miercuri, mai 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaUnde ne-a dus delirul imperial al unui descreierat: războiul declanșat de Putin...

Unde ne-a dus delirul imperial al unui descreierat: războiul declanșat de Putin costă omenirea cel puțin un trilion de dolari. Rusia, Ucraina și aliații cheltuie lunar 25 de miliarde

-

Războiul de cucerire pornit de Putin pe 24 februarie 2022 în Ucraina are o notă de plată care va ajunge la cel puțin un trilion (1.000 de miliarde) de dolari, estimează institutul american The Project on Defense Alternative (PDA). Rusia, Ucraina și aliații care sprijină Kievul cheltuie lunar cel puțin 25 de miliarde de dolari pentru a susține războiul, mai spun specialiștii acestui think-tank care se ocupă cu cercetarea, analiza și dezvoltarea politicilor defensive.

Sumele sunt exorbitante. Numai reconstrucția Ucrainei distruse de ruși este estimată azi la circa 413 miliarde de dolari. La costurile directe se adaugă cele indirecte, pentru că toate țările lumii au crescut brusc cheltuielile legate de apărare, după ce Rusia a demontat teoria conform căreia în Secolul XXI războaiele colonialiste clasice, de invadare și anexare a unor alte țări, sunt de domeniul trecutului.

„În mod evident, războiul a fost un dezastru pentru Ucraina, dar și o calamitate pentru întreaga lume“, concluzionează raportul PDA, după ce face analiza conflictului. „Bogăția, tenacitatea și puterea militară excepțională a participanților – Rusia, Ucraina și SUA-NATO – au creat un război de mare intensitate. Deși distrugerea fizică a fost limitată în mare parte la Ucraina, celelalte efecte ale războiului nu au fost limitate. Impactul asupra vieții și mijloacelor de existență în afara țărilor combatante a fost profund. De fapt, mult mai mulți oameni au murit în afara Ucrainei din cauza conflictului decât în interior“, sună concluzia neașteptată a studiului. Aceasta, deoarece Rusia și Ucraina sunt importante pe plan mondial în agricultură și energie. La efectele indirecte provocate de perturbarea lanțului în exportul de grâne, de exemplu, se adaugă războiul economic globale pe care cele două tabere l-au declanșat intenționat: sancțiuni, blocade și embargouri impuse reciproc în diverse domenii.

S-a creat un efect în lanț – creșterea prețurilor la alimtente și energie la nivel mondial, perturbarea comerțului global, blocarea și inversarea redresării economice după pandemie. „Efectele colaterale ale războiului înseamnă nu numai ani de dificultăți acute suplimentare pentru un miliard de cetățeni de pe glob și scăderea nivelului de trai pentru alte miliarde, ci și reducerea acțiunii împotriva altor amenințări globale, între care schimbările climatice și crizele de sănătate“, spun analiștii think-tankului.

- Advertisement -

Experții PDA afimă că, bazându-se pe dovezi clare, estimează morții înregistrați de ruși până în martie 2023 la 35.000 de militari, iar cei ucraineni – la 20.000.

În afara Ucrainei, însă, războiul a provocat – spune raportul – moartea a peste 250.000 de oameni! E vorba de aproximativ 20.000 de civili non-ucraineni pe lună. Aceste victime provin din țările afectate de crizele multiple declanșate ori amplificate de război și de reducerea sau eliminarea ajutoarelor care erau livrate până acum.

Estimările sunt că războiul a costat până acum Rusia 107 miliarde de dolari în 2022, din care 60 de miliarde au mers la sectorul militar și de securitate. Acestora li se adaugă epuizarea stocurilor de armament, inclusiv cheltuielile cu mii de rachete, milioane de proiectile de artilerie, pierderea confirmată a cel puțin 1.900 de tancuri, 4.000 de alte tipuri de blindate, 750 piese de artilerie, 78 de avioane și 80 de elicoptere.

- Advertisement -

Și Ucraina a suferit îngrozitor. PIB-ul s-a contractat cu 29% în 2022 față de 2021. La sfârșitul anului trecut, deficitul a fost de 24,5 miliarde dolari. În 2022, Kievul a fost nevoit să aloce 42 de miliarde de dolari la apărare – adică 30% din PIB-ul întregii țări anul trecut.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Prietenul lui Ponta e anchetat pentru că le-a dat rușilor (prin fugarul Șor) Aeroportul Chișinău. Iurie Leancă a fost prim-ministru, i-a făcut galerie lui Ponta la prezidențiale  și a luat șpagă de la Șor

* Deputata Marina Tauber, protejata Rusiei și a lui Ciutacu, a fost arestată de procurori pe aeroportul din Chișinău. Încerca să fugă în Israel, unde se ascunde și patronul ei politic, infractorul Șor

* România TV a primit 12 milioane de lei, în ultimii 5 ani, doar de la Loterie! Așa finanțează clasa politică îndobitocirea poporului, pe banii lui

* Deși țara fierbe, PSD și PNL încearcă să introducă noi pensii speciale!

* Se alege praful de PNRR! Banca Mondială anunță că România pierde banii pentru construirea a 27 de spitale noi, metroul din Cluj și campania națională de reîmpăduriri

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Voi n-ati priceput? Asta a fost scopul lui Putin inca din 2014. Atunci a pornit el războiul impotriva „restului lumii” urmărind slabirea si dezbinarea Occidentului. Atunci (si inainte) lumea (SUA) ar fi avut nevoie de conducători inteligenți, din păcate fostul președinte George W Bush (un handicapat sadea!) și apoi Barack Obama nu „s-au prins” de adevăratele intenții ale lui Putin.
    Acum cartoful fierbinte numit Rusia este pasat între SUA, Europa și mai nou China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -