Soluție de criză: Nicușor Dan reintră în USR și contrasemnează protocolul Alianței cu PLUS

1
3745

USR a găsit soluția juridică pentru deblocarea situației privind constituirea Alianței 2020 USR-PLUS: Nicușor Dan s-a reînscris în USR, după o pauză de un an și 9 luni. El va contrasemna, în mod legal, protocolul Alianței, a cărei înregistrare a fost respinsă ieri de Biroul Electoral Central (BEC).

Conform BEC, USR este reprezentat legal de Nicușor Dan (și nu de actualul președinte, Dan Barna), iar PLUS de Raluca Daneș (și nu de Dacian Cioloș).

Nicușor Dan este fondatorul USR. El și-a dat demisia din funția de președinte, dar și din partid, în vara anului 2017.

Astăzi, Nicușor Dan și Raluca Daneș vor contrasemna protocolul Alianței USR-PLUS, iar reprezentanții celor două partide vor contesta la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia BEC de ieri. Un complet al Înaltei Curți va pronunța decizia în cel mult 48 de ore, probabil mâine.

Dacă nu vor reuși să se înregistreze ca alianță, USR și PLUS vor avea multiple probleme:

  • vor avea nevoie de câte 200.000 de semnături fiecare, nu 200.000 împreună, cum e în cazul alianței; iar timpul pentru strângerea semnăturilor s-a scurtat;
  • cheltuieli de campanie mai mari, fiecare mergând pe cont propriu;
  • demobilizarea unei părți din electoratul lor, care va zice „n-ați fost în stare să vă înregistrați legal”;
  • pierderea șansei de a concura cu PSD și cu PNL la locul 1 ca număr de voturi, dat fiind că sondajele actuale dau PSD și PNL la 22-23%, iar Alianța USR-PLUS la 18%, deci lupta este foarte strânsă.

Juriștii USR spun însă că problema se va rezolva, iar înregistrarea Alianței va fi acceptată de Înalta Curte.

Un an și jumătate fără Nicușor Dan

Fondatorul USR, Nicușor Dan, a scris pe Facebook: „Am găsit, împreună cu echipa juridică (aceeași din 2016), soluția care să îmi permită să contrasemnez în mod legal protocolul Alianței USR-PLUS. Nu garantez că, în urma semnăturii mele pe protocol, contestația Alianței USR-PLUS va fi admisă. Fac însă tot ce ține de mine, în situația data, ca o opțiune electorală îmbrățișată de o parte a populației să poată fi prezentă pe buletinele de vot în 26 mai”.

Într-un mesaj anterior, Nicușor Dan a punctat:

  • „1. Am plecat din USR prin demisia semnată la 1 iunie 2017. Din acel moment nu am mai avut vreo responsabilitate în numele USR, cu atât mai puțin responsabilitatea de a opera modificări în Registrul Partidelor în numele USR.
  • 2. Timp de cinci luni, USR-ul a avut un președinte interimar, Elek Levente. Nu înțeleg de ce acesta nu figurează ca președinte în Registrul Partidelor Politice, după demisia mea.
  • 3. Interpretarea care circulă în spațiul public «Congresul din octombrie 2017 a fost contestat de fidelii lui Nicușor Dan» lasă să se înțeleagă că membrii USR care au contestat Congresul ar fi dirijați de mine.

Pe această chestiune, țin să precizez:

a) Am considerat și consider că în octombrie 2017 Congresul USR a fost viciat prin anularea alegerilor delegaților Municipiului București la Congres și refacerea alegerilor pe alt sistem de vot. Este singura critică pe care am adus-o USR-ului în doi ani de când am plecat din partid.

b) Membrii USR care au contestat Congresul sunt oameni maturi, care și-au exercitat un drept constituțional. Înainte de Congres au solicitat o mediere juridică la o casă de avocatură externă, pentru a evita litigiul în instanță, dar au fost refuzați. Au contestat acum un an și jumătate, nu își închipuiau că cererea va avea impact acum. Nu este în niciun caz vina lor că litigiul în instanță a durat un an și jumătate.”

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here