vineri, aprilie 12, 2024
AcasăLumeaAmerica, stânga-mprejur! Irakul cere armatei SUA să plece din ţară, Washingtonul refuză!...

America, stânga-mprejur! Irakul cere armatei SUA să plece din ţară, Washingtonul refuză! Creşte tensiunea în lume, după uciderea generalului iranian Soleimani

-

Situaţia din Orientul Mijlociu devine tot mai tensionată după uciderea generalului iranian Qasem Soleimani de către atacurile americane. Autorităţile de la Bagdad au decis să ceară armatei SUA să părăsească ţara, dar Washingtonul a lăsat de înţeles deja că respinge cererea. Între timp, grupările teroriste din Orient ameninţă SUA cu noi atacuri teroriste.

Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a cerut Parlamentului să ia măsuri urgente şi să pună capăt prezenţei trupelor străine cât mai curând posibil. Liderul de la Bagdad a acuzat SUA de încălcarea suveranităţii Irakului.

Decizia este una istorică şi pune capăt invaziei americane în zonă, după atacul declanşat de terorişti asupra turnurilor gemene din New York, în 11 septembrie 2001.

- Advertisement -

Atunci, SUA au decis invadarea Afganistanului şi Irakului, considerate de regimul George Bush jr. vinovate pentru atacurile asupra Americii.

După 16 ani de la invadarea Irakului (2003) şi îndepărtarea lui Saddam Hussein de la putere, autorităţile actuale din Irak – instalate cu ajutorul SUA! – decid acum să evacueze armata americană din ţară.

Parlamentul de la Bagdad a adoptat duminică o rezoluţie prin care cere Guvernului să expulzeze trupelor americane din Irak, în urma unui raid aerian al forţelor SUA care a dus la uciderea generalului iranian Qasem Soleimani, relatează site-ul postului CNBC.

- Advertisement -

Rezoluţia solicită Guvernului irakian să anuleze cererea de asistenţă adresată coaliţiei coordonată de SUA, care operează în Irak împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

„Guvernul irakian trebuie să lucreze pentru a pune capăt prezenţei oricăror trupe străine pe teritoriul irakian şi pentru a le interzice să folosească spaţiul terestru, aerian sau acvatic indiferent de motiv”, se afirmă în rezoluţie.

Mike Pompeo nu dă doi bani pe somaţia Irakului

Deciziile autorităţilor de la Bagdad lasă rece Washingtonul. Secretarul de stat Mike Pompeo  a lăsat de înţeles, într-un interviu la Fox News, că armata americană nu va părăsi Irakul în ciuda deciziei Parlamentului local.


Hezbollah: „America va plăti preţul uciderii lui Soleimani!”

Uciderea generalului iranian Qassem Soleimani reprezintă o ”nouă etapă” pentru Orientul Mijlociu, a estimat duminică liderul Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, care a susţinut că armata americană este cea care ”va plăti preţul” pentru acest asasinat, consemnează agenţiile AFP şi DPA.

”Pedeapsa justă, prezenţa americană în regiune. Bazele militare americane, navele americane, fiecare ofiţer şi soldat în regiune”, a spus Nasrallah într-o intervenţie televizată. El a cerut să nu fie atacaţi cetăţenii americani civili, întrucât ”bătălia, confruntarea, pedeapsa justă este pentru cei care au executat (operaţiunea) şi armata americană este cea care a înfăptuit crima şi asasinatul” generalului Soleimani şi a lui Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul secund al Hashd al-Shaabi, o coaliţie de forţe paramilitare irakiene dominată de facţiuni pro-iraniene.

”Atunci când sicriele cu soldaţi şi ofiţeri americani vor începe să sosească în SUA, Trump şi administraţia sa vor înţelege că au început să piardă regiunea’‘, mai susţine Nasrallah, el fiind de părere că atacul în care a fost ucis Soleimani, vineri la Bagdad, marchează o ”nouă etapă” pentru Orientul Mijlociu.

Liderul Hezbollah a cerut Irakului să riposteze prin încetarea prezenţei trupelor americane în Irak, pe care a denumit-o ”ocupaţie”.

Conflictul declanşat de deciziile lui Donald Trump se extinde

Trump a aprins scânteia. Unde se va opri focul?

Uciderea lui Soleimani nu este o problemă doar a Iranului, ci una a ”tuturor grupurilor de rezistenţă din regiune, în Siria, Liban şi Yemen”, a indicat Nasrallah.

La rândul său, Hossein Dehghan, un general consilier militar al ghidului suprem iranian a declarat canalului iranian CNN că riposta Iranului ”va fi cu siguranţă militară şi împotriva instalaţiilor militare” americane. ”America este cea care a început războiul, prin urmare ei trebuie să accepte ca reacţiile să fie adaptate cu acţiunile lor”, a spus generalul, citat de Agepres.

Iranul a promis răzbunare ”la momentul şi locul potrivit”, după uciderea într-un raid pe aeroportul din Bagdad a generalului Qassem Soleimani, artizan al strategiei militare iraniene în Orientul Mijlociu.

El conducea Forţa Quds, unitate specială din corpul Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiunile externe. Pe seama lui, SUA au pus atacuri soldate cu moartea a numeroşi militari americani în regiune.

Deutsche Welle: Uciderea lui Soleimani, o mare greşeală!

Un comentariu al Deutsche Welle scoate în evidenţă mai multe idei greşite ale administraţiei americane legat de uciderea lui Soleimani şi subliniază un lucru esenţial: atacurile declanşate la ordinul lui Donald Trump au făcut un mare serviciu radicalismului iranian şi au pus lumea pe picior de război, inutil, când numai asta nu mai lipsea într-un context internaţional tot mai agitat!

Concluziile postului public de radio german

  • „O dată cu Soleimani a fost eliminat creierul operativ al politicii expansioniste şi de putere a Iranului în regiune. Şi e foarte de mirare,  neutru vorbind, că regimul de la Teheran nu a fost capabil să-şi protejeze cel mai important general care desfăşura operaţiuni în străinătate de un astfel de atac”
  • „Dar nici în Orientul Apropiat şi Mijlociu nu este nimeni de neînlocuit, nici măcar Qassem Soleimani, comandantul redutabilelor brigăzi al-Quds. Iar reţeaua organizată de el, compusă din miliţii fidele Iranului, va rămâne şi fără el eficientă şi periculoasă. Un succesor al generalului ucis a fost deja numit în funcţie”
  • „Soleimani a avut, indiscutabil, merite în combaterea militară a Statului Islamic (ISIS), în Irak şi Siria. Dar a fost unealta unui regim care sprijină teroarea şi violenţa. Nu există motiv pentru a avea milă de un astfel de om. Însă uciderea sa a fost o greşeală politică. Donald Trump, în calitate de preşedinte al SUA şi comandant suprem al armatei americane, împinge o regiune întreagă în primejdie de război, deşi vrea de fapt să-şi retragă trupele din acea zonă”
  • „Mai mult decât atât, Trump riscă un efect de solidarizare anti-americană şi anti-occidentală la scara întregii regiuni. Acest efect ameninţă să dea o lovitură de graţie şi mişcărilor democratice de protest din Irak, Liban şi chiar din Iran, fiindcă toate aceste proteste s-au îndreptat, direct sau indirect, şi împotriva regimului de la Teheran. Dacă lucrurile vor lua o astfel de întorsătură, atunci tocmai Trump a lucrat nemijlocit în interesul Iranului”
- Advertisement -

8 COMENTARII

    • Daca ne luam dupa postul public de radio german, terorismul nu mai trebuie deranjat,trebuie sa fim diplomati cu ei,cum a facut Bush senior in cazul lui Saddam in 1990,cand a abandonat lupta exact cand aproape pusesera mana pe el!Ce trebuia sa faca Trump,sa asiste din nou la luarea de ostateci americani de catre teroristii iranieni?Se fac ca nu au vazut imaginile cu asaltul asupra ambasadei SUA, parca copiat la indigo dupa cel din primul an de dupa lovitura de stat a popilor lui Hommeini? Nu cred deloc ca a fost o miscare gresita,pentru ca s-a vazut in toti anii astia ca NU trebuie negociat cu teroristii!Niciodata armata americana nu a invadat vreun stat arab,Kuveitul a cerut ajutor SUA cand Saddam a invadat tara!Si se uita asa de usor de unde s-a pornit terorismul in lumea araba asa cum il vedem azi,de la „revolutia” popilor iranieni!

  1. uite vorba romaneasca !!…facerea de bine …futere de mama!!!..cam asa si cu araboii aia din irak…americanii i-au pus la guvernare si acum vor ca armata americane sa paraseasca irakul!!!…ma ,sa mori tu ???…dar cand ati venit in genunchi sa va scape de iranieni ,cuma fost???ai>>?/..va bateau iranienii de va mergeau fulgii….ce vreti ba sa-l pupe-n cur pe teroristul ala ??>….dar mai grav e faptul ca ziare occidentale iau o pozitie de capra in fata teroristilor…oare au uitat ca bunastarea din tarilor lor a fost adusa de acesti americani???>..de soldatii americani,…iau durut in basca 70 de ani..au mancat,au baut,au futut…asta imi spunea un neamt din bavaria…ne apara americanii….!!…ei acum sa va vad ,cand se vor retrage americanii din tarile voastre ,…unde puii mei va mai duceti,ca peste balta e interzis….

  2. DW bate campii, se va vedea ca Trump a avut dreptate, nu vor pleca americanii din Irak si nici din Orientul Mijlociu, s-a vazut ce s-a intamplat dupa ce Obama a decis in 2011 retragerea trupelor americane din zona, au inceput misculatiile Iranului si lucratura organizatiilor teroriste unite exact de acest soleimani, care au saltat capul tocmai pentru ca fusese vorba ca pleaca americanii. Exact asta s-ar intampla si acum, iar Iranul, cum tocmai a terminat cu acordul nuclear, va deveni disperat sa-si faca arma nucleara, adica pericol maxim pentru toata lumea, atat din golf cat si din rest. Si-atunci isi mai pune cineva intrebarea daca pleaca americanii din Irak?? Nici vorba, ba vin si mai multi, absolut sigur, si cred ca vor lua cat de curand decizia unor lovituri tintite impotriva Iranului.
    Mai spune DW ca degeaba a fost anihilat soleimani, ca imediat i-a luat locul alt general, ce va face acelasi lucru. Nicio problema, cand l-au rezolvat americanii pe conducatorul ISIS, si aia si-au pus imediat alt conducator, pe care-l ucideau americanii in 2 saptamani. Situatia de fata, in fapt, le da posibilitatea americanilor sa trimita lovituri tintite si la varful Hamas, si la varful Hezbollah, ca organizatii teroriste pretene si infratite cu acest soleimani, vom mai auzi de americani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -