Sub zăpadă, până în mai?! Vortextul polar din această iarnă nu va ocoli România

3
8543

În timp ce politicienii lumii ignoră efectele schimbărilor climatice produse de gazele cu efect de seră, Planeta începe tot mai puternic să-şi ia revanşa faţă de o omenire prea puţin interesată de natură şi tot mai mult obsedată de bani, putere şi haos anarhist.

Vara a lăsat deja semne dureroase asupra Pământului, recorduri de temperatură vechi de când se fac măsurători căzând unul după altul.

Franţa a fost din nou lovită de valuri inexplicabile de caniculă, dar căldura sufocantă a atinsă până şi teritorii apropiate de tărâmurile lui Moş Crăciun.

Un nou record privind încălzirea globală a fost doborât, la mijlocul lunii iulie, în cea mai nordică localitate a lumii, acolo unde sunt o bază militară permanentă și un centru de cercetare meteo.

Mercurul termometrelor a urcat la 21 de grade Celsius în aşezarea denumită Alert, o localitate situată la numai 900 de km de Polul Nord.

Specialiștii au lansat un nou termen: val de căldură arctică, după ce acolo, în apropierea Polului Nord, temperatura a atins 21 de grade Celsius (foto alăturat).

Un expert canadian a apreciat că schimbările climatice au o influență directă sau indirectă asupra temperaturilor record, mai ales că regiunea arctică se încălzește de trei ori mai rapid decât alte zone de pe glob.

Am scăpat de caniculă, vin zăpezile abundente şi gerul

Dar vorba cuiva, vara nu-i ca iarna. Sau invers. Cert e că, după caniculă, emisfera nordică va fi lovită în curând de temperaturi negative extreme şi de durată, plus precipitaţii abundente, în special sub formă de zăpadă.

Potrivit specialiştilor de la popularul canal meteo online Accuweather, cea mai aspră formă a frigului de iarnă va prinde estul Europei și estul Scandinaviei chiar înainte de începutul iernii tradiţionale.

Aerul rece va „scufunda” practic această regiune a emisferei nordice, dar nu neapărat de la debutul sezonului friguros, ci ceva mai târziu chiar.

„Am putut vedea câteva scurte fotografii ale frigului în decembrie, dar orice răceală adevărată nu se va întâmpla până mai târziu în sezon”, a spus Tyler Roys, cercetător al canalului amintit.

Îngheţul vine de la nord!

Cele mai friguroase condiții sunt prognozate din Finlanda până în Ucraina, în timp ce aerul de sorginte polară se va „refugia” în deja tradiţionala sa „gazdă” din Siberia.

Însă episoadele cele mai dure nu vor fi neapărat în lunile decembrie sau ianuarie, ci spre primăvară chiar, când inclusiv zăpada va coboră din ceruri în perioade mai puţin obişnuite.

Potrivit lui Roys, cea mai înzăpezită parte a iernii nu va sosi decât spre finalul lunii ianuarie sau februarie, dar cum totul e doar prognoză în acest moment, ninsorile ar putea să se extindă în lunile de primăvară chiar.

Aerul rece ar putea împinge ocazional căderile abundente de zăpadă mai spre sud și vest, ajungând în Polonia, Slovacia și România, consideră specialiştii Accuweather.

România nu scapă de vortexul polar

De altfel, meteorologii anunță că țara noastră va fi indiscutabil lovită de vortexul polar, care va aduce în România ger și viscol. Aceștia precizează că fenomenele extreme s-ar putea instala la noi în țară de la sfârșitul lunii noiembrie. Temperaturile vor scădea de atunci sub pragul de îngheț, potrivit prognozei avansate.

Vortexul este un vârtej foarte puternic deasupra Polului Nord. El poate influenţa vremea până jos, acolo unde noi simțim efectele iernii.

Teoria specialiștilor americani care prevăd o iarnă grea în Europa s-ar putea adeveri, iar cel mai probabil ninsorile vor fi decalate și s-ar putea întinde până în aprilie 2020.

„Este un element pe care specialiștii americani l-au luat deocamdată în calcul. Înafară de faptul că iarna a venit mai târziu în acest an, vara a fost decalată, iată avem vară și în acest moment. Nu doar floarea soarelui a înflorit a doua oară, există și pomi fructiferi care au înflorit a doua oară. Natura este păcălită de astfel de episoade, le-am văzut și în ultimii ani. Interesant este că abaterile temperaturilor din octombrie față de o medie totală a lunii sunt cu două grade pozitiv, deci cu atât a fost mai cald. Dacă această abatere se va menține până la sfârșitul lunii, atunci octombrie va fi cea mai caldă lună de octombrie de la noi din țară, din ultima jumătate de secol. Din păcate, e posibil să fie și o lună record pentru lipsa precipitațiilor. Specialiștii americani prevăd o iarnă grea peste Europa, cumva decalată cu ninsori în ianuarie și februarie, probabil și în martie și aprilie, spune Simona Căpșună, meteorolog Digi 24.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Timpul se termină, luăm măsuri!”. Proteste în toată lumea pentru a obliga politicienii să acţioneze pentru salvarea Terrei

* „Nu mai negaţi că Pământul moare!” Merkel bagă 40 de miliarde de euro în Revoluţia Verde. Proteste masive în toată lumea pentru salvarea planetei de la sufocare

* „Nu am venit aici să negociem cu natura. Nu există al doilea Pământ. Vrem să trăim!”

* Mulţumesc, Dan Barna!

* Aripa Savonea, lovitură de palat în CSM. Scrisoarea care arată că a devenit aliata clanurilor penale împotriva României europene

* I-a venit rândul şi lui Arafat? Părintele SMURD, audiat în Dosarul Colectiv, la 4 ani de la tragedie

* Nebunie la Londra: Boris Johnson blochează iar Parlamentul. A suspendat procedura privind acordul Brexit, pe care chiar el l-a negociat cu UE!

* Ce va face Dan Barna? Procurorii DNA s-au autosesizat după dezvăluirile Rise Project privind afacerile cu fonduri UE ale liderului USR

* Cum a mutat Dăncilă o fabrică Volkswagen din România în Bulgaria

* Între USR şi PNL, pe cine vede Băsescu „aliat natural” al PMP? Ce crede fostul preşedinte despre şansele Guvernului Ludovic Orban şi cum vede relaţia dintre „pragmaticul” Ponta şi „piatra de moară” Tăriceanu

Cuc era să blocheze și un avion în care nu se afla niciun parlamentar! Cursa de Oradea avea pe lista de zbor un deputat USR, care n-a mai urcat însă la bord

VIDEO. Încă o probă zdrobitoare împotriva lui Cuc: schimbul de SMS-uri cu directoarea Tarom. „Mai uitați-vă pe Satu Mare, dacă a plecat vreunul”

VIDEO. CTP despre tentativa lui Cuc de a bloca la sol avioanele Tarom: „Un act de terorism, deturnare de avion”

3 COMENTARII

  1. Brrrrrrr…, FERICITI cei care s-au pus deja la adăpost, pe malul Mediteranei macar…, dar si cei care iar „o-vor-taia”, pan’la primavara, in… „TARILE-CALDE”, in Emisfera-Sudica, din Africa-de-Sud pana-n Noua-Zeelanda, via Australia !!!

    Cat despre VREME…, ce sa mai zici: A LUAT-O RAZNA…, LA FEL caaa… VREMURILE (!), si toooot din cauza noastra, a OMENETULUI astuia de azi…, cu creierii… „DUȘI” !!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here