NATO convoacă reuniune de urgență a statelor membre, din cauza posibilei invazii rusești în Ucraina. Occidentul refuză să dea garanțiile cerute de Moscova

0
9526
Membrii NATO se întrunesc de urgență vineri, pentru a discuta creșterea pericolului de invazie a Rusiei în Ucraina

Șansele de a fi evitat războiul în Ucraina par să scadă pe zi ce trece. NATO a convocat vineri reuniune de urgență a tuturor membrilor alianței, pentru a discuta situația la zi privind intenția Rusiei de a invada statul vecin. Reuniunea vine cu 3 zile înaintea conferinței NATO – Rusia, din 12 ianuarie, și la foarte scurt timp după interesantul angajament al SUA, Rusiei, Franței, Marii Britanii și Chinei că nu vor folosi armele nucleare.

Declarația comună a celor 5 membri ai Consiliului de Securitate vine după luni de discuții, au dezvăluit surse diplomatice. SUA, Rusia, Franța, Marea Britanie și China se angajează că vor preveni “propagarea” armelor nucleare și „afirmăm că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată“.

Semnatarii documentului mai menționează: „Date fiind consecinţele de mare amploare pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare, afirmăm de asemenea că acestea, atâta timp cât ele există, trebuie să servească unor scopuri defensive, de descurajare şi de prevenire a războiului. Fiecare dintre noi intenţionează să menţină şi să întărească şi mai mult măsurile naţionale destinate să împiedice utilizarea neautorizată sau neintenţionată a armelor nucleare“.

Făcută înaintea celei de-a 10-a conferințe pe marginea Tratatului de Neproliferare Nucleară, declarația pare mai degrabă o poliță de asigurare că eventualele conflicte din perioada următoare nu vor degenera în război nuclear.

Rusia are cerințe inacceptabile: NATO să-i cedeze Ucraina și Georgia în sfera de influență și să-și retragă armamentul la granițele din 1997

Dincolo de acordul privind nefolosirea arsenalului nuclear, Occidentul acuză deschis Rusia că pregătește invazia Ucrainei. Săptămâna viitoare sunt așteptate discuții între responsabili SUA și NATO, pe de o parte, și cei ai Rusiei, pe de alta. Dar șansele să se ajungă la un acord sunt minime. Rusia are o listă de revendicări pe care la împinge în față ca fiind nenegociabile. Occidentul le-a refuzat și nu are de gând să dea asigurările cerute de Moscova pentru că astfel ar accepta, de facto, că Rusia are dreptul la o zonă de influență, ceea ce ar repeta situațiile din 1939 și 1944-1945, când mai întâi Uniunea Sovietică și Germania, apoi Uniunea Sovietică și Aliații anglo-americani și-au împărțit Europa.

Rusia cere ca SUA și NATO să garanteze că nu se vor mai extinde către Est – o promisiune că abandonează, de fapt, Ucraina și Georgia, țări care vor în alianța nord-atlantică. O altă cerință este evacuarea tuturor trupelor americane pe granița NATO din 1997 – adică părăsirea țărilor din fostul bloc comunist.

Zilele trecute a avut loc o discuție telefonică între președinții american Joe Biden și rus Vladimir Putin, dar convorbirea n-a decurs prea bine, cei doi sfârșind prin a se amenința reciproc. Biden l-a asigurat apoi pe omologul său ucrainean că SUA va riposta „decisiv” dacă Rusia declanșează invazia.

Putin, la rândul său, neagă vehement că ar vrea să invadeze Ucraina, dar are la granițele acestei țări circa 100.000 de soldați și imense cantități de armament. Rusia a anexat deja o parte din Ucraina: Crimeea și bazinul Donbas, controlat de separatiștii pro-ruși.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Daniel Ghiță (deputat PSD), declarații imbecile: „Hohenzollern, familie degenerată formată din hoți, sperjuri, trădători și criminali” / „A ținut poporul român în sărăcie, nedreptate, abuzuri infinite“

* GRGORE CARTIANU: Dracii (Povești la gura sobei)

* „Plugușor” șocant al PSD despre aliați: „S-a sculat mai an / Prezident sasan / Și-a încalecat / Pe un cîț drogat, / Cu pene de graur, / Cu foame de aur, / Cu frâu securist, / Cu jeg PNL-ist“

Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

* S-au băgat conspirații noi la Antena 3. Delirul actorului Florin Zamfirescu: „Este războiul puterilor contra popoarelor!”

* Credincioșii au părăsit slujba când preotul și-a început predica anti-vaccinistă și conspiraționistă

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

Deputat USR: „Nu-l voi ierta pe Victor Socaciu. A primit peste rând rinichii care ar fi salvat doi copii. Am fost la înmormântarea lor”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (51) / Zborul spre iad

* Șumudică l-a dat afară pe nepotul lui Erdogan!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here