ajuns și la 52 de grade Celsius. Bilanțul este înspăimântător, iar imagini filmate din oraș arată cadavre abandonate peste tot, pe străzi, și oameni aflați la capătul puterilor.

Conform ultimelor rapoarte, joi au murit încă 58 de egipteni veniți în pelerinaj. Până acum, 10 țări musulmane au raportat decese printre cetățenii lor, bilanțul provizoriu fiind de 1.081 morți. Conform tradiției, toți musulmanii care au posibilitatea financiară să facă asta sunt obligați ca, măcar o dată în viață, să vină în Hajj – pelerinajul la Mecca.

Publicația France24.com, care alocă un spațiu amplu dezastrului de la Mecca, notează că în acest an au venit 1,8 milioane de pelerini din toată lumea musulmană. Nu există îndoială că la cei peste 1.000 de morți – bilanț deja catastrofal – se vor adăuga în zilele următoare mulți alții.

Încălzirea globală joacă un rol important în această tragedie. Oamenii de știință saudiți spun că, în ultimul deceniu, temperatura medie la Mecca a crescut cu 0,4 grade Celsius.

Pelerinajul la Mecca presupune multe sacrificii și un efort mare de tot. În primul rând, e vorba de o distanță foarte mare care trebuie parcursă pe jos. Sunt multe ritualuri care au loc obligatoriu în aer liber, sub soarele arzător, cum ar fi ziua de rugăciune pe Muntele Arafat, unde se presupune că Profetul Mahomed ar fi ținut ultima sa predică. Acest ceremonial de pe munte reprezintă, de altfel, și punctul culminant al pelerinajului.

Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât la pelerinaj vin foarte mulți oameni în vârstă. Practic, orice musulman care a împlinit 12 ani poate face Hajj.

Să faci pelerinajul acesta nu este deloc ieftin, pentru că e nevoie să plătești taxe pentru tot felul de permise oficiale, la care se adaugă costurile de transport, cazare și mâncare. Marea majoritate a țărilor musulmane sunt foarte sărace, de aceea sute de mii de pelerini încearcă, în fiecare an, să facă această călătorie ilegal. Spre exemplu, pelerinii egipteni au scos anul acesta din buzunar 6.000 de dolari – preț dublu față de anul trecut. Din acest motiv, mulți vin ilegal, ocolind plata taxelor, dar renunțând în acest fel și la condițiile minime de supraviețuire. În 2024, asta a dus la o tragedie. 658 de morți au fost doar printre egipteni. „Pelerinii ilegali au provocat haos în taberele de pelerini egipteni, ceea ce a dus la o întrerupere a serviciilor”, a declarat un oficial egiptean care supervizează misiunea Hajj a țării.

Cea mai des folosită metodă este aceea de a lua o viză turistică (mai ieftină), dar care nu asigură accesul la corturile cu aer condiționat și nici la taberele oficiale unde există facilități. Aceste sute de mii de pelerini ilegali, deja rupți de oboseală și de foame, sunt expuși insolației, mulți dintre ei culcându-se efectiv pe marginea drumurilor.

Autoritățile saudite nu mai știu cum să lupte cu acest fenomen generat de fanatismul religios. Au introdus taxe mai mari pentru a limita numărul celor care vin, deoarece în trecut s-au creat busculade care au dus la moartea a mii de oameni striviți. După numeroase astfel de episoade, cel mai tragic s-a consumat în 2015, când o îmbulzeală a dus la 2.300 de pelerini morți, zdrobiți de mulțime.

În acest an, cu o săptămână înainte de începerea Hajj, Arabia Saudită a expulzat nu mai puțin de 300.000 de pelerini ilegali!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Epidemia de voturi nule indică o fraudă masivă la europarlamentare! Creștere galopantă a numărului de voturi anulate: de la 2,93% în 2019 la 5,19% în 2024

Premeditare în fraudarea alegerilor: Ciolacu a scos REPER – prin OUG – din secțiile de votare, iar acum oamenii descoperă că partidul lor are zero la secțiile unde l-au votat!

* Elena Lasconi are culoar spre șefia USR: Fritz renunță, Viziteu o susține. Primărița din Câmpulung va candida și la conducerea partidului, și la Președinția României

EDITORIAL CARTIANU: Întăriți USR, nu-l demolați!

Cazul Cioloș: fostul premier a dinamitat forțele de dreapta a treia oară în 8 ani. REPER a ratat Parlamentul European, iar șeful său constată uimit că s-ar fi putut lua 30% dacă n-ar fi spart polul pro-european

VIDEO. Delir xenofob al lui Rareș Bogdan. Jigniri primitive aduse Franței, în încercarea de a lovi în Clotilde Armand. Cuvinte rudimentare: „colonie”, „Bantustan”, „bande”, „România nu e Mali”. Ambasada Franței e acuzată că o ajută pe Clotilde să fure voturi, iar firmele franceze – că ne fură banii!

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.