Tonel, Zară, Oacă, Vacă și Arete

8
2259

Nu știți cine e Tonel? E avocatul PSD-ist care se ceară cu Zară.

Nu știți cine e Zară? E năpârstocul care ticluiește scrisori caracalene despre presupusele blestemății ale lui Arete.

Nu știți cine e Arete? E prietenul lui Oacă.

Nu știți cine e Oacă? E șeful unui clan interlop din Caracal, rivalul lui Vacă.

Nu știți cine e Vacă? E șeful altui clan interlop din Caracal.

Tonel, Zară, Oacă, Vacă și Arete – nu vi se pare că sună a personaje coborâte din piesele lui Caragiale? Numele aceste – nume sau porecle – au ceva ironic-caraghios în ele. Dar numele sunt confirmate de personaje, care țin parcă să confirme că sunt chiar așa: Tonel, Zară, Oacă, Vacă și Arete.

În general, cu toți aceștia te întâlnești, la ceas de seară, pe „sticla” noului OTV, numit RTV. Cum sunt ei? Sunt exact cum îi cheamă.

Tonel e Tonel.

Zară e Zară.

Oacă e Oacă.

Vacă e Vacă.

Arete e Arete.

Un Caragiale nevăzut ar lega personajele printr-un fir epic care ar suna așa: avocatul Tonel, supărat că „ziaristul” Zară încearcă să-l lase fără clienții cu potențial mediatic numiți generic Mama Luizei și Bunicul Luizei, îl dă în vileag pe „investigator” – Zară a ticluit scrisoarea! Care scrisoare? Cea pe care autorul (încă) anonim a aruncat-o peste gard, în curtea Mamei și a Bunicului, „informându-i” astfel că Dincă nu a omorât fetele – pe Luiza și pe Alexandra -, nu, i le-a dat lui Arete din clanul Oacă, rivalul clanului Vacă. Și gata, fetele sunt traficate, au fost duse în Italia, n-au ajuns în butoi.

Pe fond, e o tragedie. La „noul OTV”, e o comedie. Și pentru că o tragi-comedie are nevoie de personaje pe măsură, li s-a spus Tonel, Zară, Oacă, Vacă și Arete.

Zară e caraghiosul cu repetiție. Sunt 13 ani de când Traian Băsescu l-a numit „găozar” (vrând, probabil, să spună „Go, Zară!”). Pentru Zară, cei 13 ani au trecut degeaba: tot acolo a rămas. E drept, între timp a mai candidat pe o listă a lui Voiculescu, alături de Piedone, a mai apărat vreo câteva duzini de infractori… Go, Zară!

Tonel e avocățelul de partid, parașutat în „cazul Caracal” ca țină discuția departe de PSD, deși PSD e în tot și în toate.

Oacă – Vacă e rima perfectă, nici nu-ți mai trebuie altceva.

Dar, recunosc, dintre toți, cel mai tare mi se pare Arete. Ca nume, nu ca individ. Auzi: Arete. Bravo, băi, Arete!

Tonel, Zară, Oacă, Vacă și Arete. Ca dramaturg, ce ți-ai putea dori mai mult? Tragic e că personajele sunt cât se poate de reale.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

EDITORIALE DE GRIGORE CARTIANU:

* E 6-0 pentru noi! Va fi 12-0, distrugem PSD definitiv. Abia acum ne despărțim de comunism!

Adio, Radu Moraru! Să fii iubit… de medici, că ai mare nevoie! Gânduri la despărțirea de Nașul TV

Nu e vierme, e limbric

Scrisoare de la un cititor

Alexandra trăiește. Sorinei i-a fost luat un rinichi. O lume paralelă, clădită de ticăloși pentru proști

Hai, Orlando, vino peste noi, să-ți ardem niște șuturi în fund!

8 COMENTARII

 1. Potentialul literar al personajelor in cauza este evident, insa nu numai pe Caragiale il vad in context, eu l-as invita si pe Dimitrie Cantemir, cu a lui Istorie Hieroglifica, dat fiind struto-camilele plasate zilnic in ochiul si mintea audientei rtv, o latrina de televiziune.

 2. Gataaa…, am „prins” ideeaaa…, si comandaaa…, se faceee…, vineee…, „E-LA-CUPTOR”!

  O intrebare, numai: in afara de astia, Tonel, Zară, Oacă, Vacă și Arete, mai putem introduce in scenariu si alte personaje la fel de „caragielene”, tot din TELENOVELA-„Caracal” ?!???

  De pilda un Lăzăruș, un „Unchiulețu’ ” ori un „Codiță” ???…

 3. Oaca Vaca Zaca Olguzda din tramvai Carmendan si Dancila nu sunt personaje din Caragiale, ci din Ion Budai Deleanu,
  Tiganiada.

  Stiati ca Ion Budai deleanu a luptat in Egipt in trupele lui Napoleon ? Tot asa si Dan Voiculescu, numai ca nu a luptat, ci a vandut tancuri resapate si nu pentru Napoleon, ci pentru Nicolae Ceausescu.

  Ce mica e lumea !

 4. 😂 😂

  Pentru cum scrieti unele articole atat de hazos, ar trebui sa se inventeze inca un tip de jurnalism!
  Ce atata scortosenie si deontologie, mai trebuie si din astea! De fapt, la ce societate avem, e musai sa avem si din astea! 😂

  • Scrisul ăsta „hăzos”, cu lipsă de „scorțoșenie” ascunde multă trudă, simtul umorului și..talent! Calități pe care dl Cartianu le are!
   Dar nu e aglomeratie pe partea asta. Mie imi plăcea umorul de calitate pe care-l intâlneam in paginile Academiei Cațavencu (ăla vechi). Din păcate acum te crucești in ce hal au ajuns Doru Bușcu, Patrick Andre de Hillerin, Mircea Dinescu… prestează pentru ciuma rosie de-ți vine să plângi, nu să râzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here