Primele imagini cu dezastrul produs de ucraineni pe Insula Șerpilor ocupată de ruși. Sistemul antiaerian Pantsir S-1 și stația de război electronic au fost distruse

0
2581
Dreapta: Imagine surprinsă de dronă noaptea, în momentul atacului asupra Insulei Șerpilor. Stânga: Imagine din satelit, în cursul zilei de marți, cu Insula Șerpilor. Locurile unde au fost lovite instalațiile rusești sunt înnegrite

Au apărut primele imagini ale bombardamentului ucrainean asupra Insulei Șerpilor, operațiune lansată în zorii zilei de luni. În timp ce rușii pretind că au apărat cu succes insula și că au replicat devastator, provocând pierderi masive artileriei ucrainene, imaginile surprinse în timpul atacului și după aceea arată altceva. Un sistem antiaerian Pantsir S-1 Armor C, o stație de război electronic și numeroase vehicule ar fi fost distruse.

De asemenea, ucrainenii spun că 49 de militari ruși au fost uciși în bombardament. De asemenea, Kievul raportează că a scufundat și o navă în apropiere de Insula Șerpilor.
Comandamentul Armatei de Sud din Ucraina a afirmat marți că în bătălie au fost utilizate “numeroase forțe și strategii de distrugere” împotriva infrastructurii rusești de pe insulă.
Au apărut și primele explicații pentru surprinzătorul atac lansat de ucraineni luni, în zori, asupra platformelor rusești de foraj și extracție petrolieră dintre Insula Șerpilor și Crimeea. Kievul afirmă că, după pierderea navei-amiral „Moscova”, Rusia a început să-și transforme platformele petrolifere în instalații militare, montând acolo programe de supraveghere și de comunicații de înaltă tehnologie.

Rușii au reclamat că le-au fost lovite 3 platforme care aparțineau companiei din Crimeea care exploatează carburanții. Andrei Zagorodniuk, fostul ministru ucrainean al Apărării, a afirmat însă că armata țării sale a lovit doar o fostă platformă de foraj pe care rușii montaseră instalații de bruiaj radio, pentru a împiedica Ucraina să monitorizeze zona. Zagorodniuk a adăugat că pe lângă instrumentele de război electronic, destinate bruiajului și controlului radar, rușii au montat pe plaformele petrolifere și rachete cu rază scurtă de acțiune, destinate atacării navelor și a altor ținte din spațiul Mării Negre.

Experții indică faptul că aceste atacuri pot fi semnul sosirii în Ucraina a armelor de înaltă tehnologie livrate de aliații occidentali. Ofițerii ucraineni sunt însă reținuți și nu furnizează detalii privind armamentul folosit în această ofensivă.

Rușii au răspuns bombardând furios Odessa cu „arme de mare precizie” care au lovit, între altele, un cimitir și un depozit de alimente

Rusia a răspuns atacului asupra Insulei Șerpilor bombardând orașul Odessa cu 9 rachete în cursul zilei de luni. Moscova pare să intensifice atacurile asupra instalațiilor ucrainene destinate apărării de coastă. Armata Kievului spune că au existat cel puțin 24 de astfel de atacuri cu rachete de croazieră. Atacurile sunt însă haotice. Una din aceste rachete a lovit un cimitir, iar o alta – un depozit de alimente, foarte departe de țintele militare propuse.
Asta nu a împiedicat mașinăria de propagandă rusească să pretindă că ucrainenii au eșuat în atacul lor și au fost, în schimb, grav afectați de represaliile Moscovei. Rușii pretind că au distrus rachetele care ținteau Insula Șerpilor, iar ucrainenii furioși s-au răzbunat bombardând platformele petrolifere.

Fără să publice imaginile din satelit care arată urmele înnegrite ale locurilor unde rachetele ucrainene au lovit instalațiile de pe Insula Șerpilor, rușii afirmă că „nicio rachetă n-a ajuns pe insulă, toate au fost doborâte de apărarea antiaeriană. Iar locurile de unde s-a tras au fost atacate odată ce s-au dat de gol. Toate rachetele de croazieră au fost lansate din Sevastopol”.

Ar fi vorba de 14 rachete Kalibr, conform presei rusești. Acestea ar fi lovit obuziere M777 și sisteme MRLS, mai pretinde Moscova.

Conform rușilor, atacul ucrainean ar fi fost coordonat din aer de numeroase drone americane care se aflau în spațiul aerian al României.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. George Simion a încercat o nouă provocare de tip rusesc la adresa Maiei Sandu. A zburat la Chișinău deși are interdicție de intrare în Republica Moldova până în 2023. A fost trimis la București cu primul avion

* VIDEO. George Simion: „Politicienii sunt ăia care au distrus România”. Fata din Congo: „Adică tu ai distrus România, nu?”

* Un „locotenent” al lui Miron Cozma, anchetat pentru mineriada din 13-15 iunie 1990, e finanțat de Guvernul PSD-PNL, la Chicago! Anul trecut i-au fost alături ambasadorul Muraru și consulul Trifan

* Victor Rebengiuc, la 89 de ani: „Gata, s-a terminat! Nu mai am nicio speranță. Ce-am votat eu nu mai există. S-a dus, s-a împrăștiat, s-a înălțat la ceruri”

* Lista celor 10 parlamentari (din 79) care pleacă de la USR la REPER-ul lui Cioloș: 8 deputați și 2 senatori. Au „dezertat” și 5 din cei 8 europarlamentari

* Ticăloșia șoferiței bete care a omorât 4 oameni: susține că nu ea se afla la volan, deși SMURD-ul a găsit-o pe locul șoferului!

* Sfârșitul imposturii: Cornel Dinu rămâne fără certificatul de revoluționar, obținut pentru „meritul” de a fi avut grijă de Nina Iliescu și de a fi lucrat în echipa de dezinformare a lui Dan Marțian, în TVR

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Țări mici, dar curajoase: Lituania rupe legătura terestră a Rusiei cu enclava Kaliningrad, Moldova interzice propaganda TV rusească

* Ministrul Apărării din Ucraina: „Vom porni să ne eliberăm teritoriile ocupate. Toate! Inclusiv Crimeea”

* Medvedev recidivează: „Cine spune că în doi ani Ucraina va mai exista pe hartă?”. Tocmai spusese că nu va avea odihnă până nu va extermina poporul vecin

* Un ofițer rus a scris că Ucraina nu mai există ca stat. Acum nu mai există el ca om. A fost lichidat, la 23 de ani

* Kasparov dă alarma: Navalnîi a dispărut din închisoarea KGB unde era ținut de Putin! „E posibil să fi fost dus într-un lagăr chiar mai îngrozitor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here