Mai contagioasă cu 55% față de variantele de până acum ale Sars-CoV-2, tulpina indiană Delta e pe cale să devină predominantă în Europa, în următoarea perioadă, dar vaccinurile anti-Covid își păstrează o eficiență înaltă și împotriva acestei mutații a virusului, rezultă din studiile specialiștilor.
Date publicate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare (CNCAV) și de alte surse, centralizate de Libertatea, arată un fenomen interesant: în mod clar, protecția împotriva infectării cu varianta Delta pe care o oferă AstraZeneca și Pfizer este în scădere, față de varianta originală Alpha, însă protecția împotriva formelor grave crește!
Eficiența AstraZeneca și Pfizer rămâne la parametri foarte buni și împotriva variantei Delta. Cele două vaccinuri oferă chiar protecție mai mare împotriva îmbolnăvirilor grave
Cifrele prezentate de CNCAV sunt relevante.
Eficiența vaccinurilor AstraZeneca și Pfizer față de tulpina Alpha (B.1.1.7) – cea originală:
AstraZeneca: 50% pentru Doza 1, 66% pentru Doza 2, reduce cazurile grave care necesită spitalizare cu 86%.
Pfizer: 50% pentru Doza 1, 93% pentru Doza 2, reduce cazurile grave care necesită spitalizare cu 95%.
Eficiența vaccinurilor AstraZeneca și Pfizer față de tulpina Delta (B.1.617.2), ultima mutație a virusului, care devine dominantă în Europa:
AstraZeneca: 33% pentru Doza 1, 60% pentru Doza 2, reduce cazurile grave care necesită spitalizare cu 92%.
Pfizer: 33% pentru Doza 1, 88% pentru Doza 2, reduce cazurile grave care necesită spitalizare cu 96%.
Despre vaccinurile Johnson&Johnson (administrat într-o singură doză) și Moderna nu sunt prezentate date. Dar Financial Times, citat de Libertatea, prezintă o informare a Moderna care spune că eficiența vaccinului scade la jumătate în fața variantei Delta, conform testelor de laborator. Ar fi vorba, așadar, de o protecție de puțin peste 45% (împotriva tulpinei inițiale a Sars-CoV-2, Moderna avea o eficiență de 94,1%).
Johnson&Johnson n-a publicat date concrete, dar a anunțat că vaccinul său produce un nivel de anticorpi mai mare contra variantei Delta decât împotriva variantei Beta (care fusese identificată în Africa de Sud). Vaccinul Johnson&Johnson era cotat cu eficiență de 67% împotriva virusului inițial.
Conform tuturor datelor existente la nivel național și internațional, vaccinarea cu schema completă oferă protecție aproape totală împotriva riscului de internare și de complicații sau deces. Chiar în cazul în care poate apărea o infectare, aceasta fie va fi asimptomatică, fie se va manifesta ca o răceală ușoară.