duminică, mai 26, 2024
AcasăLumeaVirusul mutant face ravagii: record de infectări în Marea Britanie, în plină...

Virusul mutant face ravagii: record de infectări în Marea Britanie, în plină campanie de vaccinare

-

Marea Britanie a înregistrat luni un record absolut de noi infectări cu SARS-CoV-2. Autoritățile sanitare au anunțat 41.385 de cazuri noi în 24 de ore, iar totalul a ajuns la 2.329.730; numărul morților: 71.109 (locul 6 în lume, la ambele capitole). Experții spun că sporirea agresivității bolii e dată de noua tulpină a virusului și – mai grav – că acest record ar putea fi doborât în zilele următoare.

Noul record a fost înregistrat într-un moment în care Marea Britanie se află în plin proces de vaccinare. Deja au fost imunizați peste un milion de cetățeni britanici.

În spitalele din Marea Britanie sunt tratați peste 20.400 de pacienți Covid, mai mulți decât la precedentul vârf din aprilie, când au fost 19.000 de pacienți în spitale.

Între timp, noua tulpină din Marea Britanie a ajuns și în Finlanda. Autoritățile de la Helsinki spun că două persoane au fost identificate ca purtătoare ale noii variante virale. Una dintre ele a călătorit de Crăciun în Marea Britanie. O a treia persoană este infectată cu tulpina provenită din Africa de Sud. Până acum, Finlanda era singura țară nordică unde nu ajunsese încă tulpina din Marea Britanie.

- Advertisement -

Belgia vrea să schimbe strategia

Pe de altă parte, Belgia studiază posibilitatea modificării strategiei sale de vaccinare împotriva Covid-19, din cauza noii tulpini descoperite în Marea Britanie şi a numărului insuficient al dozelor de vaccin. Propunerea analizată este ca prima doză de vaccin să fie administrată la cât mai multe persoane, iar administrarea celei de-a doua doze să fie lăsată pentru mai târziu.

„Am cerut grupului nostru de lucru însărcinat cu strategia de vaccinare să studieze acest lucru din punct de vedere medical”, a declarat luni ministrul belgian al sănătăţii, Frank Vandenbroucke, într-un interviu acordat postului VRT, scrie Agerpres.

O eventuală schimbare a strategiei de vaccinare are în vedere transmiterea mai accentuată a noului coronavirus din cauza tulpinii identificate în Marea Britanie, care este mai contagioasă decât precedentele şi deja circulă în Belgia. Se ține seama, de asemenea, de faptul că numărul de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, deocamdată singurul aprobat în Uniunea Europeană, este insuficient.

- Advertisement -

Comisia Europeană a contractat în numele statelor membre ale Uniunii Europene 200 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, cu o opţiune pentru încă 100 de milioane de doze. Cele 200 de milioane de doze vor fi livrate până în septembrie 2021. Acestea vor fi suficiente pentru vaccinarea a 100 de milioane din cele aproape 450 de milioane de persoane, cât numără statele UE.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este administrat în două doze, cu a doua doză la 21 de zile după prima.

Belgia a început campania de vaccinare cu persoanele vârstnice din căminele de bătrâni, unde s-au înregistrat mai mult de jumătate din cele peste 19.200 de decese asociate Covid-19 în această ţară. Conform planului stabilit de autorităţile belgiene, vaccinarea acestei categorii vulnerabile ar putea dura până la sfârşitul lunii februarie. Apoi, din martie, va începe vaccinarea personalului sanitar, iar din luna mai vor urma persoanele din celelalte grupe de risc, respectiv bolnavii cronici şi segmentul de vârstă de peste 65 de ani.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -