În orașul Mariupol din regiunea Donbass, aflat sub ocupație rusă, sunt șanse mari pentru producerea unei catastrofe sanitare. Ar fi vorba despre o epidemie de holeră – o boală extrem de contagioasă, provocată de bacteria Vibrio cholerae. Din pricina ei, până la sfârșitul anului ar putea muri aproximativ 10.000 de oameni, spun autoritățile ucrainene.
Comisarul pentru drepturile omului din Rada Supremă a Ucrainei, Liudmila Denisova, fost ministru al Muncii și Protecției Sociale, a avertizat despre acest pericol major.
Afirmațiile Liudmilei Denisova au fost ulterior întărite de directorul regional pentru Situații de Urgență pentru Regiunea Europeană din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, Dorit Nitzan. Toate informațiile sunt preluate de site-ul Obozrevatel.com.
Reprezentantul OMS a declarat, în cadrul unui briefing din 17 mai, că organizația se pregătește deja să-i ajute cât mai repede posibil pe ucrainenii infectați cu holeră. Un asemenea focar ar putea să apară oricând, din cauza calității proaste a apei potabile din Mariupolul devastat de bombardamentele Rusiei.
„Apa din canalizare este amestecată cu apa potabilă în Mariupol. Pregătim vaccinuri, cooperăm cu organizații non-guvernamentale care pot merge acolo și pot sprijini oamenii”
Dorit Nitzan, oficial OMS: „Primim informații de la organizații neguvernamentale că apa din canalizare este amestecată cu apa potabilă în Mariupol. Aceasta este plină de bacterii, duce la răspândirea multor boli, în special holera. Ne pregătim pentru asta, pregătim vaccinuri, cooperăm cu organizații non-guvernamentale care pot merge acolo și pot sprijini oamenii”.
E o probabilitate mare ca, odată izbucnită, holera să se extindă și în alte așezări ocupate temporar de armata putinistă, mai ales în cele în care alimentarea cu apă potabilă a fost restabilită parțial.
Și în Consiliul orășenesc Mariupol s-a exprimat o ipoteză groaznică legată de prezența holerei în Ucraina. Site-ul Obozrevatel.com dezvăluie că între 150.000 și 170.000 de civili continuă să supraviețuiască în orașul blocat de invadatorii ruși: „Trăind sub un bombardament constant, fără mijloace de subzistență și îngrijire medicală, până la sfârșitul anului, peste 10.000 de oameni ar putea muri acolo din cauza bolilor și a unui stil de viață insuportabil”.
„Având în vedere numărul cadavrelor rămase sub casele distruse, cu consecințele naturale ale descompunerii în perioada caldă, o epidemie de amploare amenință orașul în viitorul apropiat”
La rândul său, comisarul Liudmila Denisova a subliniat că, potrivit Convenției de la Geneva, statul rus este obligat să asigure și să mențină pe teritoriul ocupat condiții satisfăcătoare din punct de vedere al sănătății și salubrității. În același timp, trebuie să ia măsurile preventive necesare pentru a preveni răspândirea bolilor infecțioase și a epidemiilor.
Principalul motiv al unui dezastru sanitar ar fi, spune ea, lipsa apei, sistemele de canalizare deteriorate și cadavrele rămase sub dărâmăturile caselor. În acest sens, avertizează Denisova, apa mizerabilă din canalizare poate ajunge în Marea Azov și pe străzile orașului Mariupol.
Comisarul pentru drepturile omului Liudmila Denisova: „Având în vedere numărul cadavrelor rămase sub casele distruse, cu consecințele naturale ale descompunerii în perioada caldă, o epidemie de amploare amenință orașul în viitorul apropiat. Apa mizerabilă poate ajunge chiar și în mare sau pe străzile orașului. Rușii au închis coridoarele umanitare pentru cetățenii care așteptau evacuarea în vecinătatea orașului, așa că aceștia sunt nevoiți să se întoarcă la Mariupol”.