Supărat că n-a prins funcție la NATO sau la UE, Iohannis a lipsit de la summitul de pace de la Geneva, pe tema Ucrainei. În schimb, Maia Sandu a avut o atitudine remarcabilă, la fel ca polonezii

4
499
Toți liderii importanți ai lumii democratice au fost prezenți la summitul de pace pe tema Ucrainei de la Geneva. Mai puțin președintele României, care e supărat pentru că n-a primit post în structurile euro-atlantice după ce-i expiră mandatul la Cotroceni

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a numărat printre foarte puținii șefi de stat din această parte a lumii care au lipsit în weekend de la summit-ul de pace pe tema Ucrainei organizat la Geneva, în Elveția. Iohannis a lipsit nemotivat, deoarece nu avea nimic prevăzut în program, absența sa fiind cel mai probabil legată de nemulțumirea că n-a primit niciuna din funcțiile vânate la NATO și Uniunea Europeană.

După câțiva ani de activitate febrilă pe plan extern, cu scopul declarat de a se profila drept următorul secretar general al NATO ori măcar comisar european pentru viitorul nou portofoliu pe Apărare, Klaus Iohannis (65 de ani) a dispărut brusc din peisaj. Mai mult decât atât, a dat deja semnale că va respinge cererea americanilor ca România să cedeze unul din cele 7 sisteme Patriot ucrainenilor.

Această subită schimbare de atitudine pare foarte strâns legată de eșecul înregistrat în tentativele sale de a-și asigura un nou loc cald, plin de privilegii și bine plătit, în structurile euro-atlantice, după ce îi va expira mandatul de președinte al României.

Speranțele lui Iohannis de a obține postul de secretar general al NATO s-au spulberat la începutul lunii mai, când aproape că s-a autoinvitat la Casa Albă, pentru a-l întreba pe președintele american Joe Biden despre poziția SUA în această privință. Biden l-a dezamăgit pe Iohannis, reconfirmându-i că americanii îl vor susține puternic pe premierul olandez Mark Rutte la postul de șef al NATO.

În schimb, președintele american i-a cerut lui Iohannis să facă diligențele ca România să ajute Ucraina cu un sistem Patriot. Șeful statului român n-a părut încântat și imediat după întrevedere a comis o nepolitețe gravă la acest nivel, declarând public că România așteaptă să vadă ce primește la schimb.

Ulterior, în Politico.eu – site care și cu alte ocazii a publicat articole favorabile lui Iohannis – a apărut un text care părea un fel de lobby pentru președintele României la poziția de comisar european pe Apărare, funcție inexistentă acum, dar în plan să fie creată.

Nici acest plan de rezervă nu e sigur, mai ales după rezultatele alegerilor europarlamentare din 9 iunie, așa că președintele Iohannis pare efectiv scos în decor, lucru care i-a provocat o mare indispoziție.

România a fost singura țară din regiune care și-a trimis la summit-ul de pace doar ministrul de Externe, pe Luminița Odobescu. Aceasta a avut un discurs bun, dar insuficient pentru a compensa absența șefului statului.

În schimb, la Geneva s-a remarcat din nou Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, atât printr-o intervenție strălucită, cât și prin priza pe care a avut-o în rândurile elitei diplomației mondiale. Lidera de la Chișinău a subliniat că nu poate exista pace prin cedarea de teritorii în fața agresorului. Maia Sandu s-a întreținut informal, pe holurile summitului, inclusiv cu vicepreședinta SUA, Kamala Harris.

Președintele polonez Andrzej Duda și cel letonian, Edgars Rinkevics, au avut de asemenea intervenții remarcabile, în care și-au arătat suportul total pentru Ucraina și au subliniat că pacea nu se poate face fără ca această țară să recapete controlul asupra tuturor teritoriilor ocupate militar de Rusia. Letonianul a adăugat că procesul de pace trebuie obligatoriu să includă și returnarea copiilor ucraineni răpiți de trupele lui Putin și duși în Rusia.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Epidemia de voturi nule indică o fraudă masivă la europarlamentare! Creștere galopantă a numărului de voturi anulate: de la 2,93% în 2019 la 5,19% în 2024

* Premeditare în fraudarea alegerilor: Ciolacu a scos REPER – prin OUG – din secțiile de votare, iar acum oamenii descoperă că partidul lor are zero la secțiile unde l-au votat!

* Dovada lui Clotilde: SRI-istul Tuță dă indicații pentru „modificarea proceselor-verbale fără renumărarea voturilor”!

* EDITORIAL CARTIANU: Întăriți USR, nu-l demolați!

* Cazul Cioloș: fostul premier a dinamitat forțele de dreapta a treia oară în 8 ani. REPER a ratat Parlamentul European, iar șeful său constată uimit că s-ar fi putut lua 30% dacă n-ar fi spart polul pro-european

ANALIZĂ. 10 cauze ale dezastrului înregistrat de USR la alegerile europarlamentare și locale în 2024

* VIDEO. Delir xenofob al lui Rareș Bogdan. Jigniri primitive aduse Franței, în încercarea de a lovi în Clotilde Armand. Cuvinte rudimentare: „colonie”, „Bantustan”, „bande”, „România nu e Mali”. Ambasada Franței e acuzată că o ajută pe Clotilde să fure voturi, iar firmele franceze – că ne fură banii!

* Rușine, diaspora occidentală! AUR – cele mai multe voturi în SUA, Canada, Franţa și Spania, iar Șoșoacă – în Italia, Germania şi Marea Britanie!

4 COMENTARII

  1. S-a suparat ca prostul pe sat. Decat, vorba PSD-istilor, un ficus puturos, plimbaret si arogant in cautare mereu doar de functii babane si in care sa nu faca absolut nimic.Asta credea ca cei de la NATO nu stiu ca este unicul Presedinte care si-a tradat electoratul si a distrus partidul care l-a propus Presedinte (PNL) ?

    • Se pare că Secu are influenta limitată la NATO … 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Dacă alegerile de la NATO și UE ar fi organizate de PCR-USL … 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  2. Poate are probleme cu furtuna Coldea… In afara de presa nimeni nu poate sti cu siguranta.

    Un coleg mult mai in varsta avea o vorba (acum 40 de ani). „Prostul te judeca dupa chipul si asemanarea sa.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.