VIDEO. „Biserica Ortodoxă Română ar trebui să-și ceară scuze întregului popor. A ratat una dintre cele mai importante misiuni ale ei: evanghelizarea poporului. BOR stă pe ierarhie, tradiție și ritual, mai puțin pe cuvântul lui Dumnezeu!“ Rechizitoriul dur al profesorului Borțun la adresa BOR

0
5260
BOR și-a ratat principala sa menire, aceea de a evangheliza poporul român, și se face vinovată de două păcate majore, simonia și filetismul, arată filosoful și profesorul Borțun

Biserica Ortodoxă Română ar trebui să-și ceară iertare de la poporul român pentru că a ratat principala sa misiune, care este evanghelizarea, afirmă reputatul profesor universitar Dumitru Borțun într-o strălucită pledoarie ținută săptămâna trecută, la emisiunea lui George Buhnici, transmisă pe YouTube. BOR își întemeiază structura și puterea pe ierahie, tradiție și ritual și nu pe cuvântul lui Dumnezeu, adică pe Biblie, mai arată cărturarul – unul dintre cei mai importanți intelectuali pe care-i are în acest moment România.

Dumitru Borțun este doctor în filosofie și profesor universitar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice a SNSPA. În timpul podcastului IGDLCC, al lui George Buhnici, profesorul a rezervat câteva minute Bisericii din România. Analiza sa a fost necruțătoare, arătând că BOR și-a ratat misiunea primordială, de a aduce cuvântul lui Dumnezeu la oameni, și constituie o frână în calea modernizării țării. Biserica Ortodoxă Română nu-i îndeamnă pe oameni să citească Evanghelia, ba din contră, sunt membri ai săi care le spun românilor să nu citească, pentru a nu afla cât sunt de păcătoși, și mai bine-i asculte pe preoți, explică profesorul Borțun.

Mai mult decât atât, în BOR prosperă două păcate majore, simonia (se iau bani în schimbul serviciilor religioase prestate) și filetismul (punerea lui Dumnezeu pe picior de egalitate cu naționalismul), mai arată profesorul Borțun.

Biserica Ortodoxă Română ar trebui să convoace un Sinod în care să se hotărască dacă este pentru dezvoltarea și progresul României sau pentru stagnare și ținerea țării pe loc. Aceasta ar putea fi misiunea istorică a BOR, transformarea într-un agent al modernizării țării, alături de evanghelizarea reală a poporului, mai îndeamnă filosoful.

Citiți, mai jos, extraordinara pledoarie a profesorului Dumitru Borțun.

Borțun: „BOR ar face o mișcare istorică dacă ar deveni un agent de modernizare a României. Ar trebui să se gândească bine și să discute asta în Sinod!“

Biserica Ortodoxă Română ar trebui să-și ceară scuze întregului popor. Pentru că a ratat una dintre cele mai importante misiuni ale ei: evanghelizarea poporului pe care-l păstorește. Evanghelizare înseamnă să aduci vestea cea bună la popor. Și oamenii să citească Evanghelia. Ori, Biserica Ortodoxă Română nu-i încurajează pe români să citească Biblia, sunt preoți care le spun oamenilor să nu citească, să nu afle cât sunt de păcătoși, că-i deprimă. Mai bine să n-o citească, să asculte de la ei, de la preoți.

Eu, de câte ori am fost într-o biserică ortodoxă, după Liturghie, vedeam cum se pleacă… Trei sferturi plecau acasă. Deci, din patru credincioși, unul rămânea să asculte cuvântul lui Dumnezeu. Asta este predica! Stăteau la Liturghie, mai țineau de niște tăvi cu colivă, mai dădeau un pomelnic, se mai închinau, își făceau cruce, plecau acasă.

Ține de starea de spirit a ortodoxului în biserică. Te duci de dragul de a fi cu alții, de a-i mai vedea pe unii, de a bifa un ritual și pleci acasă. Și când era vorba de cuvântul Domnului, rămânea unul din patru să-l asculte pe preot!

Ce vreau să vă spun: Biserica Ortodoxă trebuie să-și ia misiunea în serios!

Odată, să evanghelizeze poporul român, care se crede ortodox așa cum se crede cetățean. Ești cetățean prin naștere, da? Ești ortodox prin naștere, dar nu ești ortodox prin opțiune, prin cunoașterea doctrinei.

Și, în al doilea rând, cred că ar face o mișcare istorică dacă ar deveni un agent de modernizare a României. Ar trebui să se gândească bine și să discute asta în Sinod! Suntem împotriva modernizării sau pentru? Și dacă suntem pentru, să luăm măsuri pentru modernizarea României, nu pentru a o ține pe loc, pentru că e o tradiție care de 2.000 de ani nu s-a schimbat. Ceea ce e și greșit. E o legendă! S-a schimbat! S-a schimbat în multe! Oamenii nu mai merg la biserică pentru că sunt sătui de falsitate, de ipocrizie.

Sunt două păcate mari: simonia, asta înseamnă că iei bani pe serviciul religios, și vine de la unul, Simon, care făcea așa ceva, și filetismul – să aduci lângă Dumnezeu, aproape la fel de important ca Dumnezeu, neamul, naționalismul! Nu se poate! Creștinismul e universal, nu e național! (…)

Dumnezeu spune doar atât: Dă-i Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu. Cere să-ți plătești impozitele, nu să de rogi pentru conducătorii țării.

Biserica noastră stă pe ierarhie, pe tradiție și pe ritual. Dar mai puțin pe cuvântul lui Dumnezeu. Adică pe Biblie.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

* „George Simion a avut cel puțin o întâlnire cu rezidentul FSB la Cernăuți”, confirmă generalul ucrainean Skipalski, fostul șef al GRU și adjuct al SBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here