O catastrofă a avut loc marți seara în Fâșia Gaza, acolo unde spitalul din orașul Gaza a fost lovit de o rachetă, fiind distrus în totalitate. S-au înregistrat sute de morți (bilanțul urcă spre 800 în acest moment), conform Ministerului Palestinian al Sănătății. Palestinienii și israelienii se acuză reciproc pentru tragedie. Palestinienii afirmă că ar fi vorba de un tir al armatei israeliene, în timp ce israelienii spun, publicând și imagini, că e vorba de una din rachetele trase de palestinieni asupra orașului Haifa și care s-a defectat după lansare, deviind de la traseu.
Deocamdată, nu e clar cine are dreptate în această privință, cert este că tragedia a avut loc la doar câteva clipe după ce organizația teroristă Jihadul Islamic, care acționează din Fâșia Gaza alături de Hamas, a lansat o salvă de rachete asupra orașului israelian Haifa. Rachetele au fost trase dintr-un loc foarte apropiat de spitalul din Gaza, mai precis dintr-o zonă foarte aglomerată.
The Israeli claims that this video shows the moment the hospital was hit and that Palestinian terror groups were launching rockets toward Israel at that very moment.
According to Israel, one of them misfired and hit the hospital. pic.twitter.com/iThZCwxs1r
— Visegrád 24 (@visegrad24) October 17, 2023
Israelienii au publicat fotografii din satelit și filme din momentul lansării rachetelor, afirmând că teroriștii folosesc special aceste zone foarte dens populate pentru a-i transforma pe locuitorii de acolo în scuturi umane. Hamas și Jihadul Islamic vor să se asigure astfel că Israelul nu răspunde la aceste lovituri pentru a evita uciderea civililor.
Israelul spune că una din rachetele trase a deviat de la traseu, s-a întors către punctul de unde a fost trasă și a lovit spitalul. N-ar fi un caz unic, în Ucraina s-a întâmplat acest lucru de mai multe ori cu rachete prost programate de ruși, care după ce au fost trase s-au întors către baza de unde fuseseră lansate și au distrus-o. Și în conflictul israeliano-palestinian s-a întâmplat des ca rachetele trase de teroriști să devieze de la traseu și să cadă peste zonele populate ale propriei tabere.
This is the tragic result of firing rockets from densely populated neighborhoods. pic.twitter.com/7iAxwLUQzV
— Israel Defense Forces (@IDF) October 18, 2023
Există însă și varianta, foarte posibilă, ca Israelul să fi tras imediat o rachetă către locul de unde teroriștii palestinieni lansaseră salva către Haifa, iar proiectilul să fi nimerit spitalul aflat foarte aproape.
Această tragedie are loc, în mod convenabil pentru grupările teroriste care controlează Fâșia Gaza, exact cu o zi înainte de sosirea președintelui american Joe Biden în Israel. Acesta avea programată și o întâlnire cu șeful Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, dar după distrugerea spitalului din Gaza acest eveniment a fost contramandat.
Un alt efect care vine în ajutorul teroriștilor încercuiți în Fâșia Gaza este faptul că mai multe țări arabe, dar și Rusia pun acum presiune pe Israel. Egiptul, care a sigilat granița cu Fâșia Gaza și interzice pătrunderea pe teritoriul său a palestinienilor refugiați din calea războiului, a fost primul care a condamnat Israelul, acuzându-l că a atacat spitalul. Iordania a fost a doua țară care i-a învinuit pe israelieni. Regele Abdullah al Iordaniei a spus că tragedia este „o crimă de război odioasă care nu poate fi tolerată”. Rusia și Emiratele Arabe Unite au solicitat întrunirea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, chiar miercuri, pentru a discuta atacul asupra spitalului.
Un alt efect al tragediei de la spitalul din Gaza este o remobilizare a musulmanilor din întreaga lume. Aceștia sunt chemați la luptă cu sloganul „Potopul Al-Aqsa”. Al-Aqsa este o moschee din Ierusalim considerată sfântă, simbol al Islamului și al luptei palestinienilor contra Israelului. Propaganda islamistă vântură ideea că Al-Aqsa ar fi în pericol, mesajul având ca obiectiv îndârjirea militanților din întreaga lume.
Marți seara, după atacul de la spitalul din Gaza, mulțimi imense s-au strâns în fața ambasadelor Israelului din Liban și Iordania.
Pentru teroriștii din Hamas și Jihadul Islamic, presiunea comunității internaționale este, în acest moment, unica modalitate de a scăpa cu viață după atacurile criminale din 7 octombrie. Mii de fanatici au atacat în zorii acelei zile granița fortificată dintre Israel și Fâșia Gaza, au profitat de faptul că aceasta era mai slab păzită și au străpuns-o, năvălind în țara vecină. Acolo s-au răspândit în comunitățile locale, făcând prăpăd. Peste 1.300 de israelieni, în imensa lor majoritate civili, au fost omorâți de arabi. Atacatorii au ucis victimele pe unde le-au întâlnit – pe străzi, în case, la un festival de muzică. N-a fost iertat nimeni, indiferent că erau femei, bătrâni, copii. Au existat chiar cazuri de copii decapitați.
După aceste atrocități, Israelul a reușit să recapete controlul asupra teritoriului său și să lichideze mare parte din teroriștii care trecuseră granița, dar Hamas a capturat și trecut înapoi, în Fâșia Gaza, sute de ostatici – inclusiv turiști străini, pe care-i folosește ca scuturi umane.
Israelul a lansat atacuri de represalii foarte dure, iar în ultimele zile i-a vânat sistematic pe liderii Hamas, ucigându-i cu tiruri ale unor rachete de înaltă precizie. Experții în probleme israeliano-palestiniene estimează că Israelul va reocupa militar Fâșia Gaza și cred că organizația Hamas va fi lovită până la distrugerea ei completă.
Liderii acesteia speră să scape însă folosindu-se de pavăza celor 2,2 milioane de locuitori din Fâșia Gaza și de presiunea internațională asupra Israelului.