PNL și USR-PLUS ar putea să guverneze singure, alături de reprezentanții minorităților, în viitoarea legislatură, relevă o proiecție a centrului de analiză politică “The Strategy Group” publicată de jurnalistul Emilian Isailă pe site-ul spotmedia.ro.
Potrivit analizei respective, PNL și USR-PLUS ar urma să ia la alegerile parlamentare din 6 decembrie circa 236 de locuri (163 în Camera Deputaților și 73 în Senat) din cele 465 disponibile, așadar 50,75% din total. Avantajul este mai confortabil la Senat (73 de locuri din totalul de 136, adică 53,68%) decât la Camera Deputaților (163 de locuri din totalul de 329, deci 49,54%). Diferența provine din faptul că, la Camera Deputaților, există și un grup de 17 parlamentari care reprezintă minorități naționale – altele decât cea maghiară. Dacă ar obține susținerea acestora, coaliția PNL – USR-PLUS ar urca la 54,7% în Camera Deputaților.
Aceasta, în condițiile în care – atenție! – simularea nu ia în calcul voturile românilor din Diaspora, unde USR-PLUS este mare favorit și are șanse să mai culeagă câteva sute de mii de voturi.
The Strategy Group a optimizat scorul de la alegerile locale din 27 septembrie, luând în calcul faptul că USR-PLUS nu a avut candidați în 35% dintre localitățile țării. De aici și scorul subevaluat raportat la procentajul real al acestei formațiuni politice.
Potrivit datelor The Strategy Group, publicate de spotmedia.ro, distribuția mandatelor după alegerile din 6 decembrie ar trebui să fie următoarea:
O altă analiză, făcută de Agenția de Rating Politic, dă mari câștigătoare PNL, PSD și Pro România. Dar nu sunt luate în calcul voturile pentru USR-PLUS din Diaspora și din 35% dintre localitățile țării
O proiecție a făcut și Agenția de Rating Politic, conform căreia PNL ar avea (față de analiza The Strategy Group) 13 locuri în plus, PSD – 12, ProRomânia – 13, PMP – 3. Principalul pierzător, în această analiză, ar fi USR-PLUS, cu 40 de mandate mai puțin. UDMR ar pierde un mandat față de proiecția prezentată mai sus.
Această a doua analiză are însă câteva lacune majore. Agenția de Rating Politic n-a luat în calcul cele 35% din localitățile țării unde USR-PLUS n-a avut candidat la alegerile locale, de unde vor veni în mod sigur voturi suplimentare pentru această formațiune. De asemenea, a exclus din socoteli voturile românilor din Diaspora.
Din aceste motive, cea de-a doua analiză pare foarte departe de situația reală.
PSD mai pierde, pentru că nu prea mai are măriri noi.