Adrian Streinu-Cercel, manager la Institutul “Matei Balș” din București timp de 19 ani, până în decembrie 2020, când a intrat în Parlament, a dat contractul pentru asigurarea împotriva incendiilor unei firme neautorizate, dezvăluie Libertatea.
Potrivit surselor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, firma Midan Fire Exit SRL, pe care a angajat-o Streinu-Cercel să asigure intervenția în caz de incendiu la “Matei Balș”, nu avea autorizație să facă acest lucru.
În schimb, potrivit publicației “Buletin de București”, care a consulat achizițiile publice din SICAP, această firmă fusese angajată de spitalul respectiv, din noiembrie 2018, să asigure deszăpezirea!
Firma căreia Cercel i-a dat contractul prin încredințare directă fusese înființată cu câteva luni înainte și are ca unic client Institutul “Matei Balș”
Primul contract pentru prevenirea și stingerea incendiilor a fost atribuit direct firmei, de către managerul Streinu-Cercel, în noiembrie 2019. Valoarea sa: 44.000 de lei. Firma nu avea la acea oră autorizație ISU să presteze acest serviciu.
Doar trei luni mai târziu, în februarie 2020, actualul senator PSD a semnat un nou contract cu Midan Fire Exit SRL, tot prin încredințare directă, dar valoarea serviciilor prestate a urcat la 242.000 de lei (peste 50.000 de euro)!
Firma parteneră a lui Streinu-Cercel “mufată” la bugetul Institutului “Matei Balș” pare să aibă, ca unică rațiune de a exista, relația cu acest spital. Libertatea scrie că Midan Fire Exit SRL nu are alte contracte.
Fără punct de lucru și autorizație de funcționare, dar cu lipici la managerul Cercel
Cel mai interesant este că Streinu-Cercel a angajat firma deși aceasta nu putea presta serviciul respectiv fără autorizație. Daniel Vasile, purtător de cuvânt IGSU, a explicat pentru Libertatea: “Pe de o parte, trebuie autorizată firma pentru a presta servicii. Pe de altă parte, trebuie să primească un raion de intervenție. Trebuie să știm exact pe ce platformă lucrează, nu poate interveni oriunde. Sunt doi pași succesivi pe care trebuie să-i facă”.
Firma băgată de Streinu-Cercel la “Matei Balș” în noiembrie 2019 fusese înființată cu doar câteva luni înainte (în august), în localitatea Pantelimon, și nu are declarat niciun punct de lucru. Asta, deși, pentru a funcționa, e obligată să dețină centru de comandă, compartiment pentru prevenire, una sau mai multe formații de intervenție, atelier propriu de întreținere și reparații și dispecerat, dar și bază proprie de pregătire și – evident – autospeciale cu care să se intervină pentru stingerea incendiilor!
Pe firul cheltuielilor făcute de Cercel în 2020 a intrat, între timp, și DNA.
Adrian Streinu-Cercel a intrat mereu în combinații dubioase, reclamate de mai multe ori la DNA sau la alte Parchete. De exemplu, contractul de distrugere a deșeurilor medicale periculoase a fost încredințat firmei a cărei patroană a fost arestată ulterior.
În urmă cu aproape un an, la începutul pandemiei de Covid-19, dr. Streinu-Cercel a șocat prin solicitarea – făcută la televizor – ca managerii de spitale să primească imunitate penală pentru orice fel de contracte, dacă vrem să ne scape de virus!
Nu degeaba a cerut imunitate la începutul pandemiei ?