joi, aprilie 18, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaMariupol 2: trupele ucrainene prinse în Severodonețk trebuie „să se predea sau...

Mariupol 2: trupele ucrainene prinse în Severodonețk trebuie „să se predea sau să moară”. Rușii au distrus toate podurile, aprovizionarea apărătorilor a devenit imposibilă

-

Ucraina e pe cale să piardă bătălia pentru Severodonețk, ultimul oraș important din zona Donbass, după ce rușii au distrus și ultimul din cele trei poduri care legau localitatea de zona aflată sub controlul Kievului, raportează BBC. Localitatea este deja aproape total ocupată de invadatori, iar apărătorii nu mai pot primi întăriri și provizii.

Guvernatorul local Serhii Haidai a declarat că orașul este în acest moment complet izolat. Luptele pentru Severodonețk durează deja, neîntrerupt, de 60 de zile, interval în care rușii au distrus complet localitatea prin bombardamentele de artilerie executate asupra sa.
Pierderile umane de ambele părți sunt „terifiante”, după cum le-a caracterizat președintele ucrainean Zelenski. Atât rușii, cât și ucrainenii au început să ducă lipsă de soldați experimentați și aruncă acum în luptă recruți slab instruiți, ceea ce face ca numărul victimelor să fie și mai mare.

Avantajul rușilor constă în superioritatea artileriei și cea aeriană, acestora datorându-li-se progresele obținute în ultimele săptămâni la sol.

Severodonețk este un obiectiv simbolic care-l obsedează pe Putin. Orașul n-are valoare strategică, industrială sau economică, dar dacă rușii ar reuși ocuparea sa și a localității vecine Lisiceansk ar putea proclama că au „eliberat” toată regiunea Lugansk. Ar fi o victorie necesară mașinăriei de propagandă a Kremlinului, care în ultimele luni n-a prea avut ce succese să prezinte publicului de acasă.

- Advertisement -

Pentru a cuceri acest obiectiv, Rusia a sacrificat toate celelalte axe de înaintare, concentrându-și resursele disponibile. Ucrainenii au profitat de ocazie și au lansat contraofensive locale eliberând zona Harkov până la granița internațională cu Rusia și înaintând în zona Herson până la 10 kilometri de oraș.

Rușii exultă: trupele ucrainene rămase în Severodonețk trebie „să se predea sau să moară”

Severodonețk este, în schimb, o veritabilă „mașină de tocat carne”, asemuindu-se din acest punct de vedere cu atrocele bătălii de la Stalingrad, Leningrad, Berlin (Al Doilea Război Mondial), Groznîi (în cele două războaie ruso-cecene) și Mariupol (în actualul război ruso-ucrainean). Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a descris costul uman al bătăliei pentru oraș ca fiind „terifiant”. Acesta a declarat că trupele ucrainene s-au luptat cu forțele rusești pentru „literalmente fiecare metru”.

Retezarea căilor de comunicație cu restul teritoriului deținut de apărători a complicat acum foarte mult situația. Trupele ucrainene rămase în oraș trebuie „să se predea sau să moară”, a proclamat triumfător un reprezentant militar al autoproclamatei Republici Populare Donețk pro-ruse. Vorbind presei din Donețk, Eduard Basurin a declarat: „Diviziile ucrainene care sunt acolo (în Severodonețk – n. red.) sunt acolo pentru totdeauna”.

- Advertisement -

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, și-a continuat discursul din lumea paralelă inventată de Moscova, proclamând că Rusia „protejează” republicile populare autoproclamate la Donețk și Lugansk: „În general, protecția republicilor este principalul obiectiv al operațiunii militare speciale”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Știi ce am mâncat azi? Un câine!” / „Oh, mi se face rău!”

* În sudul Ucrainei, principala grijă a invadatorilor ruși e să cucerească noi teritorii, pentru a le jefui! Au ajuns să se lupte între ei pentru bunurile furate din casele localnicilor

* „Îi urăsc! Cât timp voi fi în viață, voi face orice ca ucrainenii să dispară!” – Afirmații demente ale fostului președinte rus Dmitri Medvedev, care anunță „inevitabila” folosire a armelor nucleare și „decapitarea în Piața Roșie” a ucrainenilor

* Generalul Wesley Clark: „Alianța NATO însăși va fi în pericol dacă Ucraina nu va primi sprijin deplin pentru a-l respinge pe Putin”

* Moment istoric: Germania va redeveni puterea militară numărul 1 a Europei. Parlamentul a aprobat un buget anual de 100 de miliarde de euro, al treilea cel mai mare din lume, după SUA și China

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* În fruntea CCR a fost instalat încă un PSD-ist al lui Ion Iliescu, dar Klaus Iohannis e „convins” că își va duce treaba „cu succes la bun sfârşit”

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

* VIDEO. Podul prăbușit în Neamț, pe moșia baronului Arsene, a fost „reabilitat” acum 6 luni, cu bani PNDL, de firma unui fost consilier PSD

* „România e singura țară în care planul KGB a reușit. Revoluția a fost furată, lustrația nu s-a făcut deloc, iar corupția este enormă” – Thierry Wolton, scriitor și istoric francez

* Dezvăluirile lui Câcău (șef de filială județeană AUR, demisionar): „George Simion a organizat petreceri la care s-au săvârșit acte de preacurvie” / „Dictator”, „fariseism grotesc”, „limbaj vulgar”, „comportament violent”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -