sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLumeaRusia lui Putin cel Groaznic: liderul Opoziției a fost otrăvit și se...

Rusia lui Putin cel Groaznic: liderul Opoziției a fost otrăvit și se află în comă, la Terapie Intensivă

-

Liderul Opoziției politice din Rusia, Alexei Navalnîi, a fost internat în spital și se află în stare de inconștiență, sub suspiciunea că a fost otrăvit, a precizat purtătoarea sa de cuvânt, Kira Yarmysh, citată de BBC News.

Kira Yarmysh a revenit ulterior cu precizări, afirmând că acesta este în continuare în comă, în stare gravă, pe ventilație mecanică. Spitalul din orașul siberian în care a fost internat este plin de polițiști.

Activistul anticorupție, una dintre cele mai critice voci la adresa președintelui Vladimir Putin, a început să se simtă rău în timpul unui zbor, astfel încât avionul în care se afla a fost nevoit să aterizeze de urgență la Omsk, a mai spus Kira Yarmysh, pe Twitter.

Purtătoarea de cuvânt a mai precizat că există suspiciuni că Navalnîi a fost otrăvit cu substanțe care i-au fost puse în ceai.

- Advertisement -

”În această dimineață, Navalnîi se întorcea la Moscova, de la Tomsk. În timpul zborului, i s-a făcut rău. Avionul a aterizat de urgență la Omsk. Alexei are toxiinfecție. Acum ne îndreptăm spre spital”, a scris femeia pe Twitter.

„Bănuim că Alexei a fost otrăvit cu ceva ce i s-a pus în ceai. Nu a băut altceva în această dimineață. Doctorii spun că agentul toxic este absorbit mai repede prin intermediul unui lichid fierbinte. Acum, Alexei este inconștient”, a adăugat ea ulterior.

Yarmysh a revenit cu precizarea că Navalnîi se află la Terapie Intensivă, în comă, în stare gravă și pe ventilație mecanică, relatează și Politico. Ea s-a întrebat retoric de ce este împânzit spitalul de forțe de securitate dacă oficialii nu admit varianta otrăvirii.

- Advertisement -

VIDEO: Imagini cu preluarea lui Navalnîi din avion

În luna iunie, Navalnîi a descris referendumul privind revizuirea Constituției, astfel încât Putin să mai poată candida la Președinție pentru încă două mandate, drept o ”lovitură de stat” și o violare a Legii fundamentale.

Nu este pentru prima oară când Navalnîi a fost victima atacurilor fizice. În 2017, lui i-a fost pulverizat un produs antiseptic în ochi când a părăsit biroul său din Moscova. În iulie 2019, în timp ce executa o pedeapsă scurtă de închisoare, Navalnîi a acuzat a că fost „otrăvit” cu o „substanță chimică necunoscută”. Autoritățile ruse au menționat atunci o „reacție alergică” și au asigurat că nu au găsit „nicio substanță toxică”.

Navalnîi a devenit cunoscut după ce a început să expună corupția de la vârful conducerii, calificând partidul lui Putin, ”Rusia Unită”, drept „un partid de hoți”. Navalnîi a fost arestat de mai multe ori, în urma unor proteste.

Tradiția otrăvirii celor ce se opun lui Putin. Plus împușcarea lui Nemțov

Navalnîi este doar ultimul din seria de oponenți ai regimului Putin care s-au îmbolnăvit subit sau au fost otrăviți, relatează Reuters. Un alt critic, Boris Nemțov, a fost împușcat.

2004: Viktor Iușcenko

Pe atunci lider al Opoziței politice din Ucraina, Iușcenko a fost otrăvit în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2004. Politician pro-occidental, el era principalul contracandidat al fostului președinte pro-rus, Viktor Ianukovici.

Iușcenko afirmă că a fost otrăvit în timp ce lua masa cu oficiali ai serviciilor de securitate ucrainene. O cantitate de dioxină de peste 1.000 de ori mai mare decât nivelurile normale a fost descoperită în organismul său.

Fața și corpul i-au fost desfigurate de dioxină. După otrăvire, Iușcenko a avut nevoie de zeci de operații.

2006: Aleksandr Litvinenko

Fost agent KGB și un critic vocal al președintelui rus Vladimir Putin, Aleksandr Litvinenko a murit la 43 de ani după ce a băut ceai verde otrăvit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar, la hotelul Millennium din Londra, potrivit oficialilor britanici.

O investigație britanică din 2016 a concluzionat că Putin a ordonat probabil asasinatul. Kremlinul a negat orice implicare.

