marți, martie 19, 2024
AcasăMainComisia Europeană a rezervat 300 de milioane de doze ale viitorului vaccin...

Comisia Europeană a rezervat 300 de milioane de doze ale viitorului vaccin anti-Covid. Ca membri ai UE, românii vor avea acces prioritar la imunizare

-

Comisia Europeană a precontractat 300 de milioane de doze din viitorul vaccin anti-Covid pe care-l dezvoltă compania Sanofi. Cetățenii Uniunii Europene vor avea astfel prioritate la imunizarea împotriva virusului. Vor fi perfectate înțelegeri asemănătoare și cu alte companii care lucrează la vaccinuri împotriva noului coronavirus.

La doar câteva săptămâni după ce s-a stabilit planul de redresare economică al țărilor din UE – 750 de miliarde de euro din care România ar urma să primească 33 de miliarde –, negocierea pentru vaccin arată din nou beneficiile pe care le au țările de pe continent când negociază împreună. România singură, spre exemplu, ar fi fost aproape imposibil să obțină o asemenea precontractare a viitorului vaccin, iar românii ar fi fost nevoiți să aștepte până când cetățenii altor țări, mai bogate, ar fi fost imunizați primii. Negociind însă pentru 450 de milioane de locuitori și având în spate cea mai mare forță economică a lumii, Comisia Europeană poate obține condiții preferențiale.

Comisia Europeană a achiziționat prioritar și Remdesevir pentru tratarea a 30.000 de pacienți din țările UE cu forme severe de Covid. România are acum peste 400 de bolnavi în stare critică

Miercuri, Comisia Europeană anunțase că a încheiat un alt acord, cu compania americană Gilead, pentru a cumpăra doze de Remdesivir necesare la tratarea a 30.000 de pacienți cu forme severe de Covid-19. Medicamentul va fi livrat tuturor țărilor din UE care au nevoie de el. Cum România este într-o creștere susținută a numărului de pacienți în stare critică la terapie intensivă, din nou inițiativa Comisiei Europene este mană cerească.
Compania farmaceutică Sanofi dezvoltă vaccinul anti-coronavirus împreună cu firma GaxoSmithKline, din Marea Britanie. „Contractul avut în vedere cu Sanofi ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul. Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE”, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat.

- Advertisement -

Înțelegerea e simplă: deoarece producerea unui vaccin este foarte scumpă și niciodată sigură (nu se știe de la început dacă se va obține un rezultat eficient), companiile farmaceutice caută sprijin. Entități foarte puternice, precum SUA sau Uniunea Europeană, au puterea economică să cofinanțeze cercetările, primind în schimb garanția că, dacă vaccinul va fi eficient, cetățenii lor vor avea prioritate la imunizare. Atât SUA cât și UE merg pe mai multe piste, încheind înțelegeri și cu alte companii.

Vaccinul elaborat de Sanofi și GSK este unul în două doze, astfel că vor putea fi imunizați 150 de milioane de locuitori din cei 450 de milioane ai UE. Aceste doze vor merge la toate țările de pe continent, urmând a fi distribuite către categoriile de populație cele mai predispuse la complicații.

SUA a încheiat același tip de acord cu Sanofi și GSK, urmând să primească 100 de milioane de doze (deci, pentru 50 de milioane de americani), atunci când vaccinul va fi disponibil.

- Advertisement -

UE merge simultan pe mai multe piste, pentru a se asigura că locuitorii săi vor avea prioritate la imunizarea în fața noului coronavirus

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a explicat: „Comisia Europeană face tot posibilul pentru a se asigura că cetățenii europeni au acces rapid la un vaccin care este sigur și îi protejează împotriva COVID-19. Etapa realizată astăzi cu Sanofi este o primă piatră de temelie a unei strategii europene în materie de vaccinuri mult mai cuprinzătoare. Cu toate că nu știm, astăzi, care este vaccinul care se va dovedi a fi cel mai eficace în cele din urmă, Europa investește într-un portofoliu diversificat de vaccinuri promițătoare, pe baza diferitelor tipuri de tehnologii. Această strategie ne sporește șansele de a obține rapid un remediu eficace împotriva virusului”.

O altă pistă pe care înaintează UE este cea a vaccinului dezvoltat de cercetătorii de la Oxford în colaborare cu compania farmaceutică AstraZeneca.
În timp ce așteptările pentru un eventual vaccin făcut de Sanofi și GSK ar fi pentru anul viitor, cei de la Oxford și AstraZeneca speră ca vaccinul lor să fie disponibil pe piață până la sfârșitul anului.

Deși semnalele sunt încurajatoare, trebuie spus că nimeni nu are încă siguranță 100% că lucrurile vor merge. De aceea marile puteri (între care și UE) merg simultan pe mai multe piste.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Firea, dezarticulată mental după înțelegerea PNL-USR/PLUS: „Bulversant! Eclatant! Vezuvian! Dacă nu ar fi de râs, ar fi chiar de plâns!”

Finul Negoiță o pulverizează pe nașa Firea: “E foarte periculoasă. Minte cu o lejeritate dezarmantă. Îmi spunea să ne facem partid și să plecăm împreună din PSD”

Sondaj IMAS: PNL – 33,4%, PSD – 23,4%, USR-PLUS – 17,2%. Pro România scade sub 10%, ALDE se stinge

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Cum era acum Romania daca trona dancila la palatul Victoria?NICI NU VREAU SA MA GANDESC… DOAMNE,MA BUCUR MULT CA AM SCAPAT DE CEA MAI GRAVA EPIDEMIE,CEA A PARAZITILOR ROSII!!😵😳😖😷

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -