Veste uriașă pentru România. Cancelarul german Olaf Scholz: „Voi susține aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen”

1
2368

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a transmis luni un mesaj foarte puternic anunțând că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc criteriile de aderare la Spațiul Schengen și că le va susține pentru a deveni membre cu drepturi depline ale acestui tratat.

Germania a fost, multă vreme, liderul grupului de țări care s-a opus aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Acum, Olaf Scholz dă tonul unei schimbări majore de direcție. Citat de Reuters și AFP, șeful Guvernului german a menționat: „Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele pentru a deveni membri plini ai Schengen. Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase. Voi lucra pentru a-i vedea cum devin membri cu drepturi depline“.

Aderarea României la Spațiul Schengen, unul în interiorul căruia mărfurile circulă libere, fără controale și taxe vamale, e așteptată de circa un deceniu de țara noastră. Ca prime și imediate efecte ale aderării ar fi creșterea atractivității pentru investitorii străini care vor să vină în România și dispariția cozilor interminabile de TIR-uri de la granițele României cu Ungaria. Scade astfel substanțial timpul de livrare a produselor, ceea ce crește rentabilitatea economică.

Singurul obstacol important în calea aderării României la Spațiul Schengen ar rămâne, acum, Olanda, dar această țară urmează, de obicei, linia Germaniei.

Aderarea la Spațiul Schengen era legată de respectarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pe Justiție (MCV). România era monitorizată pe MCV încă de la aderare, deoarece politicienii noștri au refuzat sistematic să producă reforma promisă din Justiție și eliberarea magistraților de sub influența politică.

Semnale că existau discuții în culise în privința ridicării MCV și a aderării României la Spațiul Schengen existau de câteva luni. În ultimele zile a fost mare agitație în Guvern și coaliție, care încearcă să treacă proiectele pe legile justiției cât mai repede cu putință prin Parlament. Guvernul le-a adoptat deja pe 24 august și le-a trimis Legislativului, pentru a fi dezbătute.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Săgețile” Rusiei s-au întâlnit la Măciuca: extremistul Simion a fost cununat religios de anarhistul Teodosie, „tămâiați” de propagandistul Ciutacu

* „Cârtițele” AUR din presă: Ciutacu, Turcescu, Dan Diaconescu. Cei trei au participat la paranghelia propagandistică a lui George Simion, susținută grețos de RTV

Nunta lui George Simion – amestec de erezie și populism ieftin

* Cum au ajuns Nicu Covaci și Phoenix să cânte la nunta extremistului George Simion: „Am auzit că sunt 10.000 de oameni”

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* Ruptură brutală între Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu! „Am spălat de păcate un mic monstru. Am greșit. I-am iertat toate mizeriile pe care mi le-a făcut de-a lungul anilor”

* Teribila poveste a zorilor zilei de 24 februarie. Zelenski e trezit de ministrul de Interne: „A început invazia!”. Șeful Cancelariei lui Putin îl sună pe omologul său de la Kiev: „Predați-vă!”. Iermak îl înjură pe rus și-i închide telefonul

„Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care vizează să-și sporească „influența malignă” în România, atrage atenția un important think-tank

„Daria Dughina e victima propriilor idei și a propriului tată”, care „de 30 de ani predică ură, violență, extremism” / „Pe Daria a ucis-o tocmai doctrina tatălui ei”

* Cu cine joacă FCSB și CFR Cluj în grupele Conference League: West Ham United, Anderlecht, Slavia Praga, plus danezi, turci și kosovari

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here