În seara zilei de 31 ianuarie 2017, după adoptarea OUG 13 care abroga abuzul în serviciu, “noaptea ca hoții”, în România au început o serie de proteste.
Participarea oamenilor a fost fără precedent, iar manifestațiile au descumpănit PSD și pe Liviu Dragnea care se considera un fel de stăpân al României după ce partidul său câștigase alegerile parlamentare din decembrie 2016.
După aceste proteste au început să apară tot mai multe luări de poziție ale liderilor europeni care cereau abrogarea ordonanței dată în interesul politicienilor corupți.
Pentru a da un răspuns liderilor politici din OCCident, Liviu Dragnea o pune pe Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD, să le transmită tuturor celor 470 de membrii ai Parlamentului European o scrisoare în care încearcă să justifice modificarea Legilor Justiției.
Viorica Dăncilă a fost implicată până peste cap în campania de înșelare a liderilor europeni dusă de Liviu Dragnea.
În scrisoarea distribuită intens de Dăncilă, Dragnea și PSD justifică atacul asupra sistemului de justiție prin celebrele expresii propagandistice: “aglomerația din închisori” și “punerea în acord a legislației penale cu deciziile CCR”.
Mai jos, textul integral al scrisorii, publicată în exclusivitate și tradusă de Newsweek România, prin care deputații europeni erau “aburiți” de Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă:
“Săptămâna trecută, Guvernul României a lansat o dezbatere publică referitoare la două ordonanțe de urgență.
Prima privește amnistierea infracțiunilor cu pericol social scăzut (altele decât infracțiunile cu violență și cele de corupție).
A doua se referă la amendamente la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, care ar trebui modificate în acord cu recomandările Curții Constituționale.
Argumentele din spatele celor două proiecte:
România a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru condițiile din închisori și riscă să plătească despăgubiri de 100 de milioane de euro dacă nu îmbunătățește situația din detenție. Închisorile românești sunt supra-aglomerate, iar scopul OUG referitoare la amnistie este tocmai să reducă numărul acelor deținuți condamnați pentru fapte care nu prezintă pericol social major.
În cazul amendamentelor la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, obiectivul este armonizarea legislației cu deciziile Curții Constituționale, mai ales în cazul acelor articole considerate neconstituționale de către Curte. Practic, în acest moment, legislația penală românească nu este în întregime constituțională iar asta afectează tot ce ține de puterea judecătorească. În cazul acestei OUG, vorbim de o decizie necesară, cu atât mai mult cu cât încercări legislative anterioare au eșuat.
Guvernul a demarat o dezbatere referitoare la cele două proiecte legislative tocmai pentru a ajunge la un numitor comun cu instituțiile, partidele și societatea în legătură cu forma celor două inițiative.
În ciuda intențiilor transparente ale Guvernului de a rezolva urgent problema și de a purta o dezbatere deschisă cu societatea, partidele de opoziție au susținut că aceste propuneri servesc protejării politicienilor corupți, ceea ce este fals. Liderii partidelor de opoziție au instigat populația să protesteze public, uzând de o campanie de dezinformare și propagandă care a fost construită în ultima săptămână cu scopul de răspândi informații false despre proiecte.
Liderii PNL și USR, dar și parlamentari ai PMP, au luat parte deschis la aceste proteste și, astfel, le-au politizat.
Președintele Klaus Iohannis a cerut public retragerea proiectelor și, de asemenea, a luat parte la proteste. Considerăm că acest gest, o premieră pentru un președinte al României, este neconstituțional, depășește rolul președintelui, acela de mediator. Mai mult, gestul președintelui poate avea consecințe imprevizibile, afectând cursul normal a ce trebuia să fie o dezbatere publică.
Încercarea partidelor de opoziție de a obține beneficii politice de pe urma unei decizii pozitive și transparente a Guvernului poate să afecteze imaginea României și chiar procesul democratic.
Subliniem că aceste acțiuni ale opoziției și ale președintelui se opun și adoptării de către guvernul PSD a unor măsuri cu impact economic și social major (creșteri ale salariilor și pensiilor, scăderi de taxe). Unul din obiectivele actorilor politici din opoziție este să afecteze buna funcționare a Executivului.
Vă reamintim că acest cabinet a fost învestit după ce PSD a obținut un succes electoral categoric în decembrie anul trecut, când aproape 50% din români au votat partidul nostru.
Prin urmare, am putut constitui o majoritate parlamentară solidă împreună cu alte partide – împreună dorim să implementăm un program progresiv bazat pe creștere economică și echitate socială.
După alegeri, ne-am confruntat cu cu o lipsă de dialog din partea opoziției și a președintelui, ceea ce a afectat climatul democratic din România.
Dorința noastră este ca actuala situație să devină liniștită, partidele de opoziție să accepte rezultatul votului popular și să coopereze cu noua majoritate parlamentară în loc să încerce prin orice metodă să o blocheze și să instige cetățenii împotriva ei. Vom continua să respectăm legea și să ne aplicăm program de guvernare, în speranța că ne vom putea baza pe sprijinul dumneavoastră în cazul în care starea de lucruri se deteriorează”.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI: