Decizie istorică a Comisiei Europene în fața amenințării Covid-19: UE va începe să transfere pacienții în stare gravă din țările unde nu mai e loc la terapie intensivă în altele care pot să-i trateze!
Anunțul a fost făcut joi de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, pentru aceste acțiuni de solidaritate umanitară fără precedent fiind alocați deja 220 de milioane de euro.
Transferul pacienților între țări, al treilea moment-cheie de solidaritate, după achiziționarea Remdesivir de către UE și semnarea contractelor pentru vaccin în numele tuturor statelor
Este al treilea moment-cheie, de la apariția epidemiei, în care formula grupării statelor europene într-o uniune își arată eficiența. Primul moment a fost când Comisia Europeană a negociat, în numele tuturor membrilor, dar și al candidaților la aderare, achiziționarea masivă de tratament cu Remdesivir, cel mai eficient antiviral împotriva noului coronavirus. Dozele cumpărate în cantități uriașe de UE au fost apoi distribuite țărilor afectate, în funcție de cerințe și necesități. Al doilea moment a fost când Comisia Europeană a semnat mai multe precontracte cu companii farmaceutice care dezvoltă vaccinuri anti-Covid. Prin aceste angajamente, s-a obținut garanția că locuitorii UE vor fi printre primii din lume cu acces la imunizarea împotriva virusului care face ravagii.
Ultima măsură, aceea de a facilita transferul pacienților în pericol între țările UE, a fost luată pe măsură ce s-a constatat că sistemul medical al unora dintre state începe să cedeze în fața avalanșei de cazuri din valul doi al epidemiei.
Ce are de făcut România: să se organizeze, să-și pună la punct baza de date, să comunice informațiile în timp real și să colaboreze cu UE
Ursula von der Leyen a explicat, conform AFP, că va fi nevoie ca statele UE “să împărtășească date exacte și în timp real pentru o mai bună coordonare”.
Nu e timp de pierdut, a avertizat șefa Comisiei Europene: “Răspândirea virusului va copleși sistemele noastre de sănătate dacă nu acționăm urgent”.
România se numără printre țările UE unde sistemul medical a început să intre în colaps sub presiunea creșterii numărului de cazuri grave. Doctorii sunt epuizați, paturile de terapie intensivă nu mai ajung, au fost situații în care un spital a sunat la alte 9 unități spitalicești din orașe învecinate și nu a găsit loc pentru transferul unui pacient în stare gravă.
Decizia UE ar putea fi salvatoare pentru mulți români, cu condiția ca autoritățile din țara noastră să fie capabile să se organizeze, să-și pună la punct baza de date și să coopereze eficient și operativ cu omologii din celelalte țări.
Uniunea Europeană va face demersuri pentru ca testele rapide de antigen să fie validate în toate țările.
S-au încheiat precontracte cu trei companii pentru furnizarea vaccinului (AstraZeneca, Sanofi și Johnson&Johnson) și există chiar în acest moment negocieri cu alte patru companii (Moderna, asocierea Pfizer-BioNTech, CureVac și Novavax) pentru precontracte similare.
Ursula von der Leyen a ținut să spulbere încă o dată teoriile conspiraționiste alimentate mai ales de Rusia, dând asigurări că vaccinul va fi disponibil pentru toate țările în același timp și în aceleași condiții.