Cele mai grele lovituri primite de ruși de la începutul războiului: aeroporturile din Berdiansk și Lugansk, pline de elicoptere de luptă, au fost distruse de ucraineni – posibil cu ATACMS

0
1332
Berdiansk este un punct strategic pentru ambele tabere în războiul ruso-ucrainean

Forțele de ocupație rusești au încasat, în noaptea de luni spre marți, cele mai devastatoare lovituri de la începutul invaziei în Ucraina: aeroporturile militare din Berdiansk și Lugansk, pline de avioane și elicoptere de luptă, precum și de muniții, au fost distruse. Exploziile s-au auzit ore în șir, iar bloggerii militari pro-ruși spun că pierderile în echipamente și oameni sunt fără precedent.

Aeroportul din Berdiansk, oraș aflat la malul Mării Azov, era punct-cheie al armatei ruse pentru susținerea frontului. Acolo se afla cea mai mare bază de unde elicoptere de atac și avioane plecau spre locurile unde aveau loc bătăliile.

Nu e clar, deocamdată, cu ce au lovit ucrainenii aeroportul din Berdiansk, care se afla până acum în afara razei de acțiune a HIMARS. De asemenea, s-a demonstrat încă o dată că armamentul occidental livrat Ucrainei îl surclasează pe cel rusesc – din nou, sistemele antiaeriene ale invadatorilor n-au detectat și interceptat rachetele care au lovit bazele aeriene.

Forțele Armate Ucrainene au confirmat atacurile, spunând că „elicoptere și echipamente pentru forțele aeriene ale ocupanților ruși au fost distruse”. Într-un alt mesaj s-a specificat că loviturile au vizat „arii unde se aflau concentrări de personal, armament și echipamente militare”.

Atacurile de la Berdiansk și Lugansk au o logică foarte clară. Ucraina forțează de la începutul lunii iunie avansul spre Berdiansk, în regiunea Zaporojie, dar superioritatea aeriană rusească a împiedicat forțele Kievului să folosească masiv tancurile și alte blindate primite de la occidentali.

În același timp, în acest moment Rusia forțează o ofensivă de proporții în zona Donbass, cu atacuri violente la Avdiivka, Bahmut și în alte zone. Lovirea aeroportului din Lugansk are rolul de a lipsi armata rusă de susținerea aeriană.

La fel de importantă ca distrugerea echipamentelor rusești este pierderea de piloți înregistrată în noaptea de luni spre marți. Bloggerul militar pro-rus Ilia Tumanov, care scrie pe canalul de Telegram Fighterbomber, dedicat operațiunilor aeriene, a afirmat marți dimineața că este una dintre cele mai grele lovituri primite de Rusia de la începutul războiului și că s-au înregistrat pierderi grele atât în elicoptere, cât și în rândurile piloților.

Rușii au acuzat că atacul a fost executat de ucraineni cu rachetele balistice de înaltă precizie ATACMS echipate cu muniție cu fragmentare, de aici și distrugerile nemaipomenite înregistrate pe aeroporturi. Deocamdată, informația nu a fost confirmată.

Nu se știe sigur câte elicoptere rusești de atac au fost distruse, dar o fotografie din 29 septembrie a aeroportului din Berdiansk scotea în evidență peste 20 de astfel de aparate staționate.

Statul Major General al Armatei ucrainene a anunțat că ar fi fost nimicite 9 elicoptere, echipamente speciale aflate în zonă, un sistem antiaerian, un depozit de muniții, dar și pistele.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Teroristul din Bruxelles a fost prins: Abdesalem Lassoued e judecat în Tunisia pentru terorism și se ascundea ilegal în Belgia

* Deputații PSD-PNL au votat legea care prelungește pensiile speciale încă 40 de ani. Minciuni ordinare PSD: „Această lege respectă solicitările Comisiei Europene”

* Colcăială printre „specialii” care au capturat România: judecătoarea Ana Maria Chirilă – arestată pentru că sprijinea traficanții de droguri; judecătoarea Gabriela Mazilu – prinsă cu 6 milioane de euro nejustificați

* De ce nu-i mai ajung lui Ciolacu nici măcar cele mai mari încasări din istoria României: cheltuielile statului PSD-PNL cresc în acest an la 39% din PIB!

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

* Comisarul Berbeceanu îl ridiculizează pe Ciolacu: „Văd că v-ați umplut frigiderul cu suta aia!”. Festival de ironii și critici dure la postarea premierului despre cumpărăturile „consistente” făcute cu 100 de lei

* Unul dintre marii golani ai politicii românești – numit pe 9 ani consilier la Curtea de Conturi! Grobianul Aurelian Bădulescu, omul Gabrielei Firea, și-a șters toate mârlăniile și comentariile antisemite de pe Facebook

* Vasile Bănescu către Mihail Neamțu: „V-ați pierdut deplin rușinea și bunul-simț”. Derivă totală a politicianului eșuat: zice că e „hărțuit” și „amenințat” de purtătorul de cuvânt al BOR

* Ce poate face populismul dintr-un stat: șocantele asemănări între criza din Israel, descrisă de celebrul scriitor Yuval Harari, și situația în care a fost adusă România, în ultimii 10 ani, de guvernările Iohannis-Dragnea-PSD

* VIDEO. Opriți grupa! Fotografiați clasamentul! Anulați ultimele două etape: suntem pe primul loc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here