sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaSlovacia dă Ucrainei 12 MiG-uri, după ce Polonia și Cehia s-au angajat...

Slovacia dă Ucrainei 12 MiG-uri, după ce Polonia și Cehia s-au angajat să-i asigure securitatea spațiului aerian. Avioanele similare românești au fost dezactivate de Guvernul PSD în 2003

-

Slovacia va livra Ucrainei 12 avioane de luptă MiG-29 după ce a ajuns la un acord cu Polonia și Cehia ca aceste două state să-i asigure securitatea spațiului aerian, relatează portalul ucrainean Defence-ua.com, citând Business Insider. În lunile martie-aprilie, Polonia se pare că a livrat, la rându-i, mai multe avioane MiG-29 Kievului, dar pe bucăți.

Guvernul de la Bratislava este printre cele mai implicate, din punct de vedere logistic, în susținerea Ucrainei, alături de Polonia, Cehia și țările baltice. În aprilie, Slovacia a livrat țării invadate unicul său sistem antiaerian S-300 SAM.

Lipsa de protecție a spațiului aerian slovac va fi temporară, pentru că această țară a contractat în 2018 achiziția a 14 avioane F-16, care ar urma să fie livrate în acest an.
Problema aprovizionării Ucrainei cu armament destinat luptei aeriene contra rușilor este de departe cea mai complicată pentru NATO din cauza diferențelor majore dintre avioanele produse în occident și cele cu tehnologie ex-sovietică. Dacă la infanterie instrucția se poate face în câteva zile, la sistemele de artilerie durează câteva săptămâni, iar la tancuri – câteva luni, pregătirea pe F-16 a unui pilot care a condus MiG-29 sau Suhoi este extrem de complicată și chiar socotită imposibilă de unii experți.

Din acest motiv, sprijinul țărilor ex-comuniste care încă mai au armament de proveniență sovietică este decisiv. Nu există timpul necesar pentru a pregăti de la zero niște piloți ucraineni, vreme de câțiva ani, pentru a folosi F-16 sau alte aparate occidentale, așa că singura soluție este găsirea unor aparate MiG-29.

- Advertisement -

Potrivit datelor furnizate de Military Balance în 2021, Slovacia deținea 12 MiG-uri 29, Cehia – 14 JAS 39 Gripei (producție suedeză), iar Polonia – 28 de MiG-uri 29 și 50 de F-16.

România a fost lăsată în 2003 fără aviație de vânătoare competitivă de Guvernul PSD condus de Adrian Năstase. Acesta a aruncat pe fereastră sute de milioane de euro cu modernizarea depășitelor MiG-21, în timp ce MiG-urile 29 au fost scoase din uz

Și România mai deține încă 18 avioane MiG-29, pe care însă nu le-a mai ridicat de la sol de peste două decenii! În 2003, Guvernul PSD condus de Adrian Năstase a luat hotărârea să modernizeze expiratele MiG-21, avioane complet depășite și care, dealtfel, au și fost protagonistele unei nemaiîntâlnite serii de prăbușiri – caz unic în istoria mondială. MiG-urile 29, mult mai performante, au fost retrase, anunțându-se că nu s-a reușit modernizarea lor!

Viorel Manole, directorul Patromil (Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tenică Militară), a relatat în luna martie, într-o emisiune difuzată de DefenseRomânia, că România încă mai deține 18 avioane MiG-29 cu resursa de zbor intactă, dar care n-au mai fost folosite de două decenii.

- Advertisement -

Directorul Patromil a explicat: „Avioanele MiG-29 românești sunt avioane care au fost conservate și sunt cu resursă intactă. Pe vremea când eram în Armată a fost programul de modernizare a MiG-21 LanceR și un program de modernizare a MiG-29 în care s-a realizat inclusiv o cabină cu avionică tot Elbit, cu același tip de magistrală pe care am folosit-o la modernizarea IAR-330. Programul a fost sistat deoarece situația politico-militară a acestui tip de platformă e foarte complicată. Cred că avem undeva, spre 18 avioane. Nu doar polonezii sunt cu ochii pe ele. Știu că Romtehnica a primit de-a lungul timpului nu puține solicitări de achiziție sau achiziție pe piese, motoare sau alte subansamble. Cred că situația privind proprietatea și modul de achiziție inițială sunt complicate“.

Indiferent de explicații, decizia Guvernului PSD din 2003 de a renunța la MiG-urile 29 pentru a cheltui sute de milioane de euro cu modernizarea unor avioane construite în anii 1960 și care nu mai corespund de foarte mult timp nivelului tehnologic actual a fost una cel puțin discutabilă, dacă nu chiar suspectă. Adrian Năstase – care a negociat în 1994 scandalosul tratat cu Federația Rusă, semnat apoi de Ion Iliescu – a lăsat astfel România fără apărare aeriană.

Țara noastră e singura dintre cele de mărime medie din fostul bloc comunist care nu are o flotă de avioane de luptă capabilă să-i apere teritoriul, fiind nevoită, în ultimul deceniu, să apeleze la serviciile aliaților din NATO.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. George Simion a încercat o nouă provocare de tip rusesc la adresa Maiei Sandu. A zburat la Chișinău deși are interdicție de intrare în Republica Moldova până în 2023. A fost trimis la București cu primul avion

* VIDEO. George Simion: „Politicienii sunt ăia care au distrus România”. Fata din Congo: „Adică tu ai distrus România, nu?”

* Un „locotenent” al lui Miron Cozma, anchetat pentru mineriada din 13-15 iunie 1990, e finanțat de Guvernul PSD-PNL, la Chicago! Anul trecut i-au fost alături ambasadorul Muraru și consulul Trifan

* Victor Rebengiuc, la 89 de ani: „Gata, s-a terminat! Nu mai am nicio speranță. Ce-am votat eu nu mai există. S-a dus, s-a împrăștiat, s-a înălțat la ceruri”

* Lista celor 10 parlamentari (din 79) care pleacă de la USR la REPER-ul lui Cioloș: 8 deputați și 2 senatori. Au „dezertat” și 5 din cei 8 europarlamentari

* Ticăloșia șoferiței bete care a omorât 4 oameni: susține că nu ea se afla la volan, deși SMURD-ul a găsit-o pe locul șoferului!

* Sfârșitul imposturii: Cornel Dinu rămâne fără certificatul de revoluționar, obținut pentru „meritul” de a fi avut grijă de Nina Iliescu și de a fi lucrat în echipa de dezinformare a lui Dan Marțian, în TVR

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Țări mici, dar curajoase: Lituania rupe legătura terestră a Rusiei cu enclava Kaliningrad, Moldova interzice propaganda TV rusească

* Ministrul Apărării din Ucraina: „Vom porni să ne eliberăm teritoriile ocupate. Toate! Inclusiv Crimeea”

* Medvedev recidivează: „Cine spune că în doi ani Ucraina va mai exista pe hartă?”. Tocmai spusese că nu va avea odihnă până nu va extermina poporul vecin

* Un ofițer rus a scris că Ucraina nu mai există ca stat. Acum nu mai există el ca om. A fost lichidat, la 23 de ani

* Kasparov dă alarma: Navalnîi a dispărut din închisoarea KGB unde era ținut de Putin! „E posibil să fi fost dus într-un lagăr chiar mai îngrozitor”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -