Nu scapă nici sluga borfașilor! Guvernul Orban îl „ievaluează” pe Tudorel Toader și-l retrage din Comisia de la Veneția

5
10314

Încă un personaj-cheie al regimului infracțional al lui Liviu Dragnea este pe făraș: Tudorel Toader, fost ministru al justiției în guvernele PSD dirijate de actualul pușcăriaș de la Rahova.

Guvernul Orban l-ar putea înlocui pe Tudorel Toader din calitatea de reprezentant al României în Comisia de la Veneția, organismul internațional care protejează democrația constituțională, foarte critic cu asaltul asupra Justiției din România pe vremea mandatului de ministru al lui Toader.

Guvernul ar putea trimite în luna decembrie un memorandum de retragere a încrederii statului în prestația lui Tudorel Toader, ceea ce coincide cu solicitarea de înlocuire a fostului ministru în Comisia de la Veneția, au dezvăluit surse politice pentru Europa Liberă.

În decembrie are loc una dintre cele patru reuniuni anuale ale Comisiei de la Veneția, în cadrul căreia ar putea avea loc și dezbaterea asupra înlocuirii lui Toader, pentru că schimbarea este îndeobște dificilă. În procedurile de schimbare a unui membru, care este numit pe patru ani, se arată că „poate fi înlocuit dacă și-a înaintat demisia sau în cazul în care Comisia semnalează că membrul în cauză nu mai este disponibil sau calificat să-și exercite atribuțiile”.

Tudorel Toader s-a plasat în afara recomandărilor Comisiei de la Veneția în perioada în care a fost ministrul Justiției. El a refuzat să dea curs solicitărilor acestei entități care funcționează pe lângă Consiliul Europei.

Într-un raport extrem de critic al Comisiei, din octombrie 2018, era solicitată, de pildă, renunțarea la constituirea Secției Speciale de investigare a magistraților. Toader nu doar că a ignorat recomandarea, dar i-a atribuit puteri de super-parchet, prin două ordonanțe de urgență ulterioare raportului Comisiei de la Veneția. Și legile justiției, și modificările la Codurile penale au fost criticate de instituția pan-europeană.

Tudorel Toader se află la al doilea mandat de membru al Comisiei. Prima dată a fost numit în 2014, de Guvernul Ponta, și a doua oară, în mai 2018, de Guvernul Dăncilă. Actualul mandat ar urma să-i expire în 2022.

O țară numește un membru plin și unul supleant în cadrul Comisiei. În acest mandat, supleant este Bogdan Aurescu, devenit între timp ministru de Externe în Guvernul Orban.

Numirea unui reprezentant în cadrul instituției de pe lângă Consiliul Europei trebuie să acopere exigențele nominalizate în regulamentul de funcționare – „experți independenți care au atins eminența prin experiența lor în instituții democratice sau prin contribuția la întărirea legii sau a științelor politice”. Între cerințele postului se află și „promovarea statului de drept și a democrației”.

De când s-a retras din funcția de ministru, Tudorel Toader este rector la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași și notar. Calitatea de notar a dobândit-o după ce PSD a modificat o lege în Parlament, care a stabilit că un fost judecător al Curții Constituționale poate deveni notar fără concurs, prin numire de către ministrul Justiției. Astfel, ministrul a dat un ordin pentru sine și a devenit beneficiarul legii.

62 de state sunt reprezentate în Comisia de la Veneția, dintre care 47 sunt țări membre ale Consiliului Europei. Membrii Comisiei sunt profesori universitari specializați în dreptul public sau internațional, judecători ai curților supreme de justiție, membri ai parlamentelor naționale. Sunt desemnați de țările lor, dar funcționează independent. Președintele Comisiei de la Venezia este italianul Gianni Buquicchio, care deține această funcție din anul 2009.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

5 COMENTARII

  1. DERBEDEUL de „Tudorel” (propus ministru de catre… A.L.D.E. !) a facut mai mult rau Justitiei decat gasca de NEMERNICI politicieni (parlamentari P.S.D.) Iordache-Nicolicea-Nicolae (luati) la-un-loc !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.