Încă un efect de bumerang care-i lovește pe ruși, ca urmare a acțiunilor lor agresive împotriva Ucrainei: după ce au determinat intrarea în NATO a Suediei și a Finlandei, acum „obțin” un sprijin militar suplimentar din partea țărilor NATO pentru Ucraina!
NATO îşi va spori ajutorul pentru Ucraina, drept răspuns la referendumurile false pe care Rusia le derulează în teritoriile ocupate din ţara vecină, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de agenția Reuters.
Norvegianul a făcut aceste declaraţii în contextul în care Moscova a declanşat referendumuri în cele patru regiuni pe care le controlează în Ucraina, caracterizate de Kiev şi de aliaţii săi drept o stratagemă pentru anexarea teritoriilor şi pentru escaladarea războiului început în urmă cu 7 luni.
Jens Stoltenberg într-un interviu pentru CNN: „Răspunsul nostru, răspunsul NATO, este intensificarea sprijinului. Cea mai bună cale de a pune capăt acestui război este de a-i întări în continuare pe ucraineni pe câmpul de luptă, pentru ca ei să poată, într-un anumit stadiu, să discute şi să ajungă la o soluţie care este acceptabilă pentru Ucraina şi care menţine Ucraina ca naţiune suverană, independentă în Europa”.
Referendumurile au provocat temeri că Moscova ar putea încorpora cele patru zone şi apoi ar cataloga tentativele de a le recuceri drept un atac asupra Rusiei însăşi.
„Exact pentru acest lucru trebuie să fim pregătiţi, ca Rusia să folosească aceste voturi false pentru a escalada şi mai mult războiul din Ucraina”, a declarat Stoltenberg, întrebat despre acest scenariu.
„Dar aceste voturi nu au legitimitate şi, bineînţeles, nu schimbă nimic. Acesta continuă să fie un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat secretarul general al NATO.
Aliaţii alianței nord-atlantice au susţinut Ucraina cu arme, muniţie, alte echipamente militare şi instruire.
Referendumurile de patru zile au fost organizate în grabă, după ce trupele ucrainene au recucerit, în cursul acestei luni, teritorii importante în nord-est, în urma unei contraofensive puternice, observă Reuters.