Trupele ucrainene au ajuns la 10 kilometri de Herson! Orașul strategic e singura capitală de regiune ucraineană cucerită până acum de ruși

0
3535
Ucrainenii atacă pe 4 axe în zona Herson, dar cea principală rămâne spre oraș, de-a lungul autostrăzii M14. Trupele eliberatoare au ajuns la 10 kilometri de periferiile Hersonului

Armata ucraineană aflată în ofensivă în sudul țării a ajuns la 10 kilometri de periferiile orașului-port Herson, singura capitală de regiune capturată până acum de invadatorii ruși în 110 zile de la începerea atacului, raportează numeroase surse. În zonă se dau bătălii crâncene, iar la efortul de alungare a rușilor pare să contribuie masiv și populația locală.

Publicația „The Kyiv Independent” scrie că zeci de încercări ale rușilor de a prelua inițiativa și de a avansa spre sud au fost stopate și adaugă, citându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, că părți din regiunea Herson au fost eliberate.

Există numeroase rapoarte despre activitate intensă a partizanilor în spatele frontului rusesc. Ocupanții au suferit deja pierderi masive, au pierdut linia râului Inhuleț și sunt împinși înapoi. Atacurile partizanilor fac și mai deficitar lanțul logistic deja slab al armatei lui Putin. Cazul a doi militari ruși veniți să fure utilaje agricole ;i care au fost uciși de fermieri arată situația precară a invadatorilor și relațiile acestora cu localnicii.

Trupele ucrainene dezvoltă ofensiva din zona Herson pe 4 direcții, dar cea principală este pentru autostrada M14, care duce dinspre Mikolaiev către orașul Herson.

În retragere, rușii distrug câmpurile plantate cu grâu. „Orcii (poreclă dată soldaților ruși – n. red.) ne ard câmpurile pe care se afă recolta de anul acesta. În fiecare zi, timp de o săptămână, câmpurile de orz și de grâu au fost atacate intenționat cu obuze incendiare. Zonele incendiate sunt prea mari pentru a fi stinse”, a relatat un localnic care a postat pe Twitter un film cu lanurile de grâu fumegânde. Astfel de filmulețe abundă pe Twitter, postate de diverși fermieri ucraineni disperați să-și vadă munca de un an distrusă. În zonele eliberate, armata ucraineană a încercat să ajute la stingerea incendiilor.

Până acum, invadatorii au furat peste 500.000 de tone de cereale din zonă. Există o competiție între bandele mafiote din interiorul armatei ruse, controlate de filiere care ajung până la vârful comandamentului, în a fura tot ce se poate din teritoriile ocupate. Utilajele agricole în valoare de milioane de euro sunt la loc de frunte, dar nu au existat rețineri nici față de obiectele de artă din muzee și bijuteriile găsite asupra localnicilor.

Pentru Putin, pierderea Hersonului ar fi o lovitură foarte grea. Orașul este mult mai important decât Severodonețk, pe care dictatorul rus insistă de peste 60 de zile să-l cucerească. Nu mai departe de zilele trecute, Rusia a anunțat intenția de a ține un referendum de anexare a regiunii în toamnă, după modelul Crimeei în 2014. În zonă s-au introdus rublele, uniformele polițiștilor au fost schimbate și branduite cu sigla Rusiei, se emit acte de identitate rusești și se schimbă denumirile străzilor. Herson pare să fie modelul pentru felul în care va arăta procedura de anexare a teritoriilor ucrainene cucerite de ruși.

În același timp, orașul-port este vital pentru aprovizionarea cu apă a Peninsulei Crimeea.
Cu toate acestea, regimul de ocupație nu are deloc suport în zonă, în ciuda propagandei Kremlinului și a ceea ce televiziunile moscovite relatează propriului public. În Herson, oraș cu 300.000 de locuitori, doar 23 de oameni au făcut cerere pentru a li se elibera pașapoarte rusești. În Melitopol, alt oraș mare ocupat, au fost 30 de cereri. Pe străzi apar afișe sfidătoare la adresa rușilor și se pune imnul național al Ucrainei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Știi ce am mâncat azi? Un câine!” / „Oh, mi se face rău!”

* În sudul Ucrainei, principala grijă a invadatorilor ruși e să cucerească noi teritorii, pentru a le jefui! Au ajuns să se lupte între ei pentru bunurile furate din casele localnicilor

* „Îi urăsc! Cât timp voi fi în viață, voi face orice ca ucrainenii să dispară!” – Afirmații demente ale fostului președinte rus Dmitri Medvedev, care anunță „inevitabila” folosire a armelor nucleare și „decapitarea în Piața Roșie” a ucrainenilor

* Generalul Wesley Clark: „Alianța NATO însăși va fi în pericol dacă Ucraina nu va primi sprijin deplin pentru a-l respinge pe Putin”

* Moment istoric: Germania va redeveni puterea militară numărul 1 a Europei. Parlamentul a aprobat un buget anual de 100 de miliarde de euro, al treilea cel mai mare din lume, după SUA și China

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* În fruntea CCR a fost instalat încă un PSD-ist al lui Ion Iliescu, dar Klaus Iohannis e „convins” că își va duce treaba „cu succes la bun sfârşit”

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

* VIDEO. Podul prăbușit în Neamț, pe moșia baronului Arsene, a fost „reabilitat” acum 6 luni, cu bani PNDL, de firma unui fost consilier PSD

* „România e singura țară în care planul KGB a reușit. Revoluția a fost furată, lustrația nu s-a făcut deloc, iar corupția este enormă” – Thierry Wolton, scriitor și istoric francez

* Dezvăluirile lui Câcău (șef de filială județeană AUR, demisionar): „George Simion a organizat petreceri la care s-au săvârșit acte de preacurvie” / „Dictator”, „fariseism grotesc”, „limbaj vulgar”, „comportament violent”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here