Experții militari ruși, terifiați de loviturile ucrainene cu sisteme HIMARS: „Sunt incredibil de precise. Singurul lucru care ne rămâne este să lipim trei icoane pe poartă”

0
28422

Lărgirea gamei de obiective pe care armata ucraineană le țintește cu rachetele HIMARS a fost remarcată de experții militari ruși, care își arată public consternarea față de precizia și eficiența acestor arme, recunoscând deschis că armata Moscovei nu dispune de ceva asemănător. Un schimb de replici între două mari canale de Telegram deținute de experți militari ruși, Grey Zone (Zona Gri) și Starshe Eddy, a fost tradus de site-ul Wartranslated.com, relevând inclusiv faptul că unul dintre autori a trecut prin terifianta experiență de a se simți vizat de aceste rachete.

„Starshe Eddy“ a început prin a afirma că ucrainenii au devenit mai deschiși la a lovi o gamă mai largă de instalații, ceea ce se poate datora unei creșteri a livrărilor de rachete pentru aceste sisteme de către SUA: „Judecând după modul activ în care Forțele Armate ale Ucrainei lovesc cu HIMARS fiecare magazie sau pur și simplu clădiri rezidențiale, acestea nu duc lipsă de muniție, în timp ce prudența în utilizarea sistemelor a devenit mult mai relaxată (…)”.

„Grey Zone“ a răspuns spunând că HIMARS sunt, într-adevăr, mult superioare chiar și celor mai avansate dintre sistemele de care dispune Rusia. Apoi a venit o confirmare interesantă: bombardamentul rachetelor rusești din 24 februarie a fost inutil, pentru că majoritatea personalului ucrainean fusese deja retras din locațiile respective cu o zi înaintea invaziei: „HIMARS nu sunt, de fapt, genul de arme care sunt folosite pentru a lovi toalete. Chiar dacă are un dubios loc singuratic pe lista generală de împrumuturi (este imposibil să câștigi un război doar cu rachete), are o putere de distrugere incredibilă în cadrul sarcinilor care îi sunt atribuite. Ce a făcut zilele trecute la hidrocentrala Kahovka cu mai multe vehicule militare rusești cred că nu mai este nevoie să spunem. Videoclipul este deja online. Câte arme de artilerie și rachete demolate, poziții permanente de personal, puncte de comandă, centre logistice? De asemenea, HIMARS este incredibil de precis, ceea ce, de exemplu, nu se poate spune despre Tornado-S (echivalentul rusesc al sistemelor trimise de americani Ucrainei – n. red.). Eficacitatea apărării antirachetă împotriva rachetelor HIMARS rămâne, de asemenea, discutabilă atunci când, să spunem, în medie, doar jumătate din rachetele din pachet sunt doborâte, iar acesta nu este un obiectiv deosebit de important, ci pur și simplu un depozit inofensiv de artilerie și rachete din spatele frontului sau o bază permanentă cu trupe. În astfel de cazuri, singurul lucru care ne rămâne este să lipim trei icoane pe poartă.

Și chiar fără a lua în considerare faptul că eficacitatea HIMARS, mai mult decât, coincide cu caracteristicile sale de performanță declarate – așa cum am observat pe acest teatru de operațiuni, mulți producători de arme mint adesea, ca să spunem așa, atunci când vorbesc despre capacitățile anumitor sisteme -, merită spus că «efectul HIMARS» nu se află în HIMARS în sine, ci în informațiile despre ținte. Desemnarea țintelor de către partea ucraineană, evident cu un ajutor semnificativ din partea agențiilor de informații militare occidentale, se concentrează asupra unor facilități de infrastructură militară cu adevărat importante, pe care partea noastră, în ciuda unui avantaj în materie de rachete de înaltă precizie, din păcate, nu le poate atinge. Dacă tu, fiind credincios, ai avea cu adevărat o idee despre câte rachete și bombe au fost lansate în neant, ai deveni ateu, și invers.

Povestea asta se întâmplă exact din 24 februarie, când la ora 04:00 au fost efectuate lovituri masive asupra unor instalații militare ucrainene golite de oameni, unde au fost ucise doar circa 16 persoane în tot raidul, care erau toate din serviciul de pază ori trecători. Pozițiile de amplasare a personalului au fost abandonate cu 36 de ore înainte de Ora X.

Da, Kalibr, Zircons, X-** [rachete] și alte arme ghidate sunt, desigur, bune, dar când ai probleme uriașe în recunoașterea țintelor, având în vedere situația tristă în tot ceea ce înseamnă de la recunoaștere sub acoperire la recunoaștere specifică, atunci nu are sens.

P.S. oricât de critic ar suna toate acestea, nu înseamnă că totul este pierdut etc., înseamnă că trebuie să recunoaștem lipsurile, greșelile și problemele pentru a ne schimba în bine, dar din cauza faptului că de o jumătate de an ne mințim singuri desenând o lume roz, așa se întâmplă totul”.

„Starshe Eddy“ a răspuns cu o scurtă notă în care spune că „Grey Zone” i-a înțeles greșit și că nu au avut niciodată intenția de a minimiza impactul HIMARS. Cei de la „Starshe Eddy” au recunoscut că ei înșiși au experimentat o lovitură HIMARS: „Dragul Gray Zone scrie totul corect. Numai că nu a înțeles prea bine postarea mea. Hoholii (termen peiorativ dat de ruși ucrainenilor – n. red.) au început să lovească mult mai des acele obiecte care cu siguranță nu sunt importante. Exact despre asta am scris și eu. Și da, ca o persoană care a căzut personal sub lovitura HIMARS și care îi cunoaște acțiunea nu din povești, nu am subestimat absolut deloc puterea acestei arme, într-adevăr foarte serioase”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Săgețile” Rusiei s-au întâlnit la Măciuca: extremistul Simion a fost cununat religios de anarhistul Teodosie, „tămâiați” de propagandistul Ciutacu

* „Cârtițele” AUR din presă: Ciutacu, Turcescu, Dan Diaconescu. Cei trei au participat la paranghelia propagandistică a lui George Simion, susținută grețos de RTV

Nunta lui George Simion – amestec de erezie și populism ieftin

* Cum au ajuns Nicu Covaci și Phoenix să cânte la nunta extremistului George Simion: „Am auzit că sunt 10.000 de oameni”

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* Ruptură brutală între Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu! „Am spălat de păcate un mic monstru. Am greșit. I-am iertat toate mizeriile pe care mi le-a făcut de-a lungul anilor”

* Teribila poveste a zorilor zilei de 24 februarie. Zelenski e trezit de ministrul de Interne: „A început invazia!”. Șeful Cancelariei lui Putin îl sună pe omologul său de la Kiev: „Predați-vă!”. Iermak îl înjură pe rus și-i închide telefonul

„Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care vizează să-și sporească „influența malignă” în România, atrage atenția un important think-tank

„Daria Dughina e victima propriilor idei și a propriului tată”, care „de 30 de ani predică ură, violență, extremism” / „Pe Daria a ucis-o tocmai doctrina tatălui ei”

* Cu cine joacă FCSB și CFR Cluj în grupele Conference League: West Ham United, Anderlecht, Slavia Praga, plus danezi, turci și kosovari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here