Incredibila paralelă: Congresul SUA 2021 – Parlamentul României 1991. Acum n-a existat un Rațiu să-i înfrunte pe trumpiști

2
717

Părea imposibil așa ceva, și totuși românii care au trăit acele momente au făcut miercuri seara și joi, la vederea imaginilor cu haosul din clădirea Congresului american, legătura cu scenele petrecute în urmă cu 30 de ani la București, în Parlamentul României.

Pe 25 septembrie 1991, minerii din Valea Jiului, veniți din nou la București cu trenurile, au luat cu asalt instituțiile statului. Au rezultat ciocniri soldate cu morți, vandalizări, incendii, demisia Guvernului și o scenă irepetabilă, intrată în legendă.

Minerii fuseseră învățați de Iliescu și de FSN că drumurile la București și violențele le rezolvă toate problemele

Calea fusese deschisă, inconștient, chiar de către reprezentanții puterii vizate acum de bandele înarmate. Președintele de atunci al României, Ion Iliescu, reprezentantul și emanația FSN (fostul Partid Comunist, ulterior transformat în PSD), și-a asigurat victoria la alegerile din mai 1990 folosind din plin toate armele bolșevicilor. A acaparat mass-media și a pornit campanii violente de dezinformare împotriva opoziției, a folosit instituțiile statului în lupta electorală, apoi a chemat de mai multe ori minerii și muncitorii de pe platformele industriale ca să bată oamenii, să distrugă sediile partidelor adverse și să intimideze.

Numai că aceste metode s-au întors, un an mai târziu, chiar împotriva celor care le-au folosit. Minerii lui Miron Cozma prinseseră gustul drumurilor la București și învățaseră că acțiunile violente le aduc întotdeauna câștig de cauză. Iliescu și politrucii FSN le promiseseră în 1990, când i-au adus la București, numeroase privilegii și avantaje. Dar ulterior, premierul Petre Roman n-a putut să livreze creșterile de salarii și belșugul promis în Valea Jiului, așa că ortacii au făcut mai întâi grevă, apoi s-au urcat în trenuri și au venit în Capitală, în ciuda încercărilor făcute de Guvern de a-i bloca.

“Batalioanele de asalt” au asediat Palatul Victoria, Ministerul de Interne, Parlamentul și Palatul Cotroceni timp de două zile, în 25-26 septembrie 1991.

Guvernul a căzut pe 26 septembrie, când premierul Roman a demisionat. Președintele Iliescu, înspăimântat, era și el amenințat de ortaci și nu știa pe unde să scoată cămașa.

Rațiu: „Încet, încet au început să intre minerii în Cameră. Pronaosul era plin de ei. Zeci de mineri, foarte agresivi, chiar în cele două logii ale Camerei. Cred că eu am dominat situația“

Bandele barbare au năvălit pe 26 septembrie și în Parlament, unde au intrat peste senatori și deputați, în plen.

A fost momentul astral al lui Ion Rațiu, parlamentarul PNȚCD întors din exil pentru a ajuta România și demonizat de propaganda bolșevică a FSN. Cu un curaj fantastic, în timp ce ortacii înarmați cu topoare, răngi și alte arme albe împresuraseră adunarea, Rațiu s-a urcat la tribună și, prin discursul și atitudinea sa, a reușit să-i domine.

Momentul din 26 septembrie 1991, intrat în istorie, când Ion Rațiu, urcat la tribuna Camerei Deputaților, îi înfruntă și-i domină pe minerii înarmați și agresivi intrați să facă moarte de om în Parlamentul României

Exact aceiași oameni care, cu un an în urmă, îl căutau prin București să-l linșeze, la ordinul lui Iliescu, acum îl priveau fascinați și, instinctiv, îi ascultau respectuos cuvintele.

Mai târziu, Rațiu avea să povestească: “Încet, încet au început să intre minerii în Cameră. Pronaosul era plin de ei. Zeci de mineri, foarte agresivi, chiar în cele două logii ale Camerei. Cred că eu am dominat situația. Eu i-am convins pe mineri să plece din Cameră și au ieșit, în cele din urmă, mulțumită repetatelor mele intervenții. Decisiv a fost anunțul meu că mă voi adresa mulțimii afară, în fața Camerei. Altfel ar fi fost vărsare de sânge. Erau înarmați cu răngi, bare de metal, bastoane și ciomege“.

Spre deosebire de momentul din 26 septembrie 1991, din Camera Deputaților de la București, bandele năvălite în Congres n-au găsit în plen niciun parlamentar care să-i înfrunte

Asemenea scene, despre care s-ar fi crezut că sunt posibile doar în țări din lumea a treia, au fost însă văzute miercuri și în Parlamentul celei mai mari democrații a lumii, America.

Bandele violente de susținători ai lui Trump, venite din toată țara, au luat cu asalt Capitoliul, au năvălit în clădire, pe holuri și în birouri, au devastat și distrus documente și mobilier.

Bandele trumpiste intrate în Congresul SUA n-au găsit parlamentari

Au dat apoi buzna în plen, iar unul dintre protestatari s-a așezat chiar la prezidiu, pe scaunul președintelui Senatului. Un altul, intrat în biroul șefei Camerei Reprezentanților, și-a pus picioarele pe masă.

Spre deosebire de momentul de acum 30 de ani, din Parlamentul României, la Washington plenul Senatului a fost însă gol când au năvălit agresorii. Congresmenii fugiseră deja care-ncotro, unii părăsiseră deja în grabă clădirea, în timp ce alții se baricadaseră în birouri. “Momentul Rațiu” n-a existat pe 6 ianuarie 2021.

Este de remarcat însă că și acum, ca și în urmă cu 30 de ani, așa ceva n-ar fi fost posibil fără ca însuși președintele țării să nu-i fi încurajat constant pe susținătorii săi și fără să nu fi promovat un limbaj al urii și al violenței.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Guvernul blochează schema ticăloasă a PSD-istului Chiriță de la ANRE, eliminând haosul din piața de gaze. Clienții vor fi trecuți din oficiu la cea mai bună ofertă a furnizorului actual

* Fostul ministru Costel Alexe, șeful CJ Iași, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

Ion Cristoiu naște pui vii: cică Grigore Cartianu a criticat „Revelionul lui Garcea” ca să vină el șef la TVR!

2 COMENTARII

  1. Om mare Rațiu, Dumnezeu să-l odihnească în pace!!…dacă s-ar trezi din morti și ar fi văzut unde a ajuns țara ar fi emigrant in secunda doi…sau ar fi făcut infarct…!!..am ajuns si noi și americani de râsul lumii!!!…

  2. Singura publicatie ce acorda spatii largi evenimentului neverosimil al unei democratii de anvergura SUA. Este imbucuratoare atentia ce o indreptati unui asemenea derapaj democratic , cat si paralela cu un alt presedinte la fel de toxic al anilor 90 de pe plaiuri mioritice.
    Astazi este si sarbatoarea d-lui Ion Ratiu; Dumnezeu sa-l odihneasca !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here