miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăNewsGhinea: „Facem pariu că, până în noiembrie anul viitor, PSD ne cere...

Ghinea: „Facem pariu că, până în noiembrie anul viitor, PSD ne cere să votăm moțiune de cenzură contra propriului Guvern, pentru că nu se mai suportă între ei?“

-

E o chestiune de câteva luni, cel mult un an, până când actuala coaliție PSD-PNL se va destrăma, e dispus să facă pariu Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene în Guvernul Cîțu. Într-un interviu pentru SpotMedia.ro, ministrul spune că le-a recomandat liberalilor să le lase Ministerul Finanțelor celor de la PSD, pentru că încadrarea în țintele de deficit promise față de Comisia Europeană, îndeplinirea programului din PNRR și promisiunile de măriri de pensii și salarii sunt pur și simplu imposibil de realizat.

PNRR este adânc integrat în structura de buget a României, iar neîndeplinirea simultană a tuturor angajamentelor de reformă și modernizare ar duce automat la blocarea banilor, avertizează Ghinea. Spre exemplu, spune acesta, statul român s-a angajat în fața Comisiei Europene că face 110 creșe noi și că dotează toate școlile cu laboratoare de informatică. Dacă aceste lucruri nu se vor face, nu vor mai veni nici banii pentru autostrăzi.

Promisiunile făcute acum de PSD și PNL, privind ajutoare sociale, creșteri de salarii pentru bugetari și măriri de pensii, ocupă 9,3% din totalul de 9,4% negociat cu Uniunea Europeană pentru anvelopa salarială, avertizează Ghinea. S-a consumat astfel dintr-un foc toată marja de manevră pe care o putea avea statul român. Depășirea acesteia va duce, din nou, la blocarea PNRR.

Actuala alianță PSD-PNL nu are cum să reziste și, deși acum se vorbește despre o guvernare pe 7 ani, Ghinea estimează că în scurt timp PSD va începe să atace Guvernul, așa cum a făcut și altădată, pentru a se poziționa favorabil în ochii electoratului.

Cristian Ghinea despre promisiunile coaliției PSD-PNL, perspectiva acesteia și pericolul de a se pierde banii din PNRR dacă nu se respectă calendarul reformelor și al modernizării asumat de România

  • Tot nu-mi dă altceva decât un plan pentru excluderea noastră (a USR – n. red.).
  • Mă pufnește râsul când îi văd că fac planuri pe 7 ani, când durata medie a unei coaliții este un an în România. Miza reală va fi gestionarea pe termen scurt a pandemiei și modul în care se reonfigureaza sistemul politic. Sunt la putere toate partidele vechi, iar în Opoziție sunt doar partide noi: opoziția liberală USR și cea naționalist-extremistă AUR. Sistemul politic e la putere, forțele antisistem sunt în Opoziție. Deci în următorii 3 ani, dacă nu se schimbă ceva, sistemul – partidele vechi, televiziunile, serviciile – este la putere și trebuie să demostreze că poate guverna modern țara, ceea ce eu nu cred. Ei știu doar să împartă rente. A guverna modern înseamnă să ai politici antiabandon școlar care să treacă de la Educație la Muncă, să faci autostrăzi împăcând politica de a turna beton cu politica de mediu.
  • PNL e azi într-un pericol existențial.
  • Nu-i văd rezistând foarte mult (actuala coaliție – n. red.) și mă întreb ce vom face când PSD ne va propune să votăm o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern, pentru că nu se mai suportă între ei. Facem pariu că pățim chestia asta până în noiembrie anul viitor?
  • USR este în acest paradox: trebuie să ne aliem cu o bucată din sistem ca să putem schimba sistemul.De asta în 2024 trebuie să fim primul partid din viitoarea coaliție, să avem premierul, să setăm agenda.
  • E de dreapta sau de stânga să nu crești pensiile din burtă? Asta e populism vs responsabilitate. Constrângerea asta are un prim efect, se țin în anvelopa negociată. Le-am spus liberalilor să lase Finanțele la PSD, altfel se vor comporta ca niște copii isterici care vor bani. Dă-le să facă ei bugetul! Dl Câciu trebuie să dea de toate și să reducă deficitul cu 1,4% față de anul ăsta. Vă doresc succes, domnule Câciu!
  • Vreau să îl văd pe domul Câciu, de la PSD, care se erija în expert financiar și pe PNRR și le știa pe toate, cum închide bugetul pe anul viitor și cum va gestiona fluxurile financiare din PNRR, care e impregnat în bugetul național. Să văd cum face dl Câciu deficitul bugetar 6,4% anul viitor, după ce a promis PSD câte în lună și în stele.
  • Nu ar trebui să maiexiste creștere din pix, ci doar creștere pe baza unor indicatori statistici, un mix între inflație, creștere economică și alți indicatori, la date fixe. Asta trebuie stabilit anul viitor prin lege. Am negociat o anvelopă de 9,4% din PIB care include pensiile contributive și cele speciale. Noi eram sub 9, deci era loc de creștere. Am calculat ce efect va avea în PIB ceea ce au negociat PNL și PSD: vor ajunge la 9,3%. Deci au consumat aproape tot spațiul bugetar pentru pensii. Poate vor să renegocieze cu CE. Să se ducă dl Ciolacu și dl Câciu la Bruxelles și poate vin cu condiții mai dure decât am reușit noi să obținem.
  • Când a înțeles Cătălin Drulă că el muncește la autostrăzi A7, A8 și e posibil să i se blocheze banii europeni pentru că Ministerul Educației nu face laboratoarele informatice din fiecare școală, altă investiție mare din PNRR, m-a intrebat: “adică mie mi se blochează banii, dacă altul nu face treaba?” Da! Nu mai poate cere banii din următoarea tranșă. E pe site-ul CE ce trebuie să facă România în fiecare trimestru. Conform Regulamentului european, dacă nu face jaloanele și țintele, nu mai este eligibilă pentru o nouă tranșă de bani și trebuie să plătească în continuare de la buget pentru proiectele începute. Amestecul banilor europeni cu cei de la buget e foarte mare în PNRR. La A3 se lucrează acum, când vor veni banii din PNRR, vor intra în bugetul MT. Ministerul Dezvoltării are în PNRR să facă 110 creșe, primarii au dat deja proiectele și sunt în selecție. Poți face multe lucruri din bugetul național și apoi sunt decontate din PNRR.
  • Într-o coaliție fragilă, să ai ministru (la Fonduri Europene – n. red.) o mână dreaptă a președintelui partidului e un lucru bun pentru minister. Reformele sunt deja trecute în PNRR, importantă va fi abilitatea de a negocia între partide pentru a le trece de Parlament. Domnul Vîlceanu mai trebuie să termine, preferabil până în primăvară, și procesul de definire a programelor operaționale viitoare – peste 30 de miliarde din bugetul de coeziune viitor.
  • Când i-am predat MIPE (lui Florin Cîțu – n. red.), i-am spus că ar fi bine să facă un pas în spate pentru că se erodează foarte rapid. Scenariul pe care i l-am spus era să fie vicepremier și ministru de Finanțe în Guvern.Iată că nu a mai prins nici MF. Are o problemă, dar nici nu văd în PNL un concurent serios. L-au pus președinte, e greu să spună imediat invers, președinția Senatului îi oferă ceva influență. Pentru el esențial e să câștige timp.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Restaurație PSD-istă: Marian Neacșu, condamnat definitiv pentru corupție, va fi secretarul general al Guvernului Ciucă

Revolta se extinde, PNL în pragul imploziei. Ciucu, Sighiartău și Gorghiu îl fac praf pe Cîțu, Motreanu îi cere demisia

* Raluca Turcan îl acuză pe Florin Cîțu de „comportament de tip interlop”. Acum două luni îl susținea frenetic să ia șefia PNL

Primarul Ciucu (PNL) citează, resemnat, din Leonard Cohen: „Toată lumea știe, căpitanul a mințit / Băieții buni au pierdut / Barca se scufundă”

Și Ana Blandiana se revoltă! „După perioada Dragnea, îmi e din nou rușine. PNL va ieși distrus din această poveste. Klaus Iohannis e principalul vinovat. Totul s-a învârtit în jurul unui personaj inventat de el”

Primar PNL: „În maximum 6 luni vom avea un nou Congres, deoarece astăzi PNL nu are un lider!“

Ciucă a cerut să fie indexate și pensia sa și cea a soției („pensii de serviciu”), dar și pensiile speciale! Cei doi au acum 4.600 de euro pe lună, de la MApN

* VIDEO. Teoria dementă a unui fruntaș AUR la dispariția antivaccinistului Făgădaru: „Ne-au omorât un camarad. Avea sacul negru pregătit sub monitor” / „Criminalii așa au omorât mii de oameni nevinovați la ATI, cu protocoalele lor” / „Nemernicii l-au sacrificat ca să-l dea exemplu”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -