Șpagă mascată într-o super-afacere: Claudiu Manda a luat cu 90 de lei active de 5.555 de ori mai scumpe! În schimb, darnicul său asociat a fost numit director la Ape Craiova

4
7952

Claudiu Manda a pozat într-un socialist cu datorii la prieteni și rate la bancă, în momentul declanșării scandalului legat de achiziționarea unui conac cu robinete de aur și încuietori cu cristale Swarovski. „Lumea Politică” a descoperit o tranzacție incredibilă, un fel de șpagă cu acte: cum a reușit Manda să cumpere cu 90 de lei 31% dintr-o afacere cu active de 1,7 milioane de lei.

Pe urma apartamentului lui Manda

Senatorul Claudiu Manda a explicat faptul că pentru a achiziționa casa prezentată de presă a trebuit să împrumute peste 100.000 de euro de la prieteni, dar și să vândă un apartament înregistrat pe o firmă la care este asociat.

Firma respectivă se numește Imoband Oltenia și a fost fondată în 2011 de Claudiu și Adina Andreea Manda, fosta soție a politicianului.
La un an de la lansare avea active de 183.000 de lei, iar în 2013 valoarea activelor a crescut la 379.000 de lei, valoarea menținându-se aproximativ la același nivel până în prezent. Firma are datoriile totale mai mari ca activele.
În 2014, Andreea Manda părăsește societatea, în locul ei fiind cooptat, cu 2,5% din părțile sociale, un anume Florin Cătălin Tabacu, care este numit și administrator.

Afacerea mileniului

Pe 23 martie 2015, Claudiu Manda reușește afacerea mileniului. El participă cu 90 de lei, prin firma sa Imoband Oltenia, la majorarea capitalului social al Scai Agro Holding SRL, o societate deținută până la acel moment de un unic asociat – Paul Alin Dragu. În schimbul celor 90 de lei, firma lui Manda primește 31% din compania lui Dragu.
Afacerea este spectaculoasă deoarece Scai Agro Holding avea, la momentul tranzacției, active de 1,7 milioane de lei. La un calcul simplu vedem că Manda primea pentru 90 de lei active de 500.000 de lei (31% din Scai Agro Holding). Dintr-un foc, Claudiu Manda își multiplica investiția de 5.555 ori.
Anul trecut, firma la care indirect Manda deține 31% din părțile sociale a generat venituri de 2,2 milioane de lei. Majoritatea acestor venituri sunt realizate din exploatarea unor terenuri în zona localității Ișalnița, din apropiere de Craiova. Acolo, Scai Agro Holding deține suprafețe mari în proprietate, dar și în arendă.

Primarul din Ișalnița, Ovidiu Flori (declarat incompatibil de ANI), le va fi naș lui Claudiu Manda și Liei Olguța Vasilescu, la nunta planificată pentru acest an.

Recompensă pentru asociat: director la Apă Oltenia

La un an de la tranzacția prin care Manda și-a multiplicat investiția de peste 5.000 de ori, asociatul său de la Scai Agro Holding a fost numit în Consiliul de Administrație al Companiei de Apă Oltenia. Astfel, Alin Paul Dragu face parte conducerea firmei înființată de Consiliul Județean și de consiliile locale din mai multe orașe din Dolj.
„Selecția” candidaților pentru acest post a fost făcută de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Oltenia și semnată de președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa (PSD).
Compania de Apă a generat în 2017 venituri de 109 milioane de lei (23 milioane de euro) și gestionează active de 600 de milioane de lei (126 milioane de euro).

Filiera Ișalnița

Interesele economice ale lui Claudiu Manda în micuța localitate de lângă Craiova sunt în principal legate de cumpărarea de terenuri prin firma Scai Agro Holding. În ultima perioadă, compania a achiziționat masiv terenuri agricole.
2.000 de lei pentru 0,4 hectare de la Ion Preda, 7.500 de lei pentru 1,6 hectare de la Nicolae Preda, 4.500 de lei pentru 0,5 hectare de la Aurel Iancu, 7.500 de lei pentru 0,8 hectare de la Alexandru Roșca, 9.500 de lei pentru 1,9 hectare, iar exemplele pot să continue.

În acest context, prietenia cu edilul din localitatea Ișalnița este esențială. Așa se poate explica felul în care PSD l-a desemnat pe Ovidiu Flori drept secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Decizia ilogică de a lăsa un primar de comună cu 3.000 de locuitori să gestioneze bugete de miliarde de lei capătă sens. De asemenea, încrâncenarea lui Flori de a se întoarce la Ișalnița după experiența la Transporturi, în ciuda interdicției dictate de ANI, este explicabilă.

Fondurile nerambursabile

Apariția lui Claudiu Manda printre persoanele interesate de bunăstarea Scai Agro Holding a făcut ca această firmă să aibă un impuls de dezvoltare. La finele anului în care senatorul social-democrat intra cu 90 de lei în afacerea cu terenuri, Ministerul Agriculturii premia Grupul de Acțiune Locala Colinele Olteniei pentru implementarea unui proiect de 2,8 milioane de euro.
Firma la care Claudiu Manda deține indirect o treime din părțile sociale este membru al acestui grup de acțiune locală, care se finanțează din fonduri europene și din bugetele locale ale primăriilor membre. Anul acesta, GAL Colinele Olteniei gestionează împărțirea a câte 15.000 de euro pentru fiecare proiect european depus.
Acest lucru nu înseamnă că organizația în care firma senatorului este parte se limitează la banii veniți de la Bruxelles. Fiecare din cele 14 primării membre cotizează cu sume cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei. Peste acești bani, Consiliul Județean Dolj mai dă și el ceva. Ultima dată, în decembrie 2018, Ion Prioteasa a direcționat 30.000 de lei către GAL Colinele Olteniei.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV. Manda şi Olguţa şi-au tras conac de la un craiovean arestat pentru spargeri de bancomate şi carduri clonate!

Palatul familiei PSD-iste Manda – Olguţa Vasilescu. Clanţe cu cristale Swarovski, robineţi în aur, mobilier de lux. Ambii sunt bugetari

CUPLUL PARVENIȚILOR. Băsescu l-a respins pe Manda, Iohannis pe Olguța. Motivul e același: incompetența

KAPUTT! Klaus Iohannis o respinge și a patra oară pe Olguța! Motive: „presiuni asupra justiției”, „declarații controversate”, „atacuri la persoană virulente”, „limbajul folosit”, „netransparentă”, „nu are pregătire”, „nu are experiență”

CADOU DE NUNTĂ. Mesajul lui Iohannis pentru PSD: Nu mai insistați cu țoapa agresivă!

Iohannis n-o acceptă pe Olguța Vasilescu nici dacă vine călare pe un tanc sovietic! A respins-o şi a treia oară

Cum și-a aranjat Olguța Vasilescu o pensie alimentară de 3.500 de euro pe lună, din bani publici. Și-a plasat fostul soț la ASF, pe un salariu uriaș

4 COMENTARII

  1. Manda cu prima soție este nașul lui Ovidiu Flori, primar la Ișalnița. Ovidiu Flori va fi naș pentru Manda la a doua casătorie, cu Olga. Afacerile lui Manda sunt administrate de Flori: discoteca GinGin, spatiile de la noul stadion, spatii din Auchan, terenuri Isalnita, etc

  2. Toți ăștia de care se vorbește dunt o adunătura spurcata de hoți cu averi uriașe din salariul de bugetar. Traficul de INFLUIENTA , totul pentru a-și spori averile fac din acest nou cuplu Mandă-Vadilescu niște indivizi intrați in politica doar pentru a se imbogati și atât! Nu-i interesează ceea ce înseamnă starea economiei, investiții , in final o viața mai buna pentru romani! Tot ceea ce fac este de fapt un paravan pentru afacerile cu tot felul de afaceriști dar de fapt sunt niște interlopi care s-au îmbogățit datorită naivității ronanilor. Știm binevca ani de zile Craiova a fost și este încă raiul unor unor grupări de interlopi care au făcut și fac încă legea in Craiova. Iar acești doi politicieni soț -soție sunt un paravan legal pentru afacerile lor oneroase! Jalnica comedie fac cei doi încă tineri politicieni care nevumgla capul și ne dau tot felul de fumigene de parca toți romanii sunt niște tampiti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here