Ancheta condusă de un fost judecător britanic a descoperit că un fost bodyguard al KGB, Andrei Lugonov, și un alt cetățean rus l-au ucis pe Litvinenko, ca parte a unei operațiuni care cel mai probabil a fost coordonată de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), succesorul KGB-ului.

Otrăvirea lui Litvinenko a avut loc la exact 6 ani după ziua în care acesta fugise din Rusia în Marea Britanie.

2012: Alexandr Perepilichnîi

Omul de afaceri rus, în vârstă de 44 de ani, a fost găsit mort în apropierea locuinței sale de lux dintr-o comunitate exclusivistă privată din afara Londrei, după ce a ieșit la alergat, în noiembrie 2012. Perepilichnîi ceruse azil în Marea Britanie în 2009, după ce a ajutat o anchetă elvețiană privind o schemă rusească de spălare a banilor.

Moartea sa subită a născut suspiciuni de crimă. Poliția britanică a exclus ipoteza, în pofida supozițiilor că acesta ar fi fost otrăvit cu o substanță rară.

O anchetă asupra morții sale nu a oferit o concluzie definitivă asupra cauzei decesului, însă a descoperit că o otravă rară și mortală, extrasă din planta gelsemium, a fost găsită în stomacul său. Perepilichnîi mâncase o farfurie mare de supă cu măcriș în dimineața zilei în care a murit.

Rusia a negat orice implicare.

2015: Boris Nemțov

Boris Nemțov a fost fondator al mișcării politice „Solidarnosti”, copreședinte al Partidului Republican din Rusia (de orientare liberală), membru al Comitetului de coordonare a opoziției politice din Rusia, deputat al Dumei regionale din Iaroslavl.

În anii ’90, Boris Nemțov a fost unul dintre apropiații președintelui Boris Elțîn, fiind unul dintre arhitecții reformelor de piață din Rusia.

Elțîn l-a avut în vedere pe Nemțov pentru succesiunea la funcția de președinte al Federației Ruse, însă în cele din urmă s-a hotărât pentru Vladimir Putin. Nemțov a salutat inițial numirea lui Putin, pentru a deveni ulterior un opozant important al președintelui.

A fost un critic al intervenției Rusiei în Ucraina și al anexării Crimeii. Într-o atmosferă ostilă, întreținută printre alții și de televiziunea publică rusă, Nemțov a fost asasinat pe 27 februarie 2015, la mică distanță de Kremlin, în timp ce făcea pregătiri pentru un marș anti-guvernamental. El a fost împușcat cu patru gloanțe trase în spate, dintr-un pistol Makarov.

Pe 10 februarie 2015, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de asasinat, Nemțov declarase că se teme că va fi ucis de Putin.

2015-2017: Vladimir Kara-Murza

Activistul de opoziție rus crede că a fost subiectul mai multor tentative de otrăvire în 2015 și 2017.

În 2015, Vladimir Kara-Murza fusese internat pentru o deficientă renală acută. Doctorii au găsit atunci în sângele său urme de intoxicare cu metale grele. După ce și-a revenit, el a cerut Comitetului rus de anchetă să determine dacă a fost otrăvit; cererea sa a rămas fără rezultat.

Kara-Murza a fost internat din nou în stare critică în 2017, soția sa acuzând la momentul respectiv că acesta a fost intoxicat cu o „substantă necunoscută”.

Un laborator din Germania a descoperit niveluri ridicate de mercuri, cupru, magneziu și zinc în organismul acestuia, potrivit unor analize consultate de Reuters.

2018: Serghei Skripal

Un fost agent dublu rus care a transmis secrete serviciilor de informații britanice, Skripal, în vârstă de 66 de ani, și fiica sa Iulia, 33, au fost găsiți inconștienți pe o bancă din apropierea unui centru comercial din orașul Salisbury din Marea Britanie, în martie 2018.

Cei doi au fost transportați la un spital în condiție critică, fiind otrăviți cu Novociok, un grup de agenți neurotoxici dezvoltați de armata sovietică în anii 1970 și 1980. Rusia a negat orice rol în otrăvire și afirmă că Marea Britanie promovează „isterie antirusă”.

Compusul chimic „provoacă o încetinire a ritmului cardiac și restricționează căile respiratorii, cauzând decesul prin asfixiere”, potrivit profesorului de farmacologie britanic Gary Stephens de la Universitatea din Reading.

„Unul din motivele principale pentru care acești agenți sunt produși e fiindcă părțile lor componente nu sunt pe lista de substanțe interzise”, precizează Stephens.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -