Decizia care va distruge PSD: trecerea la alegeri locale în două tururi este iminentă! Klaus Iohannis: „Guvernul va promova, în foarte scurt timp, o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi”

4
812
Orban - Iohannis

Trecerea la alegeri locale în două tururi este iminentă, a transmis clar președintele Klaus Iohannis miercuri, după ce a discutat la Palatul Cotroceni cu premierul Ludovic Orban și cu câțiva miniștri.

Klaus Iohannis a anunțat că Guvernul Orban „va promova în foarte scurt timp o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi”. Șeful statului a refuzat să ofere detalii despre modalitatea în care va fi adoptat actul normativ – prin ordonanță de urgență sau prin angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.

„E soluţia cea mai bună”, a precizat Iohannis la Palatul Cotroceni, referindu-se la alegeri locale în două tururi.

Cu patru zile în urmă, premierul Ludovic Orban a explicat că, dacă Parlamentul nu va decide, prin lege, trecerea la alegeri locale în două tururi, atunci Guvernul are la dispoziție două variante: angajarea răspunderii pe proiectul de lege (în fața Parlamentului) sau ordonanța de urgență (care poate fi însă invalidată în scurt timp de Parlament).

„Avem ca variante angajarea răspunderii sau ordonanță de urgență”, a spus Orban, întrebat despre alegerea primarilor în două tururi.

El a amintit că o inițiativă legislativă în acest sens, depusă de PNL, se află în Camera Deputaților, forul decizional, și că ea poate fi adoptată dacă partidele care au susținut învestirea Guvernului o vor vota.

Dar acest lucru nu e posibil, pentru că UDMR – care a votat învestirea Guvernului Orban – este un mare inamic al alegerilor în două tururi.

Alocațiile vor fi dublate, dar din iulie

Klaus Iohannis s-a referit și la situația alocațiilor pentru copii. Șeful statului a spus că legea majorării alocațiilor „este bine scrisă” și de aceea a promulgat-o. Însă a adăugat că, „probabil”, nu poate fi aplicată imediat, ci peste câteva luni, pentru că bugetul, așa cum a fost construit, nu prevede această cheltuială.

Și Guvernul își dorește majorarea alocațiilor și va căuta soluții pentru ca legea să poată fi aplicată, a precizat Klaus Iohannis.

Acest lucru se va întâmpla, aproape sigur, de la 1 iulie, când va putea fi făcută prima rectificare bugetară. Până atunci, Guvernul va da ordonanță de urgență pentru prorogarea legii (amânarea intrării ei în vigoare).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

 1. Conform Constituției și Legii Electorale, legea sau ordonanța de urgență a guvernului privind alegerea primarilor în două tururi nu poate fi publicată în Monitorul Oficial cu mai puțin de 6 luni înainte de data alegerile locale.

  Curtea Constituțională si DNA

  • Simion
   Nu există așa ceva, Simioane !
   Atunci cand se emite o lege/ ordonanță nouă care EXTINDE drepturile cetățenilor (și aici despre asta e vorba, dreptul cetățenilor de a-și alege un primar reprezentativ) nu există restricții.

 2. Disparitia „METASTAZEI ROSII” care a cuprins Romania de 30 de ani este posibila numai daca PNL/USR/PLUS si PMP vor intelege ca trebe sa se unesca la locale in primul rind .La parlamentare sa faca aliante si sa nu-i lase pe Cimatii Rosii la butoane un urmatori ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here