Țările arabe refuză în bloc să primească refugiați palestinieni. Guvernele se tem că vor importa teroriști și că Israelul nu-i va mai primi înapoi pe cei alungați

7
962
Refugiații palestinieni nu sunt primiți de niciuna dintre țările arabe "frățești", în ciuda situației lor disperate

Țările arabe refuză în bloc să primească refugiați palestinieni, în ciuda situației disperate a populației din Fâșia Gaza și a escaladării evenimentelor în Cisiordania. Guvernele acestor țări își declară solidaritatea și susținerea față de palestinieni, dar totul se rezumă la vorbe și demersuri diplomatice.

Două sunt, în principal, motivele pentru care nici Egipt, nici Iordania ori Liban – state aflate la granița cu Israelul – n-au de gând să accepte niciun refugiat palestinian. În primul rând, e teama de o contaminare cu flagelul terorismului. Odată cu mulțimea de civili, e foarte probabil ca, odată deschise granițele, să treacă în aceste țări teroriști Hamas ori din alte organizații, care și-a continua activitatea acolo și ar atrage vecinii Israelului într-un conflict de care aceștia nu au nevoie.

Egiptul a încheiat acordul cu pace cu Israel în 1978, după trei decenii foarte sângeroase, în care pierduse toate războaiele. Acum, singurul loc prin care sutele de mii de palestinieni dornici să fugă din Fâșia Gaza pot ieși din această regiune este îngusta frontieră cu Egipt. Dar Fâșia Gaza este controlată din 2007 de Hamas, iar de aici s-au lansat pe 7 octombrie, acum două săptămâni, devastatoarele atacuri teroriste asupra Israelului. În Gaza se estimează că sunt între 20.000 și 40.000 de teroriști Hamas înarmați și un număr necunoscut de simpatizanți ai acestora, pentru că organizația este foarte populară printre palestinieni.

De când a izbucnit criza declanșată de atacurile Hamas, Egiptul nu doar că n-a deschis granița, dar a sigilat chiar trecerile de frontieră cu blocuri de beton.

Președintele Egiptului, generalul Abdel Fattah el-Sisi, a fost foarte clar în această privință, transmițând miercuri Israelului că mai bine i-ar muta pe palestinienii civili din Gaza în deșertul Negev, din Israel, decât să ceară Egiptului să-i primească. El-Sisi a amintit că Egiptul are propria sa istorie cu Hamas și cu Frăția Musulmană, organizații care i-au creat mari probleme.

Pe de altă parte, președintele egiptean se teme că, dacă lasă palestinienii din Fâșia Gaza (unde locuiesc acum circa 2,2 milioane de oameni) să se refugieze în Peninsula Sinai, Israelul nu-i va mai primi înapoi pe aceștia după ce va ocupa militar teritoriul. „Gaza este o problemă a tuturor arabilor și este important ca locuitorii să rămână pe pământurile lor”, a spus el-Sisi.

Abia după discuții cu Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA, conducătorul Egiptului a acceptat să deschidă granița, iar asta doar pentru a permite intrarea camioanelor cu ajutoare umanitare.

Regele Abdullah al Iordaniei, stat aflat la granița de est a Israelului, a anunțat și el încă de marți că nici nu poate fi vorba să primească refugiați palestinieni. „Aceasta este o linie roșie, pentru că eu cred că acesta este planul anumitor suspecți de serviciu de a încerca să creeze probleme de facto pe teren. Fără refugiați în Iordania, fără refugiați în Egipt”, a spus Abdullah după consultări cu el-Sisi.

Suveranul s-a confruntat imediat cu ample proteste la Amman, dar a explicat raționamentul din spatele acestei decizii: „Regiunea se află pe marginea unui abis întunecat și ar putea plonja într-un război generalizat, pe care nicio țară nu și-l permite”.

