Bucuria sindicaliștilor de la metrou, conduși de baronul Ion Rădoi, a fost de foarte scurtă durată: după ce instanța le-a validat definitiv mărirea de salarii cu 18% făcută pe ultima sută de metri a fostei conduceri PSD a Metrorex, compania le scade cu 20%.
Lucrurile sunt simple: Metrorex, companie de stat aflată în pragul falimentului din cauza cheltuielilor uriașe, nu mai are bani de salariile mărite aberant, în plină pandemie, de fosta conducere PSD. S-a încercat o discuție omenească purtată cu sindicatul, arătându-se că situația e critică și că nu există, efectiv, bani pentru o asemenea mărire uriașă, de 18%, într-un moment când, din cauza pandemiei de Covid, bugetul a intrat într-un deficit uriaș.
Baronul Rădoi și oamenii săi au refuzat orice discuție, recomandând ca statul să mărească din nou, de la buget, subvențiile cu sumele necesare.
Noua conducere Metrorex a suspendat provizoriu creșterea de salarii cu 18%, iar sindicatul a dat în judecată compania. Instanțele le-au dat dreptate sindicaliștilor, care au pus pe masă contractul colectiv de muncă semnat de precedenta conducere fără niciun studiu prealabil, pentru a identifica sursele de venit necesare acestei creșteri. Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, a afirmat că precedenta conducere a Metrorex a măsluit, pur și simplu, datele contabile, ca să rezulte de acolo că există bani pentru mărirea salariilor cu 18%.
Așa că, lăsată fără alte soluții, actuala conducere a Metrorex a decis reducerea săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile și, implicit, readucerea salariilor la valoarea inițială.
Măsura intră în vigoare de la 1 octombrie, scrie Economedia.ro. Aceasta a fost propunerea directorului general Ștefan Paraschiv către sindicatul USLM. Banii pentru salarii mai ajung doar pentru luna octombrie. În document se menționează: „Începând cu data de 1.10.2021 […] tot personalul Metrorex va avea program de lucru redus de la 5 la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, măsură care se aplică până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului de lucru. Pe perioada reducerii programului de lucru, de la 5 la 4 zile pe săptămână, durata zilei de lucru va fi de 8 respectiv 7 ore pe zi, conform funcţiei şi locului de desfăşurare a activităţii fiecărui salariat în parte“.
Măsura nu se va aplica și pentru conducerea companiei.