Guvernul discută săptămâna viitoare momentul în care va fi ridicată starea de alertă după doi ani de pandemie, anunță G4Media.ro citând surse politice. Odată cu încetarea stării de alertă vor dispărea automat și toate restricțiile existente.
Momentul va coincide cu mult-așteptatul sfârșit al pandemiei de Covid. Analize ale Institutului Național de Sănătate Publică și ale Ministerului Sănătății arată că în România a început scăderea valului 5 al epidemiei. Dacă aceste date primare se vor confirma, atunci va fi decisă ridicarea stării de alertă.
La această situație favorabilă contribuie în primul rând schimbările suferite de virusul Sars-CoV-2. Acesta a devenit mult mai contagios, dar și-a pierdut din virulența inițială, acum doi ani. Asta a făcut ca un număr uriaș de persoane să se infecteze în ultima perioadă – cercetătorul Octavian P. Jurma a estimat de curând că într-o singură săptămână s-au îmbolnăvit 1.000.000 de români –, dar cazurile grave au scăzut.
În valul 5 s-a atins astfel imunitatea de grup și în România, țară unde vaccinarea este cea mai slabă din Uniunea Europeană după Bulgaria.
Încetarea stării de alertă și apropiatul moment în care se va declara încheiată pandemia nu înseamnă și că virusul va dispărea. Acesta va rămâne în comunitate, la fel ca și cel gripal, medicii așteptându-se să capete frecvență mai degrabă sezonieră – adică numărul cazurilor să crească odată cu venirea anotimpului rece.
Guvernul va discuta despre ridicarea stării de alertă luând în calcul și situația din alte țări membre UE. Sunt deja mai multe state – care au însă acoperire vaccinală de 90% în rândurile populației adulte – care au ridicat toate restricțiile sau se pregătesc deja s-o facă.