Rusia strânge iar robinetul livrărilor de gaze către Europa, când e așteptată scăderea temperaturilor. Drept urmare, prețul a crescut marți cu încă 30%

0
1485
Vladimir Putin folosește gazul ca pe o măciucă pentru a lovi Europa de câte ori vrea să obțină ceva

Rusia continuă să limiteze livrările de gaze naturale către Europa tocmai când continentul se îndreaptă, potrivit meteorologilor, spre o perioadă cu temperaturi scăzute, scrie Reuters. Drept urmare, îngrijorările privind o criză energetică au reapărut, iar prețul de referință al gazelor a crescut marți cu peste 30%.

Pentru a 15-a zi la rând, scrie agenția de știri, Yamal-Europe, o conductă a Rusiei care livrează în mod normal gaze din Siberia către Europa, avea marți flux invers, din Germania către Polonia. Livrările către Ucraina și Slovacia sunt de asemenea reduse cantitativ.
Mai mulți oficiali ai UE au acuzat Rusia, care reprezintă sursa a peste 40% din gazul folosit de Europa, că folosește criza energetică pentru a șantaja. Moscova ar restricționa livrările de gaz pentru a se asigura că va obține aprobările necesare pentru startul livrărilor prin noua conductă Nord Stream 2, care ar alimenta direct Germania, fără să mai treacă prin Ucraina și Polonia.

Rusia neagă totul, replicând în schimb că situația s-ar rezolva dacă ar fi pusă în funcțiune Nord Stream 2.

Situația de la conducta Yamal-Europe a făcut ca prețurile la gaze să explodeze marți. De dimineața până la ora 14.29 GMT, costul pe megawatt/oră (Mwh) a crescut cu 23,2 euro, până la 95,2 euro.

În România, deja prețul gazelor a produs distorsiuni majore. Tarifele au crescut și cu 50% față de astă-vară, aruncând în aer imediat și prețul tuturor celorlalte produse. Fabrica de îngrășăminte chimice de la Târgu Mureș, care aproviziona jumătate din agricultura românească, s-a închis. La fel foarte mulți mici distribuitori de gaze, afectați de decizia Guvernului de a plafona prețurile către populație. De la 1 aprilie, această plafonare va fi eliminată și atunci se așteaptă niște creșteri uriașe de preț pentru consumatorii casnici.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Daniel Ghiță (deputat PSD), declarații imbecile: „Hohenzollern, familie degenerată formată din hoți, sperjuri, trădători și criminali” / „A ținut poporul român în sărăcie, nedreptate, abuzuri infinite“

* GRGORE CARTIANU: Dracii (Povești la gura sobei)

* „Plugușor” șocant al PSD despre aliați: „S-a sculat mai an / Prezident sasan / Și-a încalecat / Pe un cîț drogat, / Cu pene de graur, / Cu foame de aur, / Cu frâu securist, / Cu jeg PNL-ist“

Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

* S-au băgat conspirații noi la Antena 3. Delirul actorului Florin Zamfirescu: „Este războiul puterilor contra popoarelor!”

* Credincioșii au părăsit slujba când preotul și-a început predica anti-vaccinistă și conspiraționistă

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

Deputat USR: „Nu-l voi ierta pe Victor Socaciu. A primit peste rând rinichii care ar fi salvat doi copii. Am fost la înmormântarea lor”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (51) / Zborul spre iad

* Șumudică l-a dat afară pe nepotul lui Erdogan!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here