joi, aprilie 25, 2024
AcasăNewsTrei giganți chinezi de telecomunicații sunt delistați de la Bursa din New...

Trei giganți chinezi de telecomunicații sunt delistați de la Bursa din New York. Guvernul de la Beijing amenință cu represalii

-

Trei mari companii chinezești de telecomunicații sunt delistate de la Bursa din New York, fiind acuzate de americani că au în spate armata regimului comunist. Informația, dată publicității joi ce New York Stock Exchange (NYSE), a provocat sâmbătă reacția dură a guvernului chinez, care amenință cu represalii.

NYSE a anunțat că începe delistarea de la bursă a giganților China Mobile, China Telecom și China Unicom, după ce președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, a luat decizia de a interzice investițiile americane în firmele care sunt deținute sau controlate din umbră de armata chineză.

Reuters a publicat reacția ministerului chinez al Comerțului, care acuză că delistarea companiilor este un abuz de securitate națională, că e în contradicție cu legile pieței și că nu va ezita să ia “măsurile necesare” în această situație.

O caracteristică a regimurilor dictatoriale: se folosesc de regulile economiei de piață din Occident pentru a distruge Occidentul

O caracteristică a regimurilor totalitare, în ultimii 100 de ani, a fost aceea de a profita de regulile lumii democratice pentru a lovi în acestea. Uniunea Sovietică și China comunistă au speculat, decenii la rând, grija pentru drepturile omului, legile economiei de piață și stilul de viață occidental pentru a distorsiona și ataca statele vestice.

- Advertisement -

Sovieticii au fost primii care au acționat astfel: au comis asasinate politice și au finanțat grupări teroriste, au corupt lideri de partide, și-au subordonat mișcările socialiste și comuniste și au preluat controlul asupra multor sindicate in occident, adesea reușind să provoace perturbări masive. Prin firme-paravan înființate de serviciile secrete comuniste s-a practicat un spionaj industrial și economic masiv.

Mai nou, Rusia folosește masiv rețelele sociale pentru a produce haos și neîncredere în autorități, simultan cu susținerea unor mișcări extremiste și influențarea alegerilor (cum au fost cele din SUA, în 2016) sau a unor referendumuri de importanță capitală (cum a fost cel pentru Brexit, în același an).

După 1990, China a folosit o altă tehnică. A promovat o așa-zisă economie de piață într-un stat totalitar, invitând marile companii din întreaga lume să își deschidă fabrici acolo. China a devenit “atelierul” întregii planete, locul unde se produc aproape toate bunurile de consum, de la chibrite, ciorapi și pantofi e sport până la telefoane mobile și roboți industriali.

- Advertisement -

Spionajul industrial în masă a devenit politică națională și, în scurt timp, China a început să producă propriile mărci, copiate după cele occidentale. În ultimii ani, SUA a intrat în război economic cu China, pe care o acuză că folosește piața liberă și tehnologia în scopuri militare și ideologice.

Tik Tok, aplicație foarte populară printre adolescenți, a fost interzisă în Statele Unite pe motiv că datele copiilor sunt stocate de regimul comunist. Marea companie Huawei a fost, de asemenea, trecută pe lista neagră și i s-a interzis accesul al Google, Facebook, InstagramWhatsApp etc, din același motiv – americanii au ajuns la concluzia că armata chineză “fura” datele celor care se foloseau de telefoanele respective.

Marele război se dă în jurul tehnologiei 5G dezvoltate de Huawei. SUA își presează aliații să nu își dezvolte rețelele de comunicații 5G cu compania chinezească, deoarece ar ajunge astfel să depindă de armata chineză, care în plus le va accesa toate datele – unele dintre ele, secrete de stat.

Chinezii speră însă că, odată cu venirea lui Joe Biden la șefia SUA, lucrurile se vor schimba. Wang Yi, ministru de Externe al Chinei, spune că așteaptă ca noul președinte al Statelor Unite să îmbunătățească relațiile diplomatice și comerciale după patru ani de tensiuni.

Pe de altă parte, Biden – care își preia oficial mandatul pe 20 ianuarie – a criticat și el, adesea, abuzurile comise de China în comerț, drepturile omului și alte chestiuni.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -