Șeful Vămilor a fost reținut de DNA, pentru o șpagă de un milion de lei! A luat banii pe când era director în Ministerul Mediului, dar a fost și în conducerea ANAF

2
661

Directorul Autorităţii Vamale Române, Dinu-Octavian Nicolescu, a fost reţinut de DNA pentru lure de mită și trafic de influenţă. Faptele de care este acuzat au fost comise în perioada în care era director economic în cadrul Ministerului Mediului. Nicolescu a făcut parte și din conducerea ANAF, ca secretar general adjunct.

Reținerea lui Dinu-Octavian Nicolescu, de către procurorii DNA, a avut loc miercuri, chiar în ziua în care la București a sosit ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner. Obiectivul oficialului de la Viena este să găsească soluții, împreună cu omologul său român, Lucian Bode, pentru stoparea migraţiei ilegale, motiv invocat de Guvernul Austriei și de Karner personal atunci când a blocat aderarea României la Spațiul Schengen.

Cu o zi în urmă, ministrul austriac a declarat că numărul traficanţilor români de persoane a crescut în 2022, comparativ cu 2021.

În acest context, a picat bomba: șeful Vămilor a fost reținut de DNA pentru luare de mită și trafic de influență! Or, șeful Vămilor chiar e important în securizarea granițelor României, condiție a aderării la Schengen.

Conform comunicatului DNA, faptele pentru care este acuzat Dinu-Octavian Nicolescu ar fi vut loc în urmă cu trei ani (aprilie 2020), în plină pandemie de Covid-19, când acesta era director economic în Ministerul Mediului.

Pe vremea Guvernului Dăncilă, Nicolescu fusese detașat de la Ministerul Mediului ca secretar general adjunct al Autorității Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), de unde a fost revocat de prim-ministrul Ludovic Orban la scurt timp după ce a preluat guvernarea.

Dinu-Octavian Nicolescu a rămas însă director economic la Ministerul Mediului, fiind protejat de statutul său de înalt funcționar public.

Mâine, acesta va fi prezentat instanței cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 25 aprilie 2023, a inculpatului

NICOLESCU DINU-OCTAVIAN, la data faptei director economic în cadrul Ministerului Mediului, în prezent director în cadrul Autorității Vamale Române,

pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În luna aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, i-ar fi pretins unui om de faceri (martor în cauză) suma de 1.000.000 lei pentru a-și exercita influența pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că o avea asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Mediului și că i-ar determina pe aceștia să dispună anularea obligațiilor fiscale, în valoare de 5.699.189 lei, pe care societatea omului de afaceri le avea de achitat către Administrația Fondului pentru Mediu.

În contextul menționat mai sus, în datele de 13 și 14 aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, prin același intermediar, ar fi primit în două tranșe (500.000 lei și 495.000 lei) suma totală de 995.000 de lei.

Precizăm că presupusul «litigiu» pe care societatea omului de afaceri îl avea cu Administrația Fondului pentru Mediu nu a fost «rezolvat» până în prezent.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 26 aprilie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ce ascunde Guvernul PSD-PNL: coaliția se pregătește să piardă 4,5 miliarde de euro din PNRR, ca să păstreze pensiile speciale! Într-un act oficial se arată că România va primi în 2023 doar 1,9 din cele 6,4 miliarde euro

* Circ pentru fraieri: coaliția PSD-PNL anunță „austeritate“, dar îl protejează pe Ciucă, premierul cu pensie specială + salariu la stat

România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

* Judecătorul Cristi Danileț revine în magistratură, după 16 luni de surghiun! A câștigat definitiv toate cele trei procese cu CSM

* Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

* PSD „prelungește“ Revoluția cu 3 zile ca să-l salveze pe Ciolacu! Impostorul vrea certificat de luptător cu rol determinant, deși în Buzău n-a existat fenomen revoluționar în 1989

* Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

2 COMENTARII

  1. EUROPA LIBERA

    Deși sunt cei mai bine plătiți bugetari, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiției (ÎCCJ), procurorii Parchetului General (PG) precum și angajații Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și-au decis majorarea salariilor.

    Majorările cu 25% ale salariilor se vor face retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2018, veniturile fiind recalculate pe ultimii cinci ani. La acestea, se vor adăuga dobânda legală penalizatoare și indicele inflației.

    VENALI SI LEGI ONEROASE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here