miercuri, mai 22, 2024
AcasăLumeaUraganul Ida, devastator: a inversat cursul fluviului Mississippi!

Uraganul Ida, devastator: a inversat cursul fluviului Mississippi!

-

Uraganul Ida a atins țărmul SUA duminică, în jurul orei locale 13.00 (20.00 la București), în apropiere de Port Fourchon, statul Louisiana. Avea forța unui uragan de categoria 4, extrem de periculos, cu rafale de vânt de până la 240 de km/oră, potrivit Centrului Național pentru Uragane din Statele Unite.

Aproape un milion de americani din statul Louisiana au rămas fără curent electric. Întreg orașul New Orleans se află în această situație, anunță ABC News. Există deja un mort și distrugeri materiale uriașe.

S-a înregistrat și un fenoman rar: cursul fluviului Mississippi a fost inversat de forța valurilor venite dinspre Marea Caraibelor, astfel că pentru un timp apa fost împinsă „în sus”, spre izvoare!

Și o veste bună: după 9 ore de când a atins pământul, Ida a devenit un uragan de categoria 2, ceea ce înseamnă că nu mai este considerat un „uragan major”.

Orașul New Orleans trăiește cu amintirea oribilă a uraganului Katrina din 2005, când sistemul de diguri al orașului nu a putut face față, iar metropola de aproape 400.000 de locuitori a suferit inundații catastrofale. Katrina a lăsat în urmă un dezastru: peste 1.800 de morți și pagube de zeci de miliarde de dolari.

Katrina s-a dezlănțuit ca un uragan de categoria 3, Ida a venit ca un uragan de categoria 4. E de așteptat ca ravagiile de acum să fie însă mai mici, pentru că între timp au fost construite diguri mai mari și mai puternice. Întrebarea apăsătoare a locutorilor și a autorităților este dacă aceste diguri vor rezista unui uragan de putere devastatoare.

Fenomenele meteo care însoțesc uraganul se extind în interiorul continental, cu ploi puternice, inundații și vânt periculos în tot statul Louisiana, inclusiv la New Orleans.

- Advertisement -

Întregul oraș New Orleans a rămas fără curent electric. În prezent, numai generatoarele mai generează electricitate, anunță ABC News. În tot statul Louisiana, aproape un milion de locuitori au rămas fără curent electric.

Deja a fost raportat un prim deces în Louisiana. Este vorba despre o persoană pe casa căreia a căzut un copac.

Există și o veste bună: după 9 ore de când a atins pământul, Ida a devenit un uragan de categoria 2, ceea ce înseamnă că nu mai este considerat un „uragan major”, iar rafalele de vânt s-au redus la limita maximă de 177 de km/h.

- Advertisement -

Un fenomen rar: apele fluviului Mississippi au început să curgă invers!

Valurile ridicate de furtună și vântul puternic au oprit duminică, pentru un timp, curgerea fluviului Mississippi, în apropiere de New Orleans, și au provocat chiar inversarea cursului! Este un fenomen „extrem de neobișnuit”, transmite Institutul Național de Monitorizare Geologică din SUA, citat de CNN.

„A existat o oarecare inversare a debitului fluviului Mississippi în timpul uraganului Katrina, dar este extrem de neobișnuit”, a declarat, pentru CNN, Scott Perrien, hidrolog la Centrul din Baton Rouge (Louisiana).

Perrien a precizat că nivelul fluviului a crescut cu aproximativ 2 metri din cauza forței vântului, care efectiv a împins apa râului în sus, la aproximativ 30 de kilometri sud de New Orleans.

„În acest timp, debitul fluviului a încetinit de aproape patru ori, fiind împins în direcție opusă”, a explicat Perrien.

Manometrele nu măsoară însă debitul întregului fluviu, ci doar straturile superioare, astfel că este posibil ca în porțiunile mai adânci ale râului să nu se fi inversat direcția de curgere.

Hidrologul Scott Perrien: „Râul resimte efectele furtunii pe o suprafață mare. Până la Baton Rouge, râul a crescut cu aproape jumătate de metru în ultimele 12 ore, pe măsură ce forța uraganului împinge apa râului în sus. Iar nivelul apei va crește probabil și mai mult în următoarele ore aici, în Baton Rouge”.

Zeci de mii de oameni au fugit din calea uraganului

Ida a lovit Louisiana pe 29 august, exact în ziua în care se împlineau 16 ani de la devastatorul uragan Katrina, care a avut un impact istoric în aceeași regiune. În 2005, Katrina producea o catastrofă de proporții, soldată cu peste 1.800 de morți și pagube de zeci de miliarde de dolari.

Ida ar putea fi un uragan și mai puternic decât Katrina, au avertizat specialiștii. Ida a devenit un uragan de categoria 4, din cele 5 posibile pe scara Saffir-Simpson.

Zeci de mii de persoane au fugit din statul Louisiana, provocând uriașe blocaje în trafic, în timp ce uraganul Ida se apropia amenințător, duminică, dinspre Golful Mexic, putând să pună în pericol viețile oamenilor.

A fost declarată stare de urgență atât în Louisiana, cât și în statul vecin, Mississippi.

Serviciul Național de Meteorologie i-a avertizat sâmbătă pe locuitorii din Louisiana: „Vă rugăm să înțelegeți acest lucru: există posibilitatea ca, de-a lungul coastei, condițiile să nu permită șederea pentru o perioadă de timp, iar zonele din jurul New Orleans și Baton Rouge ar putea rămâne fără curent electric timp de săptămâni”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Bilanț rușinos al Secției Speciale: 7 procurori au făcut doar 5 rechizitorii în 3 ani, dar au blocat 6.465 de dosare! „Moftul lui Dragnea” ne-a costat peste 4,5 milioane de euro și încurajarea corupției în justiție

VIDEO. Șoșoacă a mutat circul pe Transfăgărășan, la întâlnirea cu urșii. Nostalgică după Ceaușescu, i-a certat pe localnici că respectă legea: alungă animalele, în loc să le dea mâncare

George Simion și-a luat „escortă” pe litoral: cârciumarul care a chemat-o pe Oana Lovin să-l hărțuiască pe Dan Barna!

VIDEO. Ei sunt cei trei hoți de lemne care l-au bătut crunt pe pădurar în curtea lui!

Gigi Becali, „dat în primire” de fostul său avocat: a făcut pe bolnavul ca să iasă din pușcărie. „Se făcea banditu’ că e cocoșat. Vrăjeală! Escrocule, pe tine nu te doare nici glezna!”

Baronul Oprișan s-a însurat cu fosta sa secretară, pe care a făcut-o directoare la CJ Vrancea. Familia tradițională PSD-istă: el 56 de ani, ea 37, împreună au trei copii din căsătorii anterioare

* VIDEO. În Afganistan, dezbaterile TV au loc sub amenințarea mitralierelor! Talibani înarmați îl încadrează pe moderator în studio

Crimă amoroasă la nivel înalt: ambsadorul Greciei în Brazilia a fost omorât de amantul soției sale braziliene, la comanda acesteia

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -