Un „Moș Crăciun” criminal: bolnav de Covid, a dus cadouri la un azil de bătrâni. Bilanțul: 18 morți, 121 de infectați

0
2096
Sinterklaas

Ceea ce trebuia să fie o după-amiază plină de veselie s-a transformat într-un coșmar. S-a întâmplat în Belgia, la Mol, un oraș de aproximativ 33.000 de locuitori. Un bărbat costumat în Moș Crăciun (sau mai bine zis în Moș Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie și cel care a inspirat povestea moşului care aduce cadouri) a vizitat un cămin pentru bătrâni unde erau găzduite 180 de persoane. Deznodământul a fost cumplit: 121 de persoane infectate, 18 au murit, relatează cotidianul italian „La Stampa”, citat de Rador.

În ciuda numărului mare de vârstnici, nimeni nu l-a supus pe Moș Crăciun – Sinterklaas – la un test pentru Covid-19. Trei zile mai târziu, bărbatul a primit un rezultat pozitiv. Prea târziu pentru a evita tragedia.

Căminul a devenit un adevărat focar: 121 de persoane au fost infectate (inclusiv 36 de îngrijitori), iar 18 persoane mai în vârstă au murit. Ultimele 5 decese au avut loc în Ajun și în ziua de Crăciun.

Numărul deceselor ar putea crește în următoarele zile, având în vedere că există şi alte persoane spitalizate în stare foarte gravă.

Cu toate acestea, unul dintre cei mai buni virologi din Belgia și-a exprimat îndoielile că vizita lui Moș Crăciun ar fi putut provoca atât de multe infecții. „Chiar și pentru un «superspreader», au apărut mult prea multe infecții în același timp”, a spus Marc Van Ranst, profesor la Universitatea Katholieke Leuven și la Rega Institute for Medical Research.

Aşa cum s-a putut observa din fotografiile făcute în timpul evenimentului și publicate pe rețelele de socializare de către cei prezenți, nu toți vârstnicii purtau măști, iar Moș Crăciun și ajutoarele sale nu respectau tot timpul distanțarea fizică, fapt care ar fi favorizat și mai mult contagiunea.

Între timp, autoritățile locale i-au anchetat pe directorii căminului de bătrâni, care s-au declarat șocați de incident. „O organizație total iresponsabilă”, a spus primarul orașului Mol, Wim Caeyers.

Guvernul belgian a trimis la acest centru o echipă de medici a pentru a încerca să limiteze infecția și urgența.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here