Țări precum Iran și Qatar, care susțin teroriștii Hamas și Hezbollah, nici nu concep, la rândul lor, să primească refugiații palestinieni, iar Arabia Saudită n-a făcut acest lucru niciodată în istoria sa.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Deputații PSD-PNL au votat legea care prelungește pensiile speciale încă 40 de ani. Minciuni ordinare PSD: „Această lege respectă solicitările Comisiei Europene”

* Colcăială printre „specialii” care au capturat România: judecătoarea Ana Maria Chirilă – arestată pentru că sprijinea traficanții de droguri; judecătoarea Gabriela Mazilu – prinsă cu 6 milioane de euro nejustificați

* De ce nu-i mai ajung lui Ciolacu nici măcar cele mai mari încasări din istoria României: cheltuielile statului PSD-PNL cresc în acest an la 39% din PIB!

* Comisarul Berbeceanu îl ridiculizează pe Ciolacu: „Văd că v-ați umplut frigiderul cu suta aia!”. Festival de ironii și critici dure la postarea premierului despre cumpărăturile „consistente” făcute cu 100 de lei

* Unul dintre marii golani ai politicii românești – numit pe 9 ani consilier la Curtea de Conturi! Grobianul Aurelian Bădulescu, omul Gabrielei Firea, și-a șters toate mârlăniile și comentariile antisemite de pe Facebook

* A doua extrădare a unui PSD-ist fugar. Fost deputat, șantajistul a fost adus din Italia, la 7 ani după revenirea forțată din Dubai

* Vasile Bănescu către Mihail Neamțu: „V-ați pierdut deplin rușinea și bunul-simț”. Derivă totală a politicianului eșuat: zice că e „hărțuit” și „amenințat” de purtătorul de cuvânt al BOR

* VIDEO. Tragedie imensă în Gaza: 800 de oameni au murit în spitalul distrus de explozii

* „Ca arabi, nu putem să ne ascundem în spatele copiilor din Gaza eșecul de a controla huliganii Hamas. E un eșec moral pe care lumea îl vede. Vă cer să privim spre viitor, nu spre trecut”

* VIDEO. Rusoaica expulzată din Germania pentru propagandă putinistă e acum disperată: „Înțeleg de ce toți cei educați se mută în SUA. Dacă ești deștept, n-ai ce să faci în Rusia. De ce să muncești într-o fabrică? Ai 3 neuroni? Zombi nenorociți!”

7 COMENTARII

 1. In Gaza e plin de romance maritate cu palestinieni care fac copii ca pe banda inca de acum 30 de ani. Nici nu vreau sa stiu citi sint printre teroristi. Mai toti au si cetatenie romana si vor sa se refugieze in Romania. O sa fie foarte interesant viitorul pe plaiurile mioritice.

  • 45-50 de ani. Imbecilul Ceausescu a creat problema.
   Si cum incep bombardamentele, vagaboandele incep sa ceara repatrierea cu sotii si si copii. In timp ce altii se trezesc si trec la expulzari, noi suntem pe cale sa le comitem. Presa se cam joaca cu focul si va trebui trasa la raspundere.

   • In perioada Ceasca, Romania avea capusuri de antrenament pentru teroristii palestinieni, unii dintre ei fiind „studenti” in Romania, si dintre care foarte multi au ramas aici, acum fac demonstratii in Piata Victoriei, si guvernarasul Romaniei, impreuna cu KGBistii de la PSD, le tin isonul, ca doar mai primesc si ceva ruble, chiar daca nu valoreaza mai nimic!!!

 2. Vă amintiți cind domnul Ponta a vrut sa facă la București cea mai mare moschee din Europa? Vă amintiți cind doamna Dancila a vrut să mute ambasada României de la Tel Aviv la Jerusalem? Noroc că România mai are și oameni cu capul pe umeri.

  • … cu Ponta și Dancila la conducere România era acum undeva între raiul musulmanilor și revolta palestinienilor.
   Și cind te gândești ca fiecare dintre cei doi a fost votat de peste 3 milioane de oameni…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here