Ţara care trece la programul de 4 zile de muncă pe săptămână, 6 ore pe zi. „Oamenii merită să stea mai mult timp cu cei dragi”

5
5346
Guvernele încep să ia măsuri pentru prevenirea epuizării la locul de muncă

Există un tărâm al uniunii Europene care nu iese atât de mult în evidenţă precum marile puteri occidentale, dar care inovează continuu şi surprinde mereu prin decizii şi alegeri revoluţionare în spaţiul public.

Finlanda nu a devenit doar ţara cu cel mai invidiat sistem de educaţie din Europa, ci şi locul care nu încetează să uimească lumea prin curajul asumării unor măsuri politice.

Statul scandinav a surprins plăcut Occidentul când a propulsat-o în fruntea Guvernului pe Sanna Marin, care la 34 de ani a devenit al doilea cel mai tânăr şef de executiv din lume.

Nici n-a venit bine în funcţie, că Sanna Marin a trecut la acţiune.

Noua şefă a Guvernului de la Helsinki a solicitat introducerea unui program de lucru flexibil în ţară, cu patru zile lucrătoare pe săptămână, în care angajaţii vor petrece 6 ore la locul de muncă, potrivit Daily Mail.

Prim-ministrul finlandez, la rândul ei părinte, a declarat că scopul modificărilor este de a permite angajaţilor să petreacă mai mult timp cu familia.

„Consider că oamenii merită să stea mai mult timp cu familiile lor, cu cei dragi, ocupându-se de hobby-uri şi de alte aspecte ale vieţii, cum ar fi cultura”, a declarat Sanna Marin (alăturat).

Înainte ca ea să devină prim-ministru, a ocupat funcţia de ministru al Transporturilor în Finlanda, perioadă în care a susţinut în repetate rânduri că micşorarea orelor petrecute la muncă ar îmbunătăţi raportul şi productivitatea angajaţilor.

În prezent, norma de lucru obişnuită a finlandezilor este de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Trecerea la programul de 6 ore timp de 4 zile pe săptămână ar duce la un total de doar 24 de ore de lucru pe săptămână, faţă de 40 de ore în prezent.

Propunerea a fost primită cu entuziasm de ministrul educaţiei Li Andersson, liderul Alianţei de Stânga.

„Este important să le permiteţi cetăţenilor finlandezi să lucreze mai puţin. Nu este vorba de a guverna într-un stil feminin, ci de a oferi ajutor şi de a ţine promisiunile făcute alegătorilor”, a spus premierul de la Helsinki.

În Suedia, ţara vecină cu Finlanda, în care a fost introdusă în 2015 ziua de lucru de şase ore, rezultatele au arătat că angajaţii erau mai fericiţi şi mai productivi.

În noiembrie anul trecut, compania Microsoft Japonia a luat odecizie îndrăzneață în efortul de a îmbunătăți echilibrul muncă-viață, introducând un weekend de trei zile pentru angajați.

Rezultatele au arătat că productivitatea a crescut uluitor cu 39,9%!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Burleanule, ce-ai făcut cu banii? FRF, anchetată pentru „constituire de grup infracţional organizat”!

* Beuran va fi demis! O măsură prea blândă însă pentru o pacientă care a luat foc pe masa de operaţie

Arafat, „mitraliat” de ministrul Vela în videoconferința cu prefecții: „Ce ați făcut timp de 20 de ani? De ce nu ați angajat piloți SMURD?”

 * America, stânga-mprejur! Irakul cere armatei SUA să plece din ţară, Washingtonul refuză! Creşte tensiunea în lume, după uciderea generalului iranian Soleimani

 * Executarea teroristului Soleimani și lașitatea ipocrită a europenilor

VIDEO. Apocalipsa din Australia, de neoprit! Au apărut tornadele de foc. 500 de milioane de animale au pierit în incendiile devastatoare

VIDEO. El e „melteanul cu BMW” care a blocat linia de tramvai. Bravo, vatmanule, i-ai dat o lecție strașnică!

 

 

5 COMENTARII

 1. Ce Finlanda,la români nu se lucrează de 30 de ani!!!!… majoritatea trăiesc din ce fură,din milă,din diasporă, din alocații,din orice numai din muncă nu!!!!… și sunt fericiți…doar o mică parte mai lucrează ,dar și ăia o fac de amorul artei…

 2. Da, ce-nseamna sa fii eficient si rational! Acesti oameni muncesc serios si in acelasi timp sunt atenti si cu drepturile lor ca cetateni si ca oameni ! Ei pot fi motorul ce va trage si celelalte tari spre o rezolvare rationala a echilibrului intre munca la servici si viata privata.

 3. NU este adevarat, este o traducere incorecta, preluata din limba Engleza nu din originalul Finlandez. Prim ministrul Finlandei PROPUNE ORI patru zile pe săptămână ORI șase ore pe zi.

  Spre deosebire de ceea ce scrie GRESIT The Daily Mail, de exemplu, Marin a clarificat mai târziu că a fost o propunere de a reduce timpul de lucru la patru zile pe săptămână sau șase ore pe zi. Prin urmare, nu și-a propus să le prezinte pe ambele în același timp.

  Astfel se publica VESTI ERONATE cu jurnalisti de second hand. Uite asa urla targul si mai puneti si niste fotografii cu oameni extenuati 🙂

  Cu respect din Finlanda, Magdalena Biela.

  • Ai dreptate Magdalena.Felicitari ca ai facut corectia necesara.Si eu am observat prezentarea eronata din articol.Asa se intampla cand indivizi cu IQ-ul redus se dau mari ziaristi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here