USR și Forța Dreptei (a lui Ludovic Orban) sunt singurele partide din România care au reacționat oficial, condamnând în termeni duri discursul delirant ținut sâmbătă, la Tușnad (Harghita), de premierul maghiar Viktor Orban. În mod absolut surprinzător, președintele Klaus Iohannis și liderii partidelor de guvernare PSD și PNL continuă să tacă, la fel ca și UDMR-ul. Viktor Orban a venit la Tușnad ca să atace violent Occidentul, pe care l-a acuzat de războiul din Ucraina, să apere Rusia și să propage șocante teorii conspiraționiste de extremă dreapta, privind un presupus plan de “mixare” a popoarelor europene cu asiatici și africani.
Principala problemă a acestei retorici, din punctul de vedere al României, este că s-a produs pe teritoriul țării noastre și nu de la Budapesta, cum ar fi fost normal. Viktor Orban și ceilalți membri ai Guvernului maghiar au venit în Harghita și Covasna cu acceptul autorităților de la București, care nu s-au asigurat însă, în prealabil, că nu vor avea loc derapaje extremiste de acest fel.
Marea problemă a României este că premierul maghiar Viktor Orban a făcut scandaloasele declarații pe teritoriul țării noastre, unde a venit cu acceptul autorităților de la București. Lipsa de reacție a lui Iohannis, Ciucă și Ciolacu este suspectă
Președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă – acesta e și președintele PNL – și Marcel Ciolacu – președintele PSD – au tăcut și luni, a treia zi după izbucnirea scandalului internațional provocat de declarațiile făcute la Tușnad de Viktor Orban. De asemenea – dar în această privință nu e nicio surpriză –, nici liderii UDMR n-au reacționat în vreun fel.
Dacă liderii lor tac, în schimb PSD și PNL au avut, instituțional, niște reacții palide și nu de la cel mai înalt nivel decizional.
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt la liberalilor, a vorbit despre subiect doar după ce a fost căutat de HotNews.ro: „Premierul ungar caută argumente și teorii din trecut. E deranjant că domnul Orban a ales să transmită aceste mesaje unui public din România, unor cetăţeni români, chiar dacă de etnie maghiară, încercând să creeze un curent favorabil lui Vladimir Putin în România. Din păcate, nimic din ce spune domnul Orban nu mai seamănă cu discursul unui lider european, totul este împotriva spiritului european. Transilvania este un model al toleranţei pentru toată Europa, iar premierul maghiar vine să facă, tocmai aici, nişte afirmaţii la limita rasismului, care nu mai au nici o legătură cu valorile noastre comune“.
Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a declarat: „România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene și proruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor Guvernului ungar. Dacă aceștia doresc să critice acțiunile comune ale UE și NATO și să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, atunci să o facă de pe teritoriul Ungariei, unde au libertatea de a spune ce vor. În interiorul unui alt stat, astfel de mesaje sunt inadecvate“.
Tăcerea conducătorilor statului român este condamnabilă și naște de-a dreptul suspiciuni în privința adevăratelor intenții și păreri față de războiul din Ucraina și atașamentul față de valorile democratice ale Uniunii Europene și NATO. Asta, în contextul în care Iohannis și Guvernul girat de el au apucat deja pe urmele lui Viktor Orban în multe privințe, atât la nivelul discursului, cât și al unor măsuri economice și legislative (legile securității, plafonarea prețurilor, amenințarea și suprataxarea companiilor private, controlul asupra presei etc).
Destul de târziu, în cursul zilei de luni, principalele forțe politice rămase pe zona de dreapta în România – partidele de opoziție USR și Forța Dreptei – au condamnat în termeni duri discursul avut de liderul maghiar în țara noastră.
La rândul său, fostul premier Ludovic Orban, președintele Partidului Forța Dreptei, a criticat în termeni foarte duri discursul anti-UE și anti-NATO, cu elemente conspiraționiste din propaganda nazistă, ținut în România de premierul maghiar. Ludovic Orban a subliniat că Europa a procedat cât se poate de bine și de adecvat în fața agresiunii rusești asupra Ucrainei, numindu-l direct pe Viktor Orban “slugă a Kremlinului”.
Cătălin Drulă: „Liderul din Ungaria Viktor Orbán a mai avut o ieșire anti-europeană și anti-occidentală. Și, pe deasupra, a încercat să pervertească conceptul de pace și să normalizeze agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Asemenea idei sunt rușinoase pentru Europa“
„Liderul din Ungaria Viktor Orbán a mai avut o ieșire anti-europeană și anti-occidentală. Și, pe deasupra, a încercat să pervertească conceptul de pace și să normalizeze agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
Asemenea idei sunt rușinoase pentru Europa modernă și liberală. Mesajele anti-Ucraina și NATO, în timp ce armata lui Putin bombardează, la doar câțiva kilometri de România, biserici, școli, spitale, teatre și mall-uri, nu trebuie permise și lăsate nesancționate.
Este regretabil că teritoriul României a fost folosit ca platformă pentru teoriile rasiste ale lui Viktor Orbán, izvorâte din negura istoriei.
Este datoria noastră să apărăm România în fața forțelor iliberale care își doresc să copieze modelul maghiar.
Locul României este în Uniunea Europeană, de partea statelor democratice, și așa trebuie să rămână“.
Ludovic Orban: “ Slugile Kremlinului din Europa, cu Viktor Orban pe post de vârf de lance, au prins curaj. Dacă Europa cedează astăzi, Rusia va căpăta şi mai mult tupeu şi va pune ţările europene în faţa altor riscuri de cedări“
„UE trebuie să rămână ferm pe poziţie şi să aplice rapid planul de eliberare a Europei de şantajul energetic rusesc.
Slugile Kremlinului din Europa, cu Viktor Orban pe post de vârf de lance, au prins curaj, profitând de consecinţele economice şi sociale ale crizei energetice, şi acuză UE şi statele democratice din lume că au greşit când au condamnat agresiunea Rusiei contra Ucrainei. Că au greşit când au impus sancţiuni Rusiei şi, culmea tupeului, că au greşit când au luat decizia de a sprijini Ucraina în lupta sa legitimă de apărare a independenţei, suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale.
Europa a acţionat corect faţă de Rusia după invadarea Ucrainei. Este adevărat că poziţionarea UE faţă de agresiunea brutală a Rusiei a generat consecinţe economice şi sociale defavorabile, dar nu neapărat datorită sancţiunilor UE faţă de Rusia. Rusia poate în orice moment să ameninţe ţările europene cu închiderea robinetului de gaz, ţiţei şi produse petroliere.
Singura soluţie pentru a preveni orice altă posibilă criză energetică ulterioară este ca Europa să se elibereze de această dependenţă. Dacă cedează astăzi şi lasă Ucraina de izbelişte, mâine imperialismul rusesc poate să vizeze Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan sau orice ţară din estul Europei.
Dacă Europa cedează astăzi, Rusia va căpăta şi mai mult tupeu şi va pune ţările europene în faţa altor riscuri de cedări. De aceea, UE trebuie să rămână ferm pe poziţie şi să aplice rapid planul de eliberare a Europei de şantajul energetic rusesc“.