sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăNewsScriitorul Andrei Cornea: "Nu înțeleg de ce au făcut această criză Iohannis...

Scriitorul Andrei Cornea: „Nu înțeleg de ce au făcut această criză Iohannis și cei din PNL. Nu are niciun fel de logică. Ei înșiși nu au niciun câștig“

-

Scriitorul și filosoful Andrei Cornea compară situația politică din România – pentru care-l acuză pe președintele Klaus Iohannis – cu cea din distopiile lui George Orwell, în care dictatorii schimbau alianțele peste noapte și oamenii erau obligați să uite ce li se spusese cu o zi înainte. Într-un interviu pentru Spotmedia.ro, Cornea spune că schimbarea brutală a coaliției de guvernare frustrează tot electoratul, nu doar pe cel al PNL și USR, spune Andrei Cornea, pentru că în decembrie 2020 nici PSD-iștii n-au votat cu gândul că vor face alianță cu liberalii și cu Iohannis.

Cel mai de neînțeles este de ce PNL și Iohannis au făcut toată nebunia din ultimele două luni, se miră filosoful. N-are niciun sens atât timp cât principalii perdanți sunt tocmai președintele și partidul său. În același timp, marele câștigător este PSD-ul, care a luat tot reușind să iasă și bine ca imagine din această poveste, mimând responsabilitatea și moderația.

Cornea descrie imixtiunea lui Iohannis în PNL ca pe una „teribilă“, „dură“ și „violentă“, mult mai agresivă decât cea pe care Băsescu a avut-o în PDL. În plus, observă intelectualul, PDL-ul i-a rezistat, până la urmă, lui Băsescu și a respins-o pe Elena Udrea, pe care acesta voia s-o impună ca șefă. Pe când PNL s-a prăbușit complet în fața lui Iohannis, înghițindu-i ordinul de a-l pune șef pe Cîțu. Rezultatele se văd azi.

Principalele observații din analiza făcută de filosoful Andrei Cornea pentru SpotMedia.ro

  • Cea mai mare parte a populației, în 2020, care a votat cu PNL, USR și PSD, nu a votat având în perspectivă o astfel de coaliție. Prin urmare, e firesc ca lumea să se simtă frustrată. În plus, cei care au votat fosta coaliție constată că o întreagă campanie din partea unor actori importanți, în frunte cu președintele Iohannis, a fost degeaba, ea s-a risipit într-o răsturnare completă, suntem ca în Orwell, s-a schimbat alianța.
  • A fost această imixtiune teribilă în PNL,în sprijinul lui Cîțu la Congres, împotriva lui Ludovic Orban, care a fost mult mai violentă și mai dură decât ce am văzut chiar la Băsescu. În primul rând, în fața lui Băsescu, PDL-ul de atunci a rezistat și nu a acceptat-o pe Elena Udrea, în timp ce PNL-ul de acum s-a prăbușit, pur și simplu, în fața lui Iohannis.
  • Am sentimentul că pe președinte nu îl mai atinge absolut nimic. Reacționează ca un automat, mai mult decât oricând, nu a mai dat de mult timp un interviu, nu mai comunică direct cu presa prin conferințe de presă, a făcut câteva doar atunci, în pandemie.
  • (Iohannis) nu a explicat niciodată cu adevărat de ce a făcut această alianță, pe care nu era obligat să o facă. Când USR  a părăsit guvernarea, a spus că nu are ce face, țara avea nevoie de un guvern. Da, dar USR nu îl accepta pe Cîțu, or, acum un guvern fără Cîțu premier și fără Cîțu ministru. I s-a dat președinția Senatului.
  • PSD  a obținut incredibil de mult și chiar au fost destul de abili, dând impresia public că totuși au fost moderați, nu au cerut postul de prim-ministru.
  • Mă tem că nu e o coaliție care să dureze, mai devreme sau mai târziu liberalii vor începe să se agite, iar PSD va avea totuși impresia, la un moment dat, că pierde teren la guvernare și atunci se vor grăbi să atace dinăuntru Guvernul, cum se practică.
  • Este o situație dezamăgitoare, oricum, pentru cele câteva sute de mii de oameni care au stat în frig. Unii, la protestele din 2018 – 2019, alții au fost gazați în 10 august. Au avut niște speranțe de transformare, de schimbare.
  • Mai e ceva, care pe mine mă nedumerește și văd că sunt și alții: nu înțeleg de ce au făcut-o Iohannis cu cei din PNL – care au organizat această poveste. Nu are niciun fel de logică. Ei înșiși nu au niciun câștig, nu fac decât să piardă pe tot terenul. PNL-ul de astăzi este mult mai slab decât era înainte de criză. Nu a câștigat nimic.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Restaurație PSD-istă: Marian Neacșu, condamnat definitiv pentru corupție, va fi secretarul general al Guvernului Ciucă

Revolta se extinde, PNL în pragul imploziei. Ciucu, Sighiartău și Gorghiu îl fac praf pe Cîțu, Motreanu îi cere demisia

* Raluca Turcan îl acuză pe Florin Cîțu de „comportament de tip interlop”. Acum două luni îl susținea frenetic să ia șefia PNL

Primarul Ciucu (PNL) citează, resemnat, din Leonard Cohen: „Toată lumea știe, căpitanul a mințit / Băieții buni au pierdut / Barca se scufundă”

Și Ana Blandiana se revoltă! „După perioada Dragnea, îmi e din nou rușine. PNL va ieși distrus din această poveste. Klaus Iohannis e principalul vinovat. Totul s-a învârtit în jurul unui personaj inventat de el”

Primar PNL: „În maximum 6 luni vom avea un nou Congres, deoarece astăzi PNL nu are un lider!“

Ciucă a cerut să fie indexate și pensia sa și cea a soției („pensii de serviciu”), dar și pensiile speciale! Cei doi au acum 4.600 de euro pe lună, de la MApN

* VIDEO. Teoria dementă a unui fruntaș AUR la dispariția antivaccinistului Făgădaru: „Ne-au omorât un camarad. Avea sacul negru pregătit sub monitor” / „Criminalii așa au omorât mii de oameni nevinovați la ATI, cu protocoalele lor” / „Nemernicii l-au sacrificat ca să-l dea exemplu”

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Toate jocurile sunt facute de factiunea mafiei care detine cu adevarat puterea in Romania. Dupa mine, este factiunea mafiei care primeste comenzi de la Moscova. Iarmarocul trist care ni s-a perindat prin fata ochilor a fost pentru rearanjarea parghiilor de folosire a banilor europeni si de influentare a EU, eventual de aducere a Romaniei la RO-exit…Cu mafia pro-rusa orice e posibil. Johannis nu e decat un papusoi intors cu cheia, bine folosit de catre cei care l-au inventat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -