Tragedie îngrozitoare în Marea Ionică: o ambarcaţiune cu migranţi, venită din marea Mediterană, s-a scufundat miercuri în largul Peninsulei Peloponez, în sud-vestul Greciei. Cel puţin 78 de persoane au murit înecate în naufragiu, a anunţat Paza de Coastă a statului elen.
104 persoane au fost salvate, iar 4 au fost spitalizate la Kalamata, oraş situat în apropiere, în Peloponez, au anunțat oficialii greci.
Nu este clar câte persoane se aflau la bordul navei când s-a scufundat. Supraviețuitorii spun că ar fi putut fi până la 750 de pasageri, scrie CNN.
„Ne temem că numărul morților va crește semnificativ”, a declarat Nikas Panagiotis, purtător de cuvânt al prefectului Peloponezului. Organizația Internațională pentru Migrație (IOM) a transmis anterior pe Twitter că crede că la bord se aflau „până la 400 de persoane”.
La momentul naufragiului, nicio persoană aflată la bord – dintre sutele cu naţionalitate neprecizată – nu era echipată cu vestă de salvare.
Ambarcaţiunea a fost reperată prima oară marţi de către un avion aparţinând Agenţiei Europene de Supraveghere a Frontierelor Externe (FRONTEX). Însă migranţii de la bord „au refuzat orice ajutor”, au anunţat autorităţile portuare greceşti.
Naufragiul a avut loc în apele internaţionale, la 87 de kilometri de Pylos, port la Marea Ionică, precizează Paza de Coastă.
”Începând de miercuri dimineaţa foarte devreme, o vastă operaţiune de salvare este în curs în largul orașului Pylos, după ce un vas de pescuit s-a răsturnat având la bord un număr mare de migranţi”, a anunţat Paza de Coastă într-un comunicat.
Autorităţile greceşti nu au precizat, pentru moment, numărul migranţilor de la bordul vasului.
Nave de patrulare ale poliţiei portuare, o fregată aparţinând Marinei, un avion şi un elicopter aparţinând Forţelor Aeriene greceşti, dar şi şase vapoare care navigau în zonă participă la această operaţiune de salvare.
Potrivit primelor informaţii ale autorităţilor, vasul cu migranţi a plecat din Libia către Italia, dar s-a abătut mult de la traseu și a ajuns în apele grecești.
De obicei, în Grecia ajung migranții din direcția Turcia
Grecia – care are o frontieră maritimă lungă ca graniţă externă a Uniunii Europene (UE) în estul Mării Mediterane – este o rută de trecere obişnuită a migranţilor care vin, de obicei, din Turcia vecină şi se duc spre centrul, vestul sau nordul Europei.
Numeroase naufragii, adesea tragice, au loc la Marea Egee, care desparte Grecia de Turcia.
Grecia este acuzată adesea de expulzarea ”ilegală” a unor vase cu migranţi.
În afară de această rută, migranţi încearcă să treacă în mod direct în Italia traversând Marea Mediterană prin sudul Peloponezului sau pe lângă Insula Creta.
Foarte trist!!!
Bine ar fi să nu se întâmple asemenea tragedii.