Vești grozave: pandemia continuă să dea înapoi în lume. Numărul bolnavilor în stare critică intră sub 2%. Situația în România

2
6216
Omenirea depășește treptat criza, dar regulile de comportament social se schimbă. FOTO: pixabay.com

La nivel global, pandemia de coronavirus continuă să dea înapoi și noi praguri psihologice au fost atinse în dimineața zilei de luni, 11 mai, chiar dacă încă mai există focare și unele țări mai au de furcă.

Numărul bolnavilor în stare critică sau gravă continuă să scadă, procentajul deceselor din totalul cazurilor înregistrate – de asemenea. Se vindecă tot mai mulți oameni și destule țări sunt pe punctul de a declara epidemia încheiată.

35,72% dintre cei infectați s-au vindecat deja, iar unii dintre foștii pacienți donează plasmă pentru a-i ajuta pe cei încă bolnavi

Situația pandemiei la nivel mondial în cifre. Sursa: worldometers.info

De la începutul pandemiei și până în dimineața zilei de luni, 11 mai, în lume se înregistraseră oficial 4.181.218 cazuri de oameni infectați cu Sars-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19. Dintre aceștia, 1.493.490 (35,72%) s-au vindecat deja, iar unii dintre ei donează deja plasmă cu anticorpi pentru a-i ajuta pe cei aflați în stare gravă. Alți 2.403.852 sunt încă bolnavi.

Numărul deceselor a urcat la 283.876 la nivel mondial, dar ponderea acestora raportat la totalul cazurilor scade, pentru că oamenii care se vindecă sunt mai mulți decât cei care nu reușesc să învingă virusul. Rata deceselor raportat la numărul de cazuri închise a scăzut sub pragul psihologic de 16%, după ce o lungă perioadă de timp, în aprilie, a fost 21%.

Dintre cei încă infectați, doar 1,96% mai sunt în stare gravă la nivel mondial

Reprezentarea logaritmică a evoluției pandemiei în lume. Sursa: worldometers.info

O altă veste uriașă este că numărul pacienților aflați în stare gravă sau critică, internați în secțiile de terapie intensivă ale spitalelor, continuă să scadă, de asemenea. Luni dimineață, 47.024 de oameni, pe întinsul întregului glob, se aflau în cumpănă în lupta cu virusul.

Raportat la numărul total de cazuri încă active (2.403.852), cei aflați în stare gravă sau critică mai reprezintă doar 1,96%. Situația este cu adevărat îmbucurătoare, pentru că, la un moment dat, la apogeul pandemiei, luna trecută, pacienții în stare gravă depășeau 4% din totalul cazurilor active.

Această scădere a numărului celor aflați în situație grea din cauza coronavirusului este un indicator foarte precis pentru ce ne putem aștepta în continuare. În proporție covârșitoare, victimele epidemiei se aleg dintre acești bolnavi. Scăderea numărului lor ne arată că, și în zilele următoare, vor continua aceste tendințe îmbucurătoare: tot mai mulți oameni se vor vindeca, tot mai puțini vor muri.

În România, situația e mai puțin încurajatoare. Deși n-a “explodat” și e ținută sub control, epidemia întârzie să dea înapoi

Curba cazurilor active din România, deși este ținută sub control, întârzie să-și înceapă declinul. Un rol important are aici nerespectarea regulilor de protecție din partea multor oameni, care fac ca virusul să-și continue răspândirea

Din păcate, România nu se numără printre țările care au depășit deja momentul-cheie al pandemiei. Țara noastră a fost afectată de epidemie cu circa 3 săptămâni mai târziu decât vestul Europei. Măsurile impuse la început au redus mult numărul de victime, dar, ulterior, nerespectarea regulilor de protecție și naivitatea multora, care iau de bune teoriile conspiraționiste, a făcut ca epidemia să nu cedeze.

Pe de o parte, “închiderea” rapidă a țării a dus la reducerea decisivă a numărului de infectări în rândurile locuitorilor. Pe de altă parte, faptul că epidemia nu a “explodat” și n-a făcut mii de victime, ca în alte țări, le-a dat multora impresia că situația nu e periculoasă. În special dintre aceștia se recrutează în mod constant noii infectați, care fac ca România să rămână într-o zonă incertă: situația nu e critică, dar nici nu se ameliorează.

Din 3 aprilie, România se află într-o fază constantă, numărul cazurilor fiind relativ același. În ultimele cinci săptămâni au fost 8 zile cu peste 400 de cazuri noi.

Din acest motiv, nici numărul deceselor nu scade decisiv.

Procentul celor aflați în stare critică e de 3,3% în România, cu mult mai mare decât media mondială

Numărul de cazuri noi înregistrat zilnic în România produce frustrare printre oameni, care după două luni de restricții și-au pierdut răbdarea

Ținerea sub control a epidemiei a făcut ca în România să nu se consemneze, ca în Italia, Marea Britanie sau Franța, sute de morți pe zi. Dar nici nu reușim să scădem numărul victimelor noi. Din 7 aprilie și până în 10 mai, în 29 de zile s-au raportat cel puțin 20 de morți noi din cauza coronavirus. În patru zile (19, 25 și 29 aprilie, 8 mai) s-au raportat minimum 30. Pe de altă parte, niciodată nu s-a ajuns la 40 de morți pe zi.

Până în dimineața zilei de luni, 11 mai, România a raportat 15.362 de cazuri de infectare cu coronavirus. Dintre acestea, 7.051 (45,9%) s-au vindecat deja. Din păcate, există și 961 de victime (6,26% din total).

Un număr de 242 de pacienți sunt în stare gravă sau critică. Din totalul cazurilor încă active (7.350), ei reprezintă 3,3%, mult peste media mondială (ajunsă la 1,96%). Și acesta este un parametru care ne arată că România nu va începe să coboare curba epidemiei nici în săptămâna următoare.

Cifrele pandemiei de Covid-19 în dimineața zilei de luni, 11 mai

Numărul de decese zilnice din cauza Covid-19 se menține constant în România, între 20 și 30. Nici în perioada următoare nu e de așteptat să scadă, pentru că și numărul de cazuri noi de infectare rămâne constant

La nivel mondial:

– 4.181.218 cazuri

– 283.876 decedați (6,79% din total)

– 1.493.490 vindecați (35,72% din total)

– 2.403.852 cazuri active (57,5% din total), din care 1,96% în stare critică

– 1.777.366 cazuri închise (42,5% din total), din care 15,97% decedați și 84,03% vindecați.

În România:

– 15.362 de cazuri

– 961 decedați (6,26% din total)

– 7.051 vindecați (45,9% din total)

– 7.350 cazuri active (47,84% din total), din care 3,3% în stare critică

– 8.012 cazuri închise (52,16% din total), din care 11,98% decedați și 88,02% vindecați.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Comparam 20,30 decese maxim pe zi la noi,cu peste 200-300 in occident?Pai in Belgia ,tara mai mica mortalitatea e de 10 ori mai mare decat la noi..sa comparam tari cu acelasi nr.de cetateni ,nu ?Ce preocupati sunt cei de la tabloidul ala britanic de noi,ca intotdeauna ..sa-si vada de borisul lor fara creier ,ca de-abia a trecut moartea pe langa el.

    • Imi cer scuze,nu am vazut clar sursa informatiilor de la inceput am crezut ca e daily mail,dar era de fapt graficul zilnic pentru Romani..Dar tot e gresit sa compari evolutia mortilor si cazurilor de la noi cu cele din UK,USA,China,care nu mai e credibila demult ,iar Coreea de Sud a fost luata deja de al 2lea val de imbolnaviri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here