Ucraina anunță că două rachete rusești Kalibr au survolat teritoriile Moldovei și României. Chișinăul confirmă și convoacă ambasadorul rus, Bucureștiul neagă și cere să nu se dea curs „informațiilor neverificate“!

2
695
Rachetele Kalibr despre care Ucraina spune că au intersectat teritoriul României au fost lansate de ruși de pe o navă din Marea Neagră, de lângă Peninsula Crimeea

Un episod bizar s-a petrecut vineri dimineață, când șeful armatei ucrainene a anunțat că două rachete Kalibr lansate de ruși au survolat teritoriile Moldovei și României, informația a fost confirmată de Chișinău, dar dezmințită de București! Mai mult, dacă generalul Zalujnîi vorbește despre două proiectile, Ministerul Apărării de la București menționează unul singur și afirmă că a trecut la 35 de kilometri de granița noastră.

Generalul Valerii Zalujnîi, șeful Statului Major General al armatei ucrainene, a scris pe Twitter: „Astăzi, 10 februarie, la ora 10.18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. La ora 10.33 a.m., aceste rachete au traversat spațiul aerian al României. După aceea, rachetele au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a frontierei celor trei state”.

Chișinăul a confirmat informațiile și l-a convocat de urgență pe ambasadorul rus în Moldova, pentru a da explicații privind violarea teritoriului acestei țări cu rachete de croazieră. Ministerul Apărării moldovean a menționat: „Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10.18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”.

Bucureștiul, însă, a dezmințit că rachetele ar fi încălcat teritoriul României! Mai întâi a reacționat Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, care le-a cerut jurnaliștilor să nu difuzeze informații neverificate, deși sursele erau cât se poate de oficiale (șeful armatei ucrainene și Guvernul Moldovei): „Stimați jurnaliști, informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informații oficiale cu privire la această situație. Vă adresăm rugămintea de a nu difuza în spațiul public informații neverificate pe acest subiect”.

Ulterior, Armata română a revenit cu un comunicat detaliat, în care se reafirmă că era vorba de o rachetă, nu de două, și că aceasta n-a intersectat teritoriul României.
Redăm mai jos comunicatul.

MApN: „Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri nord-est de graniță“

„Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri nord-est de graniță.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.

Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Emil Constantinescu, odă penibilă adusă celui care, prin diversiunile sale, a trimis minerii să-i devasteze facultatea! „Răzvan Theodorescu i-a inspirat pe alții în momente grele, a rămas o lumină”. Explicația: sinecura numită Institutul Levantului!

* EDITORIAL CARTIANU: La moartea unui ticălos. Onoruri militare, Academie, Cimitirul Bellu

* Avertismentul unui constructor român: la noi va fi mult mai rău la un cutremur. De când rușii ne-au jefuit industria siderurgică, în construcții se folosește oțel casant rusesc de proastă calitate, exact ca-n Turcia

* Delir conspiraționist năucitor după cutremurul din Turcia. Concluzia unor români: totul a fost pus la cale de SUA și NATO, ca să-l răstoarne pe Erdogan!

* Dezastru: România, în pericol iminent să piardă miliarde din PNRR pentru căile ferate, după ce Grindeanu a anulat licitația pentru 12 trenuri cu hidrogen! Bătaia de joc a PSD a făcut ca nicio firmă să nu depună oferte

* De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

* „Taxa de solidaritate” a PSD va băga pe pierdere marile companii ale României, inclusiv Dacia și Ford, care au zeci de mii de angajați și aproape jumătate din exporturile țării! Demonstrația economistului Cristian Păun

VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

* Triumful lui Iuliu Maniu asupra torționarilor săi. Pelerinaj la Sighet și Bădăcin. O magnifică lecție de istorie, pe urmele marelui Om

2 COMENTARII

  1. Suspecta grija a acestor Mosi Teaca ciucci de a nu fi difuzate stiri „neverificate” si care evident ar dauna imaginii mega-killerului din marele dvoret al Kremlinului. Parca asa facuse si ambasadorul-provocator inainte de invazia din 24 Februarie, cand a convocat la „kagebeaua de la sosea” tot felul de primari natangi, de pe la PDSR si PNL indeosebi, ca sa le dea un instructaj cum sa se pazeasca de „informatiile neverificate” care provin de la raii de occidentali. Adica printre altele sa nu creada „fake-newsurile” cu invazia rusa.
    Reaparitia acestui nemernic printr-un interview regizat despre Basarabia zilele trecute, cu putin inainte de incidentul cu racheta, nu este intamplator. Cred ca este transparent ca a fost o operatiune premeditata prin care rusii au urmarit, printre altele, sa verifice reactia soldatescai si opiniei publice romanesti. Chiar si daca racheta nu ar fi intersectat spatiul aerian romanesc, traiectoria ei a traversat fara jena de la nord la sud teritoriul est-moldav , apropiind-se nepermis de mult de Romania si, ce mi se pare mai grav, a fost lansata dintr-un punct din Marea Neagra care chiar si daca pare sa fie in apele ucrainene, este mult mai aproape de Sulina decat de extremitatea vestica a teritoriul ocupat de rusi in Crimeea si chiar si de Odessa.
    Asa testul a iesit bine pentru agresori. Au validat scenariul prin care in cazul cotropirii Basarabiei, Romania controlata de guvern, parlament, televiziuni si presa favorabile lor, nu va misca un deget sa ii ajute pe moldoveni. „Felicitari” Blondy – palamida inepta ! Asta a fost motivul pentru care ai adus la putere „Ciuma Rosie